RETRO RÁDIÓ

Országos lángoskommandó indult, ezt ellenőrzik

Országos lángoskommandó indult, ezt ellenőrzik
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 04. 17. 10:30

Ellenõrök járják az ország lángossütõit, hogy megnézzék, nem sütik-e túl a lángost! Hogy miért? Mert ha magas hõfokon sütik, egy rákkeltõ vegyület, az akrilamid válik ki belõle. De nyugalom, nem tiltják be a lángost! A cél csak az, hogy ne legyen túl barna.

Beindultak a „lángoskommandók”: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei szombat óta járják az országot, hogy megnézzék, milyen hőfokon sütik a lángost. Az ok egy új európai irányelv.

"175 fokos bő zsiradékban, olajban kell sütni. És nem sötétbarnára, hiszen ezek a szénhidrátok, ezek a redukáló cukrok úgy alakulnak át akrilamiddá, hogy látszik a színén. A lángost aranysárgára kell sütni" – mondta Zoltay Anna, a Nébih vendéglátás és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője az M1 Kosár című műsorában.

Mi 160-170 fokon sütjük, mert alacsonyabb hőmérsékleten túlságosan megszívná magát a tészta, ami olyan tocsogós lenne, hogy megülné a vendég gyomrát

– mondja az óbudai Kiss-Kerekes Lángosház tulajdonosa, aki reálisnak tartja a Nébih által javasolt 175 fokot.

Ugyanakkor kicsit aggódik is a szigorítás miatt. "A lángost már több száz éve sütik a magyarok. Ha sok macera lesz az ellenőrzésekkel, az embereknek elmegy a kedvük a lángostól. Arról nem is beszélve, hogy így rossz kép alakul ki a fejükbe a népszerű magyar ételről" – vélekedik a hely tulajdonosa.

Arról, hogy miként mérik az olaj hőfokát a sütödében, miért okoz nehézséget a hőmérős megoldás, illetve hogy mennyire is veszélyes az akrilamid, a %Ripost% keddi lapszámában olvashatsz! Keresd az újságárusoknál!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.