RETRO RÁDIÓ

Ez az apróság véd attól, hogy génkezelt élelmiszert vegyél

Ez az apróság véd attól, hogy génkezelt élelmiszert vegyél
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 04. 05. 21:10

Új védjegyet vezet be a Földmûvelésügyi Minisztérium a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére. A logó csak olyan termékre kerülhet rá, amiben nincs génmódosított növény vagy állat. A tegnap bemutatott matyóhímzéses emblémával ezentúl gyakran találkozhatunk!

Itthon szigorúan tiltják a genetikailag módosított növények termesztését, de az uniós szabályozás lehetővé teszi, hogy Magyarországon is forgalomba kerüljenek ilyen élelmiszerek.

Ugyanakkor ez az embléma biztonságot nyújt azoknak a vásárlóknak, akik szigorúan ellenőrzött, génkezeléstől mentes élelmiszert szeretnének vásárolni:

"A világon elsőként a magyar alaptörvény mondta ki a mezőgazdasági termelés GMO-mentességét, ehhez kapcsolódik a vásárlók tájékoztatása, a fogyasztói tudatosság erősítése"– mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. – "Magyarországon folyamatosan ellenőrzik a mezőgazdasági termelést, a vetőmagokat, a környezet tisztaságának és az élelmiszerek biztonságának megőrzése érdekében. Reméljük, hogy a védjegyhez rövid időn belül több száz gazdaság csatlakozik!"

A védjegy használójának egyetlen kötelezettséget kell vállalnia: a termék valamennyi alapanyagának nyomon követhetően GMO-mentesnek kell lennie, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőriz.

Magyarországhoz hasonlóan Ausztria, Németország, Franciaország és Olaszország is kidolgozta a saját jelölési rendszerét. A jelölés nem kötelező, vagyis, ha egy élelmiszeren nincs rajta a védjegy, attól még lehet GMO-mentes, de ha rajta van, akkor biztos, hogy az! A növényeknél csak akkor van értelme a jelölésnek, ha van forgalomban génmódosított versenytárs, az almán vagy a sárgarépán például nem érdemes keresni a jelölést, hiszen az unió területén nincs forgalomban génmódosított változat.

Mi az a GMO?

A genetikailag módosított élőlény (angolul Genetically Modified Organisms, GMO) génállományát molekuláris genetikai eljárásokkal módosították. A genetikai manipuláció révén olyan élőlények is létrejöhetnek, amelyek a természetben nem alakulhattak volna ki. A mezőgazdaságban a cél általában az, hogy a károkozókkal szemben ellenállóbb, a szárazságot jobban tűrő vagy élettani szempontból kedvezőbb terményt kapjanak. A génnemesítési eljárással létrehozott életképes növények védett szellemi termékek, amik többnyire nagy multinacionális cégek birtokában vannak.

  • * Az Egyesült Államokban 1997 óta nem szükséges engedély a GMO-k szántóföldi kísérleteihez, csak bejelentési kötelezettség van.
  • * Az Európai Unió 2004-ben feloldotta a GMO-termékekre vonatkozó tilalmat, de szigorú engedélyezési eljáráshoz és címkézéshez köti azokat. Több tagország egészségügyi és környezetvédelmi megfontolásokból nem járul hozzá a GMO élelmiszerek behozatalához és forgalmazásához, de mivel az unióban szabad kereskedelem van, akaratukat uniós szinten nem tudják érvényesíteni.
  • * Hazánkban a parlamenti pártok egyetértése mellett tilos a GMO növények szabadföldi termesztése.

 

Miért jobb a GMO-mentes élelmiszer?

A géntechnológia régóta heves viták középpontjában áll, mert a lehetséges veszélyeinek, illetve a hosszú távú hatásainak a kivizsgálására nem volt még idő. A mai napig nem tudni, pontosan milyen hatással lehetnek a GMO-élelmiszerek az emberi szervezetre. Sok tudós úgy véli, van ok az aggodalomra. „A génmódosított élelmiszernövények ismeretlen fehérjéket, mérgező és allergiát okozó anyagokat termelnek” – írja a Greenpeace GMO Kisokosában.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.