Létrehozva: 2018.10.06.

Kiderült, mennyibe kerül a panelfelújítás a lakóknak

Vitatkoznak a lakók Óbudán, látva a hatalmas panelsorok szigetelését: megéri-e? A többség szerint igen, hiszen sokkal szebbek és komfortosabbak lesznek a lakások, és az értékük is milliókkal ugrik meg - de van, aki azt mondja: az fûtésszámlán az õ élete végéig sem jönne vissza a milliós költség, amit most havi 10 vagy 20 ezerrel löki meg a közös költséget.

Ha hosszú távon nézzük, biztos, hogy bombaüzlet egy olyan panelépületben lévő lakás eladása, melyet kívülről szigeteltek. Bár a külső burkolás egy átlagos méretű lakás tulajdonosának csaknem 30 év alatt térül csak meg, az eladáskor értéktől függően akár 2 milliós nyereséget is hozhat. Ráadásul azok az alsóbb emeleten élők is jól járnak, akiknek a ház elavult rendszere nem képes nagy hidegben 19-20 fok fölé fűteni a lakását. A %Ripost% egy olyan óbudai paneltömbben nézett körbe, ahol már egy hónapja folynak a fúrással-faragással járó külső szigetelési munkák, és kiderült minden lakó számolgat.

Havi plusz 20 ezer a közös költség öt évig

„Nagyon örülök neki, mert melegebb lesz a lakás, és a fűtésszámla is kevesebb lesz. Én megszavaztam a munkát, de nem mindenki tett így a házban.

A 66 négyzetméteres lakásomnak most 13 860 forint a közös költsége, ez most öt évig 33 860 forint lesz. Öt évet csak kibírok valahogy

– tárta szét karját Madary Kamillné. Ildikó asszonynak egyedül az nem tetszik, hogy az épületnek nagyon hivalkodó színe lesz.

 

Télen melegebb, nyáron hűvösebb lesz a lakás

Gál Gyöngyvér is örül a szigetelésnek és azon sem botránkozott meg különösképpen, hogy mennyi pénzbe kerül ez neki.

„A mi lakásunk nagyobb, nekünk 1,3 millió forint az ára. Bár ez elég sok, nagyon örülök neki, hogy télen melegebb, nyáron pedig hűvösebb lesz a lakás. Igaz, kicsit tartok a penészesedéstől. Azt mondják három hónap alatt lesz teljesen kész, de már most érezzük, hogy melegebb van” – mondta Gyöngyvér, aki kérte, ne fényképezzük őt le.

„A fűtésszámlán életem végéig sem jön vissza”

Azok az idősebb lakók nem pártolják egyöntetűen a szigetelést, akik nem akarnak megválni otthonuktól és a szigetelés törlesztése elviselhetetlen számukra csekély nyugdíjukból.

„Nem szavaztam meg a ház szigetelését. Tudják miért? Mert az én életemben ez már nem térül meg.

De rákényszerítettek, hogy fizessem a díját. Mivel beépítették a közös költségbe a törlesztő összegét, nem tudok mit tenni, mert ha nem fizetném, elárvereznék a fejem fölül a lakást

– panaszkodik a nyugdíjas Horváth Árpádné Erzsike, aki nem igazán hisz benne, hogy nagyon csökkenne majd a fűtésszámlája.

A többség dönt, de a kisebbség is fizet

Megéri-e a szigetelés? Néha egy négylakásos társasházban sem jutnak közös nevezőre a lakók, hát még egy tízemeletes paneltömbben. Főleg, ha olyan zsebbe vágó kérdésben kell dönteni, mint a szigetelés. Ha egységesen minden lakás tulajdonosának rá kéne erre bólintani, valószínűleg egy épületet sem szigetelnének le.

„A Társasházi Törvény szabályozza ezt a kérdést. A lényeg, hogy még egy megismételt lakógyűlésen is dönthetnek erről. A jelenlévők többségének kell az igen szavazata. Például, ha 18-an vannak mindössze jelen és 10-en szeretnék a szigetelést, az mindenkire kötelező érvényű” – mondta a %Ripost% -nak dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke. Még hozzátette: ha hitelt vesz fel a társasház, az adott bank ragaszkodhat akár a lakók kétharmadának hozzájárulásához is.

Háromféle módon lehet fizetni

Az óbudai panelépület szigeteléssel kapcsolatos ügyeit egy lakásfenntartó szövetkezet intézi.

„A lakók háromféle fizetési lehetőség közül választhattak. Befizethetik egy összegben a lakásonként mintegy 1 millió forintot, illetve öt, vagy tíz éves futamidővel törlesztenek. A lakók mintegy tíz százaléka választotta az egyösszegű fizetést, míg a többség az ötéves törlesztést favorizálta” – mondta a %Ripost% -nak Cserődi Zsuzsa.

Az Óbuda 24. Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke elmondta, hogy Budaörsön, illetve a Vörösvári úton korábban már készültek ilyen szigetelések. Azokban a lakásokban mintegy 20-30 százalékkal csökkent a fűtésszámla és nyáron 4-5 fokkal hűvösebb volt az otthonokban. A házra felkerülő szigetelés vastagsága egyébként 14 cm, ugyanis ennél kevesebb már nem lehet az előírások szerint.

1-3 millióval nő a lakás értéke
Havi 15 ezres fűtési költséggel számolva, ha 20 százalékkal csökken a fűtésszámla, az havi 3 ezer, évi 36 ezer, tíz év alatt pedig 360 ezer forint megtakarítást jelent. Vagyis, ha egy lakónak 1 milliójába kerül a szigetelés, az durván számítva csak 28 év alatt térül meg. De aki a szigetelés után eladja a lakását, milliókat nyerhet rajta. „A vevők nagyjából 10 százalékkal többet hajlandóak fizetni azokért a panelekért, melyek már szigeteltek” – tudtuk meg a Victoria Ingatlan Iroda munkatársától. Vagyis egy 15 milliós lakás ára nagyjából 1,5 millióval nőhet, amin már lehet nyereség is, de például egy XI. kerületi 70 négyzetméteres lakás 30 milliós ára szigetelve akár 33 millió is lehet. Így nemcsak a beruházás térül meg azonnal, hanem van még 2 milliós nyereség is rajta.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nem örülnek a fejlesztők a PlayStation 5 Prónak

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Ezzel a fotóval mondatná le Orbán Viktort Pankotai Lili (FOTÓ)

ripost.hu

Minden kérdésre választ adott a palota: így van jelenleg a rákkezelés alatt álló Katalin

hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

travelo.hu

Hamarosan újraindulnak a népszerű dunakanyari körjáratok

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

ripost.hu

Ennek az öt csillagjegynek hatalmas mázlija lesz húsvétkor

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"El sem hiszem, szinte most született" – SMA Tomika iskolás lett

INSIDER

Mentőhelikoptert riasztottak: gyerekeket szállító kisbusz karambolozott - videó

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin