4 éve

Ezért lesz különleges az idei augusztus 20-a

A Ripost segít eligazodni Magyarország államalapításának rendkívül gazdag ünnepi kínálatában, melyben a mézalmás kenyértõl a légi- és víziparádén át a Tankcsapda-koncertig, no meg a tûzijátékig egy sor különlegesség kap helyet. A szabadtéri eseményekhez várhatóan az idõjárás is kegyes lesz: az elõrejelzések szerint 29-33 fokos meleg, enyhe szél és kissé felhõs égbolt várható.

KÓSTÓLJUNK BELE AZ ÜNNEP ÍZEIBE !

Nem érdemes jóllakottan nekivágni a Duna-parti sétának, hiszen szombattól hétfőig a Clark Ádám tér és a Döbrentei tér közötti bő egy kilométeres szakasz átalakul a Magyar Ízek Utcájává. A gasztronómiai korzón jól megfér egymás mellett a mátyusföldi káposztaleves és a kárpátaljai borscs leves, a csángóföldi szőlőleveles töltike, a karcagi birkapörkölt és a bodagos cigánykáposzta. Megkóstolhatóak a Szent István-napi kenyérverseny győztesei, többek közt a mézalmás rozskenyér, míg az édesszájúak Magyarország tortáiból, a Komáromi kislányból, valamint a cukor- és fehérliszt mentes Három kívánságból falatozhatnak.


TOVÁBB ÉLNEK A HAGYOMÁNYOK!
Augusztus 20-a generációk számára egyet jelent a tisztavatással, a légi parádéval és a körmenettel. A fontos eseményekre idén is sor kerül. Államalapításunk napján reggel fél kilenctől tisztavatás lesz a Kossuth téren, majd fél tízkor kezdetét veszi a vízi és légi parádé a Dunán, déltől a Szent Korona látogatható a Parlamentben, majd 17 órától Ünnepi szentmisét tartanak a Szent István Bazilikában, Szent Jobb körmenettel.

 

ZENÉTÕL LESZ HANGOS A HOSSZÚ HÉTVÉGE

A gyerekeket szombat délelőtt Kovácsovics Fruzsina, vasárnap az Alma együttes várja a Clark Ádám térnél a Várkert színpadon, mely szombat este 22 óra 30 perctől utcabálnak, hétfőn 17 órától musical gálának ad majd otthont. Ugyanitt a délutánok is erősek lesznek: szombaton többek közt a Lóci játszik, a Mörk, a Jetlag és Antonia Vai uralja a helyet. Másnap a Soulwave, illetve az Anna and the Barbies-é lesz a tér, míg este a Gellért szobornál zúz az AWS, a Zanzibár és a Tankcsapda. Hétfőn ismét a Várkert Színpad vonzza majd a zene szerelmeseit: Palya Bea, Ferenczi György & a Rackajam, a Bagossy Brothers Company, továbbá az Emelet táncoltatja majd meg a nagyérdeműt.


 

20 ezernél is több effektus alkotja az idei tűzijátékot


Gőzerővel készülnek a szakemberek az idei tűzijátékra. A telepítési munkálatok már szerdán megkezdődtek, a varázslat hétfőn este 21 órakor kezdődik. Idén közel 21 ezer látványeffektus színesíti az éjszakát, melynek során a nemzeti színek mellett az arany lesz a meghatározó. A pirotechnikusok vadonatúj látványelemekkel is készülnek, egyes tűzijáték-rakétákat ráadásul hajóról indítanak majd. A zenei aláfestést Szarka Tamás műve adja majd.


A szervezők szerint a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszról, valamint a Margit hídról lehet majd a legjobban látni a produkciót. Az este során a Dagály Aréna kék színe is magyar trikolorra vált.

A mozgáskorlátozottak a fővárosi Olimpiai parknál lévő rakpartról csodálhatják meg a tűzijátékot.Felejtsük el az autót!

Az ünnepi hosszú hétvége idején hagyjuk otthon a kocsit, mert a fél várost lezárják. Kedd reggel 6 óráig lezárják a forgalom elől a Lánchidat, a Lánchíd utcát, a Clark Ádám teret, az Alagutat és az Alagút utcát. Hétfőtől lezárják a Budai alsó rakpartot és a Pesti alsó rakpart egyes szakaszait, 20-án este pedig az egész belváros autóval megközelíthetetlenné válik.

A tömegközlekedésben is változások várhatóak: a 19-es és a 41-es villamos a Margit híd, budai hídfő és a Rudas Gyógyfürdő között a 17-es és az 56A villamos vonalára terelve szállítja az utasokat. A 105-ös busz a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik. A tűzijáték előtt és után sűrűbben jár a szentendrei HÉV és mind a négy metró, ám a nagy tömeg miatt rövid időre lezárhatják a Vörösmarty téri, a Deák téri, a Kossuth téri és a Batthyány téri állomást.ORSZÁGOS AZ ÜNNEP
A főváros mellett szinte minden nagyobb városban komoly programokkal készülnek. Íme, néhány!

A cívisváros gőzerővel készül az elmaradhatatlan augusztus 20-i Debreceni Virágkarneválra, melyet az Egyetem téren 22 órától tűzijáték és ingyenes Kökény Attila koncert zár majd.

Pécsett, a Szent István téren 16 órakor kezdődik a Magyarok Kenyere Ünnep, Böjte Csabával, Sebestyén Mártával, Tolcsvay Lászlóval és a Hot Jazz Banddel.

A Siófoki Plázson augusztus 20-án tűzijáték és Rakonczai Imre Piano estje koronázza meg az ünnepet.

Szegeden, a Huszár Mátyás rakparton kézműves söröket, street food ételeket és csodaszép tűzijátékot ígérnek.

Székesfehérváron Királyi Napokat tartanak, ma és holnap a belvárosban Koronázási Ünnepi Játékokat tartanak. 20-án 19 órától a Zichy színpadon táncmulatság, 22 órától a Palotavárosi tavaknál tűzijáték lesz.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!