Létrehozva: 2018.04.16.

Fordulat a körmendi gyerekgyilkosság ügyében

Április 1-én lejárt a húsz év, elévült a körmendi gyerekgyilkosság ügye! Ha nem Tánczos Gábor, hanem más ölte meg a 11 éves Zsófit, most már büntetlenül besétálhat a rendõrségre és elmesélheti tettét, mert nem ítélhetik el. A gyilkosságért elítélt Tánczos ebben reménykedik...

Tánczos Gábort húsz évvel ezelőtt, 1998. április 20-án vették őrizetbe, majd gyanúsították meg a 11 éves körmendi kislány, H. Zsófia meggyilkolásával.

A körmendi gyerekgyilkosság a magyar kriminalisztika egyik legmegosztóbb ügye, ugyanannyian hisznek Tánczos Gábor ártatlanságában, amennyien azt gondolják, hogy bűnös.

Tánczos többször is beismerte, hogy megölte Zsófit, ám később visszavonta a szavait és azt állította, kényszer alatt mondta azokat. Azóta ártatlannak vallja magát. Tényleg vannak furcsaságok az ügyben, például, hogy a boncoláskor egy hosszú, 44 centis hajszálat találtak a kislány combján, illetve a körme alatt olyan DNS-mintát, ami nem Tánczos Gáboré. Ugyanakkor Tánczos ruháján olyan maradványokat találtak, amelyek arra utalnak, hogy az ő ruhája és a kislányé érintkeztek egymással.

Tánczost végül sokadik nekifutásra, 2002-ben ítélték el a gyilkosságért, le is töltötte büntetését.

Nem mozdul ki otthonról

Tánczos tíz évvel ezelőtt szabadult, azóta nem mozdult ki a lakásból, ahol édesanyjával, Gyöngyivel élnek ketten. A börtön után gyakorlatilag a lakása foglya lett, és bár sok mindent megpróbált, az ártatlanságát nem tudta bizonyítani. Tánczos a Facebookon azóta is publikál néha dühös felhívásokat arról, hogy „koncepciós per” áldozata, de az ügyészeket, bírókat „isteni bosszúval” fenyegető üzeneteket és a szerinte az ártatlanságát bizonyító iratokat is közzétesz olykor-olykor. Mint megtudtuk, alig mozdul ki a lakásából, mert fél az emberek gyűlöletétől.

 

Kicsavarta anyja kezéből a telefont

Szomszédai sem tudják, mi lesz a férfivel.

– Szinte soha nem látjuk, az édesanyja kis nyugdíjából élnek, a lakásukra pedig ráterhelték a bűnügyi költséget. Gyöngyikét nagyon szeretjük és támogattuk amíg Gábor a börtönben volt, de mostanában őt is alig látjuk. Erős asszony, legyőzött több halálos betegséget is, úgy tudom megint nincsen jól. Ha neki baja esik, nem tudjuk mi lesz a fiával – mondta el a %Ripost%-nak az egyik közelben lakó.

A férfiban egyre nő a düh: míg korábban még nyilatkozott a sajtónak, januárban kicsavarta édesanyja kezéből a telefont, amikor beszélni akartunk vele.

 

Az ügy elévült: ha más a gyilkos, már nem lehet elítélni

Több magánnyomozó is próbálta kideríteni a teljes igazságot, könyvek is születtek a Tánczos-ügyről. Az ügyben azóta is keringenek az összeesküvés-elméletek. Bár az új Btk. szerint nem évülnek el a különösen súlyos emberölési ügyek, a Tánczos-ügyet az elkövetés idején, vagyis 1998-ban hatályba lévő törvény szerint kell elbírálni. Mivel akkor ezért 20 évet lehetett kapni, az ügy április 1-én, amikor lejárt a húsz év, elévült.

Tánczos Gábor és édesanyja januárban még abban bíztak, hogy valaki besétál a rendőrségre és bevallja: ő követte el a gyerekgyilkosságot. Az április 1. óta eltelt két hétben ez nem történt meg: a rendőrségtől megtudtuk, hogy nem indult újra a nyomozás.

„Tájékoztatom, hogy sem ok, sem pedig jogalap nem volt a nyomozás újraindításához”

 

– válaszolta megkeresésünkre a Vas megyei Rendőr-főkapitányság. De Tánczos Gábor bizakodik: ma is állítja, hogy ártatlan, és abban bízik, hogy előkerül valaki, aki vállalja, hogy ő követte el a gyerekgyilkosságot…

 

A Tánczos-ügy: 10 éve szabadult
1998. április 1. Megöltek egy 11 éves kislányt, H. Zsófit szülei lakásában Körmenden. A gyermek torkát átvágták, holttestére az édesapja talált rá.
1998. április 6. Az ügyben először tett vallomást az akkor 19 éves Tánczos Gábor.
1998. április 20. A rendőrség őrizetbe vette a férfit.
1998-2002. A körmendi férfi a nyomozás során többször elismerte, hogy ő követte el a brutális bűncselekményt, majd a bíróság előtt visszavonta, és később a megismételt eljárás során is végig tagadta bűnösségét. Állítása szerint veréssel kényszerítették vallomásra.
2002. február 5. Tánczos Gábort jogerősen 13 év szabadságvesztésre ítélték.
2008. január 20. Tánczos feltételesen szabadult 9 év és 9 hónap letöltése után. Azóta is állítja, hogy ártatlan, és „koncepciós per” áldozata.
2018. április 1. Lejárt az elévülés: ha más a gyilkos, nem Tánczos Gábor, akkor büntetlenül bevallhatja…

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Súlyos baleset érte Oszter Sándor özvegyét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

mandiner.hu

Magyar Péter bejelentette, elindulnak a fővárosi választáson

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

travelo.hu

Ritka virág bontotta ki szirmait a Dél-Mezőföldön

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria