Létrehozva: 2018.05.14.

Kiderült a titok: ezért olyan sikeresek a magyar keresőkutyák

Sorra jönnek a jó hírek a magyar kutyák világszínvonalú teljesítményérõl! Legutóbb múlt hétvégén nyert világbajnokságot egy magyar mentõkutya Hollandiában. A 9 éves, Tara nevû holland juhászkutya másik hét ország keresõkutyáját utasította maga mögé. De minek köszönhetõek a magyar kutyák sikerei? A Ripost utánajárt!

Szerző N.E.

Kitűnően teljesített Tara a Hollandiában megrendezett Holland Juhászkutya Világbajnokságon! Salamon Klára 9 éves holland juhászkutyája a mentőkutyák versenyét nyerte meg a bajnokságon, vagyis kilenc kutyát gyűrt le területkutatásban. Tarának 30 perc alatt kellett három „imitált” elmegyógyintézetből elszökött beteget megtalálnia egy 500x100 méteres területen, és engedelmességből is vizsgázott egy akadálypályán. Alig veszített pontot, a 300-ból 287-et ért el!

"Egyszerűen megkönnyebbülés volt, mikor kimondták a nevünket eredményhirdetéskor. „Na, végre, a világbajnokság is összejött!” - ezt gondoltam. Úgy éreztem, ez egy megérdemelt győzelem volt" - mondta a %Ripost%-nak Salamon Klára, aki rengeteget dolgozott Tarával az elismerésért.

Õ nagyon erős és hűséges jellem, de amikor le van fáradva, igazi bújós kutyává válik

- meséli nevetve Klára a %Ripost%-nak. A 42 éves nő önkéntesként foglalkozik a mentőkutyák kiképzésével, kutyájával igyekeznek a lehető legtöbb riasztásra ugrani. Eredetileg intenzíves nővérként dolgozik.

Mi a sok siker titka?

Nem túlzás állítani, hogy ha magyar keresőkutya szerepel egy világversenyen, szinte biztos, hogy hazahoz egy érmet! Ennek a titka, hogy a magyar kiképzők rendkívül kitartóak, a legjobbak már 15-20 éve dolgoznak azon, hogy a mi kutyáink legyenek a legjobbak!

"Nagyon fontos, hogy minden körülményhez, időjáráshoz hozzászoktatjuk az ebeket. Már felnőtt egy olyan kiképzőgeneráció az országban, akik nagyon eredményesek, nem adták fel, tűzön-vízen át tréningeztek. Az évek alatt pedig rengeteg helyzettel, kutyával találkoztak" - véli Salamon Klára, aki 13 éve dolgozik mentőkutyák kiképzésével.

Magyarországon kevés a profi kiképzőhely, főként Budapest környékén, így ez hátrány a jobb körülmények között készülő nyugat-európaiakkal szemben. Ám a magyar kiképzők a hátrányból is előnyt kovácsolnak! - "Itt nincs olyan hely, ahol rendszeresen tréningezhetünk. Mindig kimegyünk egy-egy placcra, ahová kirakom az akadályokat, és ott kezdünk el dolgozni. Így a legkülönbözőbb körülmények közt dolgozott Tara is!" - tette hozzá.

 

SIKERES MAGYAR KUTYÁK

ZEN

Belényi Bea malnois fajtájú kutyusa, Zen második lett a 23. IRO. Mentőkutya Világbajnokságon tavaly! Az akkor négyéves mentőkutya a legmagasabb pontszámot érte el a romkutatás kategóriában és a szimatmunkán is.

SYMBA

A nyolcéves Symba sorra nyeri a hazai versenyeket, és tavaly szeptemberben nemzetközi szinten is mestervizsgát tett, így a világ legjobb öt mentőkutyája között tudhatja magát! Balázs László vízimentő keresőkutyája az egyetlen eb itthon, ami két szakterületen is teljesíteni tudta a mestervizsgát.

LITO

Először született magyar győzelem a belga juhászkutyák világbajnokságán 2016-ban, amikor az akkor ötéves Lito, Kivágó Arnold kutyája 135 vetélytársát is maga mögé utasította a franciaországi viadalon. Az öt napig tartó versenyen a juhászkutyáknak nyomkövetésben, őrző-védő feladatokban, illetve engedelmességben kellett számot adniuk tudásukról. Lito remekelt!

Ugyanebben az évben második helyezést ért el a magyar csapat az Olaszországban megrendezett mentőkutya világbajnokságon, ahol 24 ország 60 csapata mérte össze a tudását. A megmérettetésen több hazai egyesület képviselője is részt vett, többek között Belényi Bea Zenje és Balázs László Symbája is a csapatban szerepelt.

KUBA

Rugalmasak vagyunk, rengeteget dolgozunk a kutyáinkkal, illetve sokat utazunk külföldre tréningezni. Az biztos, hogy a sikerhez kell egy jó kutya, egy jó szakember és rengeteg belefektetett energia!

- mondta a %Ripost%-nak Leczki Sarolta, Magyarország egyetlen mentőkutyás világbajnoka. Az elismert mentőkutyavezető és kiképző Kuba nevű malnois-jával 2007-ben nyerte meg egyéni romkutatás kategóriában az Ausztriában megrendezett mentőkutya-világbajnokságot. Kuba unokájával pedig a múlt héten győzött Franciaországban, a francia tűzoltók által rendezett nemzetközi versenyen.

Szerző N.E.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

A világ egyik legszebb túrája a híres, két sziklafal közé szorult kőtömbre vezet

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

"Droidok" – Kiakadt a megcsalással vádolt énekesnő, Marics Peti tagad

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe