4 éve

Megszólaltak a TEK-esek a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében

Újabb tanúk kihallgatásával folytatódott a bõnyi rendõrgyilkosság ügyének tárgyalása a Szombathelyi Törvényszéken.

A hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolt Győrkös István, a hungarista Magyar Nemzeti Arcvonal nevű szervezet alapítója továbbra sem tett vallomást, de együttműködött a bírósággal, kérdéseket tett fel a tanúknak és észrevételekkel élt - írja az MTI.

Ám arról, hogy a bűncselekmény helyszínén, vagyis Győrkös István bőnyi házában is tartsanak helyszíni tárgyalást, még nem hozott döntést a tanács. Viszont a csütörtöki tárgyaláson meghallgatták a Terrorelhárítási Központ (TEK) több munkatársát, akiket a tűzharc lezajlása után hívtak a helyszínre, és végül ők fogták el a szintén súlyos sérülést szenvedett vádlottat.

A TEK-esek elmondták, hogy a begyakorolt módon, rutinszerűen jártak el, miután egy csoportjuk benyomult a házba. Először a sebesült rendőrtisztet hozták ki, aki ekkor már nem élt, és később a mentők sikertelenül próbálkoztak újraélesztésével.

Győrkös István a tanúk elmondása szerint a lövöldözést követően fegyvereivel a ház egy belső szobájába vonult vissza. Az ágy előtt ülő helyzetben a földön feküdt, a szoba egy olyan pontján, ahonnan szemmel tartotta a helyiség összes lehetséges bejáratát. A kommandósok szerencséjükre egy szekrény tükréből ráláttak anélkül, hogy be kellett volna lépniük a szobába, így tárgyaltak vele.

A vádlott sérülései miatt csak többszöri kérésükre tette fel a nála lévő gépkarabélyt az ágyra úgy, hogy azt már nem érhette el. Mint a tárgyaláson kiderült, egy pisztoly is volt nála, amit az egyik kommandós állítása szerint egy hirtelen mozdulattal megpróbált jobb combja mellett nem látható helyre tenni, de amikor felszólították, ezt a fegyvert is csövénél megfogva tette az ágyra. Ahogy megvált a fegyverektől, azonnal megrohanták és megbilincselték.

A tárgyaláson a védelem komoly figyelmet szentelt egy kazettás üvegezett ajtónak, amelynek üvegén a tanúvallomások szerint több lövedék is áthatolt, nyomokat hagyott. Csakhogy ennek az ajtónak az üvegét a házat átvizsgáló kommandósok egyike – már Győrkös István elfogása után – betörte. A védelem szerint a bűnügyi helyszín ilyen fokú megváltoztatása megnehezíti, sőt akár lehetetlenné is teheti a szakértői bizonyítást.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!