tóth gabi
Aggasztó hírek érkeztek az Európai Betegségmegelõzési és Járványügyi Központból, amelyeket csak tetézett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által megerõsített tény. Átfogó vizsgálat indult, de a fogyasztók részérõl is ajánlott az elõvigyázatosság.
Külföldi termékek mellett Magyarországról származó fagyasztott zöldségben is kimutatták a lisztéria-baktériumot, amely kapcsán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) átfogó vizsgálatot indított.
Az Európai Járványügyi Központ a közelmúltban jelezte, hogy a hőkezelés nélkül elkészített fagyasztott csemegekukorica vagy az abból készített ételek összefüggésbe hozhatók egyes megbetegedésekkel, ezért hívta fel a NÉBIH a figyelmet a fagyasztott zöldségek szakszerű felhasználására.
– A hőkezelés nélkül fogyasztott fagyasztott zöldségek liszteriózist okozhatnak – tájékoztatta a %Ripost%-ot Holló Veronika, a Nébih sajtóreferense. Hangsúlyozta: amennyiben a termék csomagolásán a felhasználási útmutató nem tér ki arra, hogy közvetlenül felolvasztás után fogyasztható, javasolt a sütés-főzés.
Az Európai Járványügyi Központ a közelmúltban jelezte, hogy a hőkezelés nélkül elkészített fagyasztott csemegekukorica vagy az abból készített ételek összefüggésbe hozhatók egyes megbetegedésekkel, ezért hívta fel a NÉBIH a figyelmet a fagyasztott zöldségek szakszerű felhasználására.
Az óvintézkedés a fagyasztott gyümölcsökre nem vonatkozik, azok közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszerek, és jellemzően savas kémhatásúak, ami nem kedvez a lisztéria-baktérium túlélésének.
– A liszteriózis viszonylag ritka betegség, de elővigyázatosnak kell lenni
– mondta a %Ripost%-nak dr. Csifó Melinda családorvos. – Ennek a betegségnek a tünetei nagyon sok más betegségre hasonlítanak (hányás, hasmenés, láz, izomfájdalom), ezért nehéz rögtön felismerni. Ha valaki nyersen evett fagyasztott zöldséget és bármelyik tünetet észleli, forduljon orvoshoz – tanácsolja.