4 éve

Nagy drágulás jön, ezt a gyümölcsöt tette tönkre idén a fagy

Lemondhatunk az egyik legfinomabb lekvárról, legalábbis ami a magyar gyümölcsöt illeti! Minden jel arra mutat ugyanis, hogy a márciusi fagy elintézte a termést, így jóval kevesebb lesz belõle itthon. A szakemberek szerint idén biztosan drágábban juthatunk hozzá a lédús csemegéhez.

Felmérték a károkat: nem láttak még az ideihez hasonló pusztítást a szakemberek! A Dunántúlon több olyan sárgabarack-ültetvény is van, ahol egyetlen virágot sem hagyott a fagy.

– Harminchét éve foglalkozom a fagykárokkal, de ilyet még nem tapasztaltam!

Rendkívül ritka, hogy egy ültetvényben egyetlen ép virág ne maradjon, most viszont több kajszisban is ezt láttuk.

 

Nem a nagy hideg volt a fő baj, hanem az, hogy a legrosszabbkor jött – mondta a %Ripost%-nak dr. Szabó Zoltán, a főleg kajszibarackot forgalmazó Gyümölcsért Kft. ügyvezetője.

A januári melegben megindult a fák nedvkeringése, a rügyek fejlődése megindult. Erre jött március elsején a mínusz 20-24 fok, ami elpusztította a rügyeket. A legnagyobb kár a Dunántúlt érte, ott az ültetvények nagy részében még kóstolónyi termés sem lesz. A Duna-Tisza közén sem terem majd sok sárgabarack. Még a legjobban Borsod megye úszta meg a fagyokat, ott „csak” 10-30 százalékban károsodtak a virágrügyek.

Magyarországon évente 10-40 ezer tonna kajszibarack terem, ám idén a gazdák a legjobb esetben is csak gyenge-közepes termésre számíthatnak.

– Még hátravan a májusi fagy, az esetleges jégverés, ami károsíthatja a kajszit. De ha ez elmarad, akkor is valamivel drágább lesz idén a gyümölcs, mint a jobb években – tette hozzá a szakértő.

 

Hogy milyen más gyümölcsöket sodort még veszélybe az idei tavaszi tél, s melyik az, amelynek jót tett a hideg? Kiderül a keddi %Ripost% napilapból! Keresd az újságárusoknál!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!