Létrehozva: 2018.05.22.

Kinyitották a zsaruk a régi gyilkosságok "döglött aktáit"

Több évtized múltán se lélegezhetnek fel a gyilkosok és erõszaktevõk! A technika fejlõdésével ugyanis a hatóságok újabb és újabb bizonyítékokat találhatnak, és akár egy két évtizeddel korábbi ügy végére is pontot tehetnek. A Ripostnak dr. Petõfi Attila vezérõrnagy, a Készenléti Rendõrség kiemelt ügyeket felderítõ fõosztályának vezetõje tárta fel, hogyan kezelik a "döglött aktákat".

Szerző Ripost

Komoly sikerekről beszélhetünk – kezdte Petőfi Attila rendőr vezérőrnagy. – Az elmúlt öt évben több olyan, nagyobb kaliberű ügyet sikerült lezárnunk, amiben akár tíz évig nem volt előrelépés. A legutóbbi egyik megoldott ügyünk a Törökbálinton történt gyilkosság, amit a sajtó „kőbányai bazári gyilkosság” néven emlegetett az áldozat révén, és amiben az ismert K. László testépítő és még két társa érintett. Õket a gyilkosságtól számított 22. évben sikerült bíróság elé állítani.


Petőfi szerint a szándékos emberölések száma az ezredforduló előtt sokkal több volt, mint napjainkban, és ma sokkal valószínűbb, hogy a gyilkos nyomára bukkannak, mint korábban.
2015 óta az osztályunk a Készenléti Rendőrséghez tartozik, jelenleg húsz munkatárssal dolgozunk két területen. Az egyik a vagyonvédelem, ami nemzetközi határokon átnyúló, gépjárművekkel kapcsolatos bűnügyeket old meg, a másik pedig a „döglött akták” ügye. Az elsővel ellentétben itt a nyomozók leginkább a régmúlttal foglalkoznak: felderítő és nyomozati szemmel vizsgálják át az aktákat.
A vezérőrnagy szerint a nyomozóknak sokszor versenyt kell futniuk az idővel. Igaz, hogy 1993 májusától nem évül el a minősített emberölés, de ha nem minősített esetről van szó, akkor az elévülés csak 15 év.
– Ez azt jelenti, hogy ha valaki hirtelen felindulásból megöl egy személyt, és 16 év múlva bekopog hozzánk, hogy:

„Én voltam!”, akkor csak „megköszönhetjük” neki, kis túlzással kap egy kávét, és hazamehet…

Így nekünk a törvény megszabja, hogy mely ügyeket helyezzük előtérbe. Mérlegelni kell, hogy egy tavalyi, még fel nem derített üggyel foglalkozzunk, vagy egy 14 és fél éve indult nyomozást vizsgáljunk, ami egy nemsokára elévülő bűnügyet tárhat fel" – mondta a vezérőrnagy.

 

A soroksári futónő meggyilkolása
A 36 éves Kardosné Gyurik Krisztina holttestét Soroksáron találták meg 2013. szeptember 25-én.  A mai napig ismeretlen tettes összekötözte Krisztina kezeit, megbecstelenítette és zsinórral megfojtotta. A sajtóhírek szerint az is lehet, hogy nem egy elkövetőről van szó. Több szemtanú jelentkezését is várja a rendőrség, és érvényben van az 5 millió forintos nyomravezetői díj is.

A rejtélyes Farkas Helga-ügy
Az orosházi, 17 éves Farkas Helga 1991. június 27-én tűnt el, miközben Szeged felé tartott autóval. Több szemtanú is látta, ahogyan Helga autója kivilágítatlanul hagyja el Orosházát, amit feltűnően közelről, féktávolságon belül követett egy fehér BMW, amelyben hárman vagy még többen utaztak. A családja kezdte el keresni, és értesítette a rendőrséget. Később az apját felhívta egy zsaroló, aki 500 ezer német márka (kb. 21 millió forint) váltságdíjat követelt Helgáért. A fiatal lány autóját az algyői Tisza hídtól nem messze találták, de a teste azóta sem került elő.

Kíváncsi vagy, milyen technikákat alkalmaznak a „döglött ügyek” felderítésére? Érdekelnének további esetek, amiket a mai napig nem sikerült megoldani? Akkor keresd a keddi %Ripost% napilapot az újságárusoknál!

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa