tóth gabi
Vettünk egy budapesti piacon "hûtõbarátnak" nevezett kicsi dinnyét, ami az árus szerint "biztosan magyar" volt, de az íze nem gyõzött meg minket: rosszabb volt, mint a hagyományos nagy dinnye. Lehet, hogy befér a hûtõbe, de jóval drágább, és ízben sem az igazi, ezért mi legközelebb inkább félbevágunk egy nagy dinnyét...
Most még nemigen lehet magyar minidinnye a piacokon, mert még alig érik
– mondta el lapunknak Domján Erika, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi és Terméktanács ügyvezető igazgatója.
Ezt erősíti meg Horváth Vivien, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének ügyvivője is:
A minidinnyével, amit „hűtőbarát" néven emlegetnek, nálunk csak kevés termelő foglalkozik. Inkább kuriózum, saját standjaikra termeli pár kísérletező kedvű dinnyés. A magyar ember a nagy termésű, akár 15 kilóra is megnövő dinnyét kedveli
– magyarázza.
A %Ripost% mini „közvélemény-kutatása” szerint viszont igenis lenne rá igény: a háziasszonyok szívesebben és könnyebben cipelnék haza a 2-4 kilós dinnyét, ami ráadásul befér a hűtőbe is… De sajnos az ára még drága.
Mi már találtunk magyar minidinnyét is a SPAR üzletláncban, de jóval drágább volt, mint a nagy dinnye.
A dinnyéknél nagyon fontos, hogy a leszedés után hamar a polcra kerüljön. Ezért is jobb, ha magyart eszünk. Aki minidinnyére vágyik, az is inkább várja meg, amíg megérik a magyar.
Mindig nézzük meg a ládákat, azon fel van tüntetve a származási hely, és a csomagolás ideje! Keressük a magyar terméket, hiszen azoknak a szállítási ideje a legrövidebb!
– tanácsolja Domján Erika, a FruitVeb ügyvezetője.
Ráadásul idén is dinnyeháború indul, durvább, mint a tavalyi! Csütörtöktől elképesztő, hogy milyen árak jönnek! A részleteket megtalálod a %Ripost% napilap szerdai számában! Keresd az újságárusoknál!