RETRO RÁDIÓ

Így trükköznek a húsvéti sonkákkal, húsokkal

Így trükköznek a húsvéti sonkákkal, húsokkal
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2018. 03. 10. 09:00

Annyi sonkát adnak el húsvét elõtt, hogy az az egész évben eladott mennyiség 92 százaléka. Ám érdemes odafigyelni, amikor válogatunk a kötözött, vákuumcsomagolt és szeletelt sonka, sertéstarja, lapocka- és combsonka között, mert egyes - fõleