Marics Peti
Drágább lesz idén a barackpálinka, mivel tavasszal elfagytak a sárgabarackfa virágai - tudta meg a Ripost több pálinkafõzõnél érdeklõdve. Apáti Ferenc, a magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet alelnöke azt mondja, valószínûleg az elmúlt 10-15 év leggyengébb kajszitermését szüretelhetjük idén.
Bezavart az időjárás, elfagyott a barack! A tavaszi csípős fagy miatt sokkal kevesebb lesz az idei gyümölcsből készült barackpálinka. Márpedig magyar embernek egy feles barack felér az orvossággal.
„Én tényleg úgy iszom a pálinkát, mint az orvosságot, alkalomadtán, ha beteg vagyok”
– mondta a %Ripost%-nak Kunhegyi Ildikó, akit találomra szólítottunk meg Óbudán, azt tudakolva, hogy mi lesz, ha drágul a barackpálinka. „Mivel mostanában az egyik nap hőség van, a másik nap meg vihar, sosem lehet tudni, hogyan öltözzön az ember. Ha megfázunk, egy kupica pálinka valóságos gyógyszer, de inkább az a fontos, hogy igazi gyümölcsből készült, jó párlat legyen, nem ragaszkodom a barackhoz.”
A jóféle, pálinkának való kajszit a március 1-jére virradó éjszakán mért mínusz 20 fok teljesen tönkretette, ugyanis a rügyek ekkor már duzzadtak, elfagytak, így ki se pattant a virág. Apáti Ferenc, a magyar zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet alelnöke azt mondja, valószínűleg az elmúlt tíz-tizenöt év leggyengébb kajszitermését szüretelhetjük idén. Még szerencse, hogy van barackpálinka a tavalyi készletből...
Leghíresebb a gönci barack, vajon mi ott a helyzet?
„Nálunk is kevesebb a kajszibarack, ha a tavalyi pálinka elfogy, az ideinek biztosan megnő az ára, bár nem hiszem, hogy jelentősen”
– tudta meg a %Ripost% Léport Istvántól, a Gönci pálinkafőzde vezetőjétől. „Tavaly meg egyáltalán nem volt szilva, amiből tudtunk volna pálinkát csinálni, akkor azt tette tönkre az időjárás. Idén viszont roskadoznak a szilvafák, úgyhogy vélhetőleg abból most sokkal több fog készülni! De azért megnyugtatok mindenkit, lesz barackpálinka is, ahol szakszerű gondozásban és védelemben volt részük a fáknak, ott maradt azért rajtuk, ha kevesebb is. A pálinkát a közhiedelemmel ellentétben szép, egészséges gyümölcsből készítjük. Egyik évben ebből az alapanyagból van több, a másik évben abból, szépen kiegyenlítődik ez.
Szóval, nagy riadalomra azért nincs ok. Ráadásul aki szereti a barackot, nem veti meg a szilvát sem
– legalábbis ez a vélemény a sarki presszóban.
„Azért én nagyon sajnálnám, ha nem lenne jövőre barackpálinka!” – vélekedik Gecse Gábor, de aztán békülékenyen hozzáteszi:
„De nem olyan nagy a baj, ha az lesz az olcsóbb, megisszuk a szilvát…”