Létrehozva: 2018.04.12.

Tehetetlenek az iskolák a trükköző szülőkkel szemben

A szülõk idén is tömegesen élnek a "lakcímkártya-trükkel": átjelentik a gyerekük lakcímét egy rokonhoz, ismerõshöz, hogy ne a rosszabb körzeti, hanem egy távolabbi, de jobb iskolába járhasson a gyerek.

Csütörtökön és pénteken van a beiratkozás az első osztályba a legtöbb általános iskolában.

A Ripost tapasztalatai szerint a szülők idén is tömegesen élnek a „lakcímkártya-trükkel”:

átjelentik a gyerekük lakcímét egy rokonhoz, ismerőshöz, hogy ne a rosszabb körzeti, hanem egy távolabbi, de jobb iskolába járhasson a gyerek. Ez persze érthető – de eközben rengeteg helyi, körzetes gyerek meg kiszorulhat az iskolából.

- Három gyerekem van. Mind másik iskolába jár, és három különböző lakcímre vannak bejelentve, mi szülők pedig egy negyedik címre, oda, ahol tényleg lakunk – mondta el lapunknak név nélkül egy budapesti édesanya. Hozzátette: nem tartja magát csalónak, mert úgy gondolja, hogy a rendszer hiányossága, hogy nincs igazán szabad iskolaválasztás. Az egyik gyerek tehetsége miatt trükköztek, hogy színvonalas művészeti iskolába járhasson, a másik gyerek speciális nevelési igényű, azért jelentették be máshová, hogy neki megfelelő, kis létszámú osztályba járhasson.  A harmadik gyereket a nagymama tudja elhozni az iskolából, ezért ő a nagymama lakhelye melletti suliba jár.

Valahogy megoldják…

A népszerű iskolák környékére minden tavasszal, az iskolai beiratkozások idején sok gyerek költözik - legalábbis papíron.

A törvény értelmében az általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik – közölte az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ a %Ripost%-tal. A körzetes gyerekeket tilos felvételiztetni vagy sorsolni közöttük. Ám ha nincs elég hely, az iskolák valahogy kénytelenek megoldani a helyzetet. Ilyenkor pedig általában a tehetősebb, jobban lobbizó szülők gyerekei maradnak benn, a szegényebb, képzetlenebb családok gyerekeit pedig valamilyen módszerrel elirányítják máshová…

– A sok trükköző szülő miatt az iskola is trükközésre kényszerül – mondta el egy nevét nem vállaló budapesti tanár. Ilyenkor sok gyerek szüleit „lebeszélik” arról, hogy ragaszkodjanak a körzetes iskolához. Sokszor az iskola egy távolabbi, gyengébb tagintézményébe irányítják át a gyereket. Papíron megfelelnek a szabálynak, de a gyakorlatban az igazgatók „leválogatják” a jobb tanulókat.

Így hiába törekszik a kormány arra, hogy egységesítse az iskolarendszert, és növelje a leszakadók esélyeit, a trükközők miatt a jó iskolákba nagyobb eséllyel jutnak be a  tehetősebb szülők gyerekei.

Az iskola köteles elfogadni a lakcímkártyát

A trükköző szülőkkel szemben az iskolák és az önkormányzatok tehetetlenek, a lakcímkártyát ugyanis kötelesek elfogadni, még akkor is, ha a kártyát csak néhány nappal azelőtt állították ki.

- A beiratkozáshoz kell mindkét szülő/gondviselő nyilatkozata is arról, hogy a gyermek életvitelszerűen ott tartózkodik – közölte a %Ripost%-tal az állami intézményfenntartó. Ám ha a szülő a nyilatkozatban is kamuzik – ezzel egyébként okirathamisítást elkövetve -, akkor az iskola nem tud mit tenni.

Hogyan ellenőrizzék, hogy ott él-e a gyerek?

Sok fővárosi, népszerű iskola már mérlegelte, hogy nem fogadják el az egy évnél frissebb lakcímkártyákat, de nem léphetik meg ezt a szigorítást, mert költözés, haláleset, válás vagy bármi más oka is lehet a költözésnek, és lehetetlen kiszűrni a csalókat.

Egyes iskolák aláíratnak egy nyilatkozatot a szülőkkel a cím valódiságáról, de a trükközőket ez sem tartja vissza.

