
A fekete ételek egyre népszerûbbek, de nem árt tudni, hogy nem kifejezetten egészségesek.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázatként azonosította a fekete élelmiszerek csoportját, ide tartozik például a fekete fagyi vagy a fekete pizza is. Ezek a divatos élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a fekete színüket.
Érdemes azonban azzal számolni, hogy az aktív széntartalom hosszú távú fogyasztás esetén hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig egészségkárosodást idézhet elő.
![]()
Fontos tudni, hogy az elfogyasztott aktív szén az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat, és számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagokat, hanem a vitaminokat és gyógyszermolekulákat sem engedi hasznosulni.
Az aktív szenet tartalmazó élelmiszerek nagy mennyiségű fogyasztása a gyógyszerhatás csökkenése miatt káros lehet a gyógyszerszedőkre, de hosszú távon akár az egészséges embereknél is hiányállapotok kialakulásához vezethet.
Az E 153 (növényi szén) egyes élelmiszereknél a kívánt hatás eléréséhez engedélyezett élelmiszer-adalékanyag. Ez azt jelenti, hogy csak feltétlenül szükséges mennyiségben lehet felhasználni, és vannak élelmiszerek, amelyekhez nem használható, továbbá hozzáadása nem leplezheti el azt, hogy ha romlott az étel.
A Nébih a fogyasztók egészségének védelme érdekében nem javasolja a fekete élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztását - figyelmeztetett a hatóság a honlapján.







