kulcsár edina
Jaj annak a lángossütõnek, amelyik túl barna lángost ad a vendég kezébe! Mostantól ugyanis országszerte elindultak a lángoskommandók! Április közepétõl a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenõrei járják a lángosozókat, hogy megnézzék, túlsütik-e a kedvelt hazai ételt.
Nem szabad túl magas hőfokon sütni a lángost, mert úgy egy rákkeltő vegyület, az úgynevezett akrilamid válik ki belőle. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei szombat óta járják az ország lángossütőit, hogy megnézzék, hol sütik túl a lángosokat. A sütödékben annyi csupán a teendő, hogy barna helyett aranysárgára kell sütni a lángosokat! A Nébih azt is megmondta, ehhez hány fok az ideális sütési hőmérséklet: a 175 fokot semmiképp sem szabad meghaladni!
A %Ripost% egy óbudai lángosházban járt, ahol megnéztük, hány fokon készítik az aranysárga, ropogós lángost.
Arról, hogy mit mond a szigorításról a sütöde tulajdonosa, s miért is veszélyes ennyire az akrilamid, illetve, mit szólnak az ellenőrzéshez a vendégek, a %Ripost% keddi lapszámában olvashatsz részletesen! Keresd az újságárusoknál!