Azt, hogy tényleg a körzetben lakik-e a gyerek, sem az iskola, sem az önkormányzat nem ellenőrzi. Az Egyesült Államokban például a tanár vagy igazgató bármikor becsengethet, hogy a körzetébe bejelentett gyerek valóban ott lakik-e. Magyarországon az iskoláknak ez nem dolga, de kapacitásuk sincs rá.

 

Mi történik, ha túl sok a körzetes gyerek és kevés a hely?

Ez elvileg nem fordulhatna elő, mert a körzethatárokat arányosan húzzák meg. A gyakorlatban azonban minden évben gond, jórészt a tömeges lakcímátjelentések miatt. Az iskola elvileg köteles felvenni minden körzetes gyereket. Ha kevés a hely, akkor növelni kell az osztályok létszámát a törvényes határig (31 főig). Ha kevés az osztály, új osztályt kell indítani. Ha nincs hely új osztály indítására, akkor a fenntartónak kell megoldania a lehetetlen helyzetet. A gyakorlatban sokszor a gyerekek egy részét valamilyen módon átirányítják a körzethez legközelebbi iskolába.

 

Mit tehet a szülő, ha nem veszik fel a gyerekét a körzetes iskolába?

Fellebbezni kell a területileg illetékes Tankerületi Központhoz! A körzetes gyerekek között tilos sorsolni, és nincs olyan jogcím, amivel egy körzetes gyerek „kiszelektálható”. Sorsolás csak a „nem körzetes” gyerekek sorsáról dönthet a szabadon maradt helyekre, az összes körzetes gyerek felvétele után. A szülő beírathatja a gyerekét a körzetén kívüli iskolába is, de egy iskola sem köteles felvenni a körzetén kívüli gyereket.

Sorok az óvodákban és a sulikban

A %Ripost% úgy tudja: nehezítette az iskolai beiratkozások ügyintézését, hogy sok óvoda az utolsó pillanatra hagyta a beiratkozáshoz szükséges igazolások kiadását.  A héten csütörtökön és pénteken lehet beíratni általános iskolába azokat a gyerekeket, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. A személyes iratok mellett kell az iskolaérettségi igazolás is, amit a gyerek óvodája állít ki. Úgy tudjuk, sok óvoda csak a beiratkozás előtti napon adja ki ezt a dokumentumot, ráadásul csakis munkaidőben. Sorban állásra számíthatnak a szülők az iskolákban is a beiratkozáskor. Főleg annak, aki több iskolába is szeretné beadni a jelentkezést, több időt kell rászánnia, ugyanis a jelentkezési űrlapot is csak helyben lehet kitölteni.

 

 

 

origo.hu

A Kassai Viktor vezette botrányos Real-Bayernt soha nem felejti el a két csapat

origo.hu

Történelmi jelentőségű találkozó, nagy magyar siker

borsonline.hu

Hódi Pamela rózsaszín lufival jelentette be a szenzációs hírt: jön a harmadik

magyarnemzet.hu

Itt az amerikai bejelentés, ekkor kezdődik a harmadik világháború

metropol.hu

Biztonsági őrök léptek közbe Zalatnay koncertjén

hirtv.hu

Fordulat következett be a Nemzeti Színházban történt balesetről szóló nyomozásban

origo.hu

Szégyellte magát Jákob Zoltán a Nagy Őben

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Ki a jobb? Egymásnak ugrottak a drukkerek Szoboszlai miatt

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

azenkertem.boon.hu

Mutasd meg a gyönyörű veteményesed, virágos- vagy balkonkerted és nyerj 1 millió forintot!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Gyurcsány-árnyékkormány” vezeti ma Budapestet: Gyurcsány emberei herdálták el a budapestiek pénzét

INSIDER

Magyar Péter trükkje pofonegyszerű: kaméleon módjára változtatja saját álláspontját

INSIDER

Bevállalós lányokat toborzott interneten Magyar Péter polgármesterjelöltje

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Gulyás Gergely ezt soha nem tudta volna elképzelni Magyar Péterről

INSIDER

A Kúria is megerősítette: jogellenesen építkezett Tordai Bence

INSIDER

Bejelentették az új, lecsökkentett üzemanyagárakat - mától érvényes

INSIDER

Jön a hidegfront: megbolondul az időjárás, ugrálni fog a hőmérő higanyszála