Létrehozva: 2018.10.29.

Bezárult a kör: önmagunkat szennyezzük a műanyaggal!

A mûanyag zacskók teljes betiltását tervezi hosszabb távon az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a multik már próbálnak más megoldásokat keresni, miután januártól jelentõsen nõ a mûanyag zacskók termékdíja. Sokan azért nem értik a szigort, mert azt hallják, hogy például a zöldség- és gyümölcsvásárláskor alkalmazott kis plasztikzacskók lebomló mûanyagból készülnek. Csakhogy azok még veszélyesebbek, mint a nem lebomló mûanyag bevásárló szatyrok!

Szerző Ripost

Hogyan jut az ember szervezetébe mikroműanyag?

Múlt héten megdöbbentő felfedezést tettek közzé a Bécsi Orvostudományi Egyetem és az Osztrák Környezetvédelmi Hivatal munkatársai: először mutattak ki mikroműanyagokat emberi székletben, tíz különböző műanyagtípust azonosítottak. Átlagosan 20 részecskét mutattak ki 10 gramm székletben. Azt egyelőre még nem tudjuk, milyen egészségkárosodást okozhat ez, de az biztos, hogy a mikroműanyag egyáltalán nincs jó helyen a bélrendszerünkben! Ráadásul állatokon elvégzett kísérletek kimutatták, hogy a kisebb részecskék a vérbe, a nyirokrendszerbe és a májba is bekerülhetnek. De hogyan?

Amikor hazavisszük, amit vásároltunk, az árut kitesszük a hűtőbe, kenyértartóba, és a vékonyka műanyag zacskót – ami amúgy sem jó másra – a szemétbe dobjuk azzal a megnyugvással, hogy „lebomló”, tehát semmi gond! Csakhogy ez a műanyag nem úgy bomlik el, mint a krumpli héja, semmiféle természetes hasznos anyag nem keletkezik belőle, hanem apró, öt milliméternél is kisebb részecskékre hullik szét. Ráadásul a lebomlás meggyorsítására különböző adalékanyagokat, például fémeket használnak, ami szintén szennyezi a környezetet. A szennyvíztisztítók ezeket az apró szennyeződéseket nem tudják kiszűrni.

Azt már korábban kimutatták, hogy a tengerek és óceánok tele vannak műanyag mikrorészecskékkel, de ma már azt is tudjuk, hogy a folyókat is szennyezi, és minden élővizet, amivel kapcsolatba kerül. Magyarországon tavaly a Tiszát, idén pedig a Dunát vizsgálta ebből a szempontból a WESSLING Hungary Kft. Arra jutottak, hogy több millió mikroplasztik úszik le a Felső-Tiszán óránként! A Dunában ennél is több van, és kimutathatóan a fővárosban is kerül a vízbe mikroműanyag: a Megyeri híd fölött vett mintában egy köbméter vízben átlagosan 45, míg a déli szakaszon, a Csepeli Szabadkikötőnél vett mintában 55 részecske volt. A nemzetközi hatáselemzési tanulmányokból arra következtethetünk, hogy a Duna élővilágában kárt okoznak ezek a mikroműanyagok.

Ha a folyóink vizébe már bekerültek, akkor csak idő kérdése, mikor kerülnek a poharunkba. Bár jelenleg nagyobb biztonságban van az, aki csapvizet fogyaszt, mert a parti szűrésű kutak jó minőségű ivóvizet adnak, viszont a műanyag palackban árult vízbe is kerülhet mikroműanyag a palackból. Hosszú távon azonban a kutak sincsenek biztonságban.

Ezzel a kör bezárult: a végén megisszuk a lebomló műanyagot, ami aztán a szervezetünkben fejti ki áldásosnak biztosan nem nevezhető hatását. Ezért kell visszaszorítani a lebomló műanyagok használatát. Ahogy azt Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője korábban lapunknak elmondta, nagy baj, hogy nem tudjuk, milyen hatást a mikroműanyag az emberi szervezetre.

– Azért aggasztóak a plasztik-szemcsék, mert jelenleg nincsenek olyan kutatási eredmények, amelyek megnyugtatóan bizonyítanák, hogy hosszú távon veszélytelenek

– hangsúlyozta a szakember.

Nem véletlen, hogy Magyarország is komoly lépéseket tesz a műanyag visszaszorítása érdekében, jövőre megemelt termékdíjakkal, 2021-től pedig teljes műanyagzacskó tilalommal.

Mit tehetünk?

Ha az ember a piacon vásárol, jó, ha kosarat vagy vászontáskát visz, és kérheti, hogy ne tegyék műanyagba az árut. A multiknál sajnos egyelőre ki vagyunk szolgáltatva, mert sok helyen a vevőnek kell lemérnie az árut, ahhoz pedig valamibe be kell tenni, amire ráragasztja az árat. Jó volna, ha mielőbb áttérnének a papírzacskókra, amiket aztán lehet szelektíven gyűjteni és újrahasznosítani. Ha előnyben részesítjük a környezettudatos bevásárlóhelyeket, azzal is segítjük, hogy ez a szemlélet kifizetődő legyen.   

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán