Létrehozva: 2018.08.27.

Lelepleztük: így szervezik a pesti illegális gyorsulási versenyeket!

Évek óta kibírhatatlan éjszakai zajtól szenvedtek a Pólus center környékének lakói a budapesti Rákospalotán. Éjjelente heti több alkalommal is zajos, veszélyes gyorsulási versenyeket tartottak itt. Évekig nem történt semmi, majd egy lakossági petíció hatására lépett a rendõrség. Az elmúlt két hétben itt nem volt verseny, de máshol a városban igen - a Ripost megmutatja a száguldozók módszereit!

 

 

A feltunninolt, túlpörgetett motorok üvöltő zajától éjjelente lehetetlen volt pihenni. A lakossági panaszok ellenére évekig semmi nem történt, mire a rendőrség kiért, a kocsit eltűntek

– meséli Nagy Attila, a környéken található panelek közös képviselője.

Évekig nem történt semmi a XV. kerületben

 „A polgármesternek is többször jeleztük, de nem történt semmi" – panaszkodik.

„Egy fodrászüzletet nyitottam itt, és a férjemmel ide költöztünk tavasszal.  Mi is sokat hallottuk az éktelen zajt, és az üzletem is állandóan a panaszoktól volt hangos." – meséli Koós Éva. – "Aláírásgyűjtésre szántam el magam, hogy azzal forduljunk a polgármesterhez, és megoldást sürgessünk."

„Az emberek nagyon örültek a kezdeményezésnek" – veszi át a szót Nagy Attila.

"Rengetegen maguktól jöttek, hogy hol lehet aláírni? Nagyon figyeltünk arra is, hogy lakásonként csak egy aláíró legyen, ezzel is nyomatékosítva a lakosság akaratát” – magyarázza Attila.

"Nagyon hamar több mint 170 aláírás gyűlt össze. Július elején átadtam a kerületi jegyzőnek az íveket. Nem tudom, milyen intézkedések történtek, de most két hete nyugalom van" – meséli Éva.

 

Már mérnek a rendőrök éjjelente a Pólusnál

A Pólus center környéken nehéz a rendőrség dolga, mert egy kétszer két sávos útról van szó sok menekülési lehetőséggel, de mint kiderült, nem lehetetlen elkapni a tetteseket.

A %Ripost% megkereste a XV. kerület jegyzőjét, és dr. Lamperth Mónika kérdéseinkre azt válaszolta: a panaszok miatt a kerületi, majd a fővárosi rendőrséghez fordult segítségért, és a közterület-felügyelőket is arra kérte, próbáljanak tenni valamit.

Az érintett szakaszon péntekenként és szombatonként már folyamatos a sebességkontroll. Az érintett szakaszokra több térfigyelő kamerát fogunk kihelyezni, illetve egy másik szakaszon, forgalomlassító műtárgyakat fogunk beépíteni.

A %Ripost% megkereste a rendőrséget is, és a kerületi kapitányság megerősítette: komolyan veszi a lakók problémáját. Több esetben helyszíni ellenőrzést hajtottak végre. A rendőrség rendszeresen ellenőrzést és folyamatosan sebességmérést is tart, és, mint írják, „kontrollálja a gépkocsik sportcélú, engedély nélküli átalakítását is.” Javaslatot tettek egyes útszakaszok technikai forgalomlassítására. Az eddigi eredmény több szabálysértési feljelentés, és több forgalmi engedély bevonása, engedély nélküli gépjárműátalakítás miatt.

Kerületről kerületre költöznek a száguldozók

De sajnos ezzel az illegális gyorsulási versenyek gyakorlat nem ért véget. Mint lapunk kiderítette, a száguldozók kerületről kerületre költöznek, és ha valahonnan kiszorítják őket, mennek tovább máshová.

A %Ripost%-nak nyilatkozott egy férfi, aki rendszeresen részt vesz ilyen gyorsulási versenyeken. A neve elhallgatását kérő férfi szerint „kasztok” vannak a versenyzők között: vannak a luxusautósok, és vannak a lepattant régi autókat fülrepesztő hangúvá tuningoló „buherálók”, akiknek a hanghatás szinte fontosabb, mint hogy jó legyen a kocsi… Szerinte a Pólusnál a zajos „buherálók” versenyezhettek – ők azok, akik egy fix helyre hirdetnek meg ilyen illegális „rendezvényeket”.

 

Spontán összegyűlnek, benzinkútnál egyeztetnek

Mi általában nem szervezzük a versenyt, hanem spontán elindulunk az éjszakába, szép lassan összeverődnek hasonlóan igényes kocsik, ha a sofőrök egy spontán versenyzésre vágynak. Megállunk egy benzinkúton, és ott beszéljük meg, merre menjünk tovább, hol lehet alkalmas terep egy jó kis erőösszemérésre – meséli a versenyző, aki azt állítja: a luxusautósok igyekeznek a városon kívülre menni, és például a Pólus center környékét is elkerülik, mert rövidek a szakaszok, és az 500-1000 lóerős autóknak ott értelmetlen összemérni az erejét. De cáfolja szavait, hogy például a hírhedt tavalyi Szentendrei úti baleset is a városban történt, ahol egy luxusautós „versenyző” csapódott bele egy pirosnál álló járműbe, megölve két fiatalembert.

 

Érdemes panaszt tenni az önkormányzatnál és a rendőrségen

A Pólus center környéki tapasztalat azt mutatja: érdemes panaszt tenni!

Úgy tűnik, a lakók fellépése megtette hatását: miután a XV. kerületben évekig nem történt semmi, most hirtelen a helyi jegyző és a rendőrség is intézkedni kezdett…

A kerületről kerületre vándorló „buherálók” és a luxusautósok ellen is az a jó módszer, ha a rendőrség és a helyi önkormányzat szervezetten lép fel ellenük, hiszen minden illegális versenyző szabályt sért akár az autó átalakításával, akár a zajkeltéssel, akár az életveszélyes száguldozással.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője - fotók

borsonline.hu

Mi történt? Balázs Andrea nem jelent meg a Nemzeti Színházban

mandiner.hu

Spanyolország döntött: fokozza a nyomást Magyarországon

mindmegette.hu

Innen tudod, ha túl sok kávét iszol: a szervezeted jelez

mandiner.hu

Giorgia Meloni: Ami Brüsszelben történik, az megdöbbenéssel tölt el bennünket

origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

ripost.hu

Közleményt adott ki a TEK a magyar lakosok számára

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

A kormány milliókat ad otthonfelújításra - hamarosan indul a pályázat

INSIDER

"Megb@szlak!" - Kilométereken át üldözte a rémült tinit a dorogi rém

INSIDER

Cigarettáért indult Norbert, később már csak a holttestét találták meg

INSIDER

"Semmijük nem maradt" - cigicsikk miatt éghetett le egy házaspár lakása Kaposváron

INSIDER

Orbán: mindenkinek az uniós határokon kívül kell maradnia, amíg menekültügyi kérelmét elbírálják