tóth gabi
Hiába tartják sokan az egyik legegészségesebb ételnek a gyümölcsjoghurtot, egy friss brit felmérés rádöbbentett mindenkit, hogy rengeteg benne a cukor. A Ripost utánanézett, s hazánkban sem jobb a helyzet. Két kisdobozos gyümölcsjoghurt cukortartalma például nagyobb, mint a gyerekek számára ajánlott napi cukormennyiség!
Ijesztő: a diétázók és a gyermekük táplálkozására odafigyelő szülők kedvencének tartott gyümölcsjoghurtok közel sem olyan egészségesek, mint azt sokan gondolják. Ez derült ki egy friss brit felmérésből.
A bolti gyümölcsjoghurtok ugyanis rengeteg cukrot tartalmaznak, fogyasztásukkal pedig észrevétlenül túlléphető a gyerekek, s adott esetben még a felnőttek számára ajánlott napi cukormennyiség is.
A %Ripost% találomra vett le a boltok polcairól ötféle gyümölcsjoghurtot, melyek cukortartalma, különösen kockacukorban kifejezve: sokkoló!
Átlagosan 12-13 gramm cukrot, vagyis 4 kockacukornyi mennyiséget tartalmaznak, többet, mint a mumusként emlegetett, azonos mennyiség esetén 11,2 gramm cukrot tartalmazó kóla!
Ne dőljünk a hirdetéseknek!
A szakemberek azt ajánlják, a látványos reklámok és csábító csomagolás helyett a kötelezően feltüntetett átlagos tápértéktáblázatnak higgyünk, amely pontosan megmutatja a cukortartalmat is!
A %Ripost% által megkérdezett dr. Dömölki Livia élelmiszer-szakértő szerint a boltokban kapható gyümölcsjoghurtokban csak nyomokban lehet gyümölcsöt látni, nincs akkora darab gyümölcs bennük, mint ahogy a reklámokban látszik. S mivel így a beletett gyümölcsnek sincs akkora cukortartalma, ezért hozzáadott cukrot használnak, különben semmilyen édes íze nem lenne a terméknek – figyelmeztet a szakember.
S, hogy mit tanácsolnak a szakemberek a gyümölcsjoghurtok kedvelőinek, illetve milyen, ártatlannak tűnő élelmiszereket pakolnak még tele a gyártók cukorral? Kiderül a %Ripost% napilap keddi számából. Keresd az újságárusoknál!