Karácsony belesodorna minket a háborúba

POLITIK
5 éve

Így él Gyárfás nyomkövetővel a lábán

Gyárfás Tamás egy hónapig nem hagyhatja el Budapestet, és nyomkövetõvel a lábán él, miután jogerõssé vált: 30 napra lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el vele szemben, mert õt gyanúsítják a Fenyõ-gyilkosság megrendelésével. Megnéztük, milyenek lehetnek a gazdag vállalkozó és sportdiplomata hétköznapjai úgy, hogy a lábán ott a jeladó.

Gyárfás nemrég még nagy ember volt: sportdiplomataként körbeutazta a világot, államfőkkel rázott kezet. Amikor itthon volt, milliárdos bevételű cégeit igazgatta. Naponta járt úszni – már amikor eljárt, hiszen budai villájában is ott volt a hatalmas medence.

Heti egyszer jelentkeznie kell a rendőrségen

Ma viszont csak óvatosan úszkálhat: a lábán ugyanis nyomkövetőt kell viselnie, ami jelezhet, ha mélyre merül – és az első jelre rögtön a nyakán lennének a zsaruk… Nem is utazgathat, mivel nem hagyhatja el Budapest területét: a nyomkövető GPS-készüléke azonnal jelezne, és megint csak jönnének a rendőrök.

Szerdán vált jogerőssé, hogy lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el Gyárfással szemben, és hetente egyszer jelentkeznie kell a rendőrségen is. Gyárfást ugyanis azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy megölette üzleti riválisát, Fenyő János médiavállalkozót az alvilág akkori ura, Portik Tamás segítségével.

Ez egy lábbilincs jeladóval

Így lett Gyárfásból gyanúsított, aki még Szentendrére sem ugorhat el fagyizni, de már egy kiruccanás Budaörsre is azonnal riasztaná a rendőröket.

Gyárfás lábán tulajdonképpen egy felszíjazott bilincs van: ez egy áramkör, amit ha megpróbálnak leszedni, megrongálni, rögtön megszakad az áramkör, és jelez a gép. Ugyanígy jelez, ha az akkumulátor merülni kezd. Ha Gyárfás leszedné a lábáról a nyomkövetőt, fogolyszökés miatt azonnal keresni kezdenék a rendőrök – ezért két év is járhat, de az biztos, hogy előzetes letartóztatásba kerülne a nyomkövetőzés helyett. A készülék háromszorosan biztosított: van benne rádiófrekvenciás jeladó, GPS-jeladó és GSM-jeladó is, vagyis a mobilhálózatokon keresztül is bemérhető a helye – kivéve mondjuk egy barlang mélyén, ahová semmilyen jel nem jut el.

A szaunázást nem bírja, metrózni lehet vele

A szerkezet sokat kibír: rövid távon vízálló, bírja a fagyot, csak a szaunázást nem. A mobiltelefonokat nem zavarja, és pacemakerrel is lehet használni. Akár a metróba is lemehet a gyanúsított, mert mindenhol kapja a jelet a nyomkövető - repülnie viszont nem szabad, így városnéző túrákat nem tehet.

"A készüléket a rendőrség technikusa szereli fel a gyanúsítottakra" – mondta el Arató György büntetőjogász. "Az elve egyszerű: ha a gyanúsított átlépi a kiszabott határokat, akkor beriaszt a készülék, rezeg és sípol, amit rögtön észlelnek a rendőrségen. Az előfordul, hogy nem érzékeli jól a jelet, ami kellemetlenségeket okozhat. Például medencében is lehet használni, de olykor – ha merül az ember – előfordul, hogy beriaszt. Volt már ilyen, ekkor a megfigyelt elővette a telefonszámot, amit kapott a rendőrségtől és felhívta őket, hogy „bocs, de úsztam a medencében” – ezzel elkerülheti, hogy a szabály megszegéséért mégis előzetesbe tegyék. A nyomkövetőt nem lehet elfűrészelni vagy levágni, ugyanis a legkisebb „piszkálásra” is bekapcsol."

Naponta órákig tölteni kell az aksit

A nyomkövető viselőjének feladata naponta feltölteni a jeladót, mert ha lemerül, az olyan, mintha megszökne. A gyanúsítottak 2-3 töltőt is kapnak, de a művelet sokáig, 2-3 óráig is eltart. Ilyenkor a több méter hosszú zsinórral bedugják a konnektorba. A legtöbben éjjel, alvás közben töltenek.

A lakásban van egy beltéri egység, ami jelzést küld a rendőrségre, ha a gyanúsított elhagyja a kijelölt területet. Az eszköz ilyenkor vibrálással jelez a gyanúsítottnak is. A nyomkövető ekkor átáll GPS-jeladásra, amellyel a rendőrség pontosan azonosítani tudja a tartózkodási helyét, követni tudja mozgását. A riasztással egyidejűleg rendőrt is küldenek a helyszínre, akik azonnal lekapcsolják az illetőt. De a készüléket messziről is meg lehet rezegtetni: ha a gyanúsított elhagyja a kijelölt területet, a központból így „szólhatnak” neki – aztán felhívják telefonon, végül pedig jön a rendőr.

Olcsóbb a nyomkövető, mint a rendőri felügyelet

A nyomkövetőt 2013 óta használhatják a rendőrök. Az első évben még a gyanúsított beleegyezése is kellett hozzá, de 2014 óta hozzájárulás nélkül is elrendelhető a használata. Évente mintegy 3-400 gyanúsítottnál rendeltek el házi őrizetet, és átlagban a háromnegyedükre, vagyis 2-300-ra rakatnak nyomkövetőt. Korábban 24 órás rendőri felügyelettel oldották meg a házi őrizetbe kerültek figyelését, ennél a lábbilincs havi félmillió forinttal olcsóbb.

Az interneten is kapható ilyen készülék

A magyar rendőrség ma a 3M nevű gyártótól a One-Piece GPS Offender Tracking System nevű készüléket használja. Szinte mindent meg lehet vásárolni manapság az interneten, így mintegy 35 ezer forintért rendelhető ehhez hasonló riasztóberendezés.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas hírt jelentett be Curtis és barátnője

origo.hu

Az Everesten hagyják Suhajda Szilárd holttestét

borsonline.hu

Háborgás Marics Peti miatt, a legendás műsorvezető végstádiumú rákban szenved - ez történt a héten

hirtv.hu

A fradisták száma generációról generációra folyamatosan nő

ripost.hu

Súlyos döntést hozott Suhajda családja

vg.hu

Rendkívüli! Megtörte a csendet a Suhajda Szilárdért felküldött serpa: "Mindent megtettünk, nagyon sajnálom"

origo.hu

Hamarosan komoly meglepetés érheti az ukránokat

travelo.hu

Splitbe készültök vonattal? Érdemes előre megvenni a jegyet

ripost.hu

„Bátor hegymászót veszítettünk el” – Klein Dávid gyászolja jóbarátját

ripost.hu

Szörnyű fájdalmak gyötrik, 14 évesen már járni sem tud az élsportoló Bogi

ripost.hu

„Szilárdhoz méltó gondolatok” – így búcsúzott a magyar énekes Suhajda Szilárdtól

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Már 4 év telt el a borzalmas Hableány-tragédia óta – Még mindig tart a rekord összegű kártérítési per – Galéria

INSIDER

Kozma atya: Pünkösd Isten ajándéka, a közös nyelv a bábeli zűrzavarban

INSIDER

„Játékokra nem lehetne árstopot bevezetni?” – Gyermeknapi Kormányinfó Plusz

INSIDER

Gyógyító erőt tulajdonítanak a pünkösdi harmatnak – hiedelmek és népszokások

INSIDER

Novák Katalin: a békességet a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni

INSIDER

Heves zivatarok: 12 vármegyére adtak ki riasztást

INSIDER

Súlyos döntést hozott Suhajda családja

INSIDER

Te is a szerencsés nyertesek között vagy? Itt vannak a nyertes számok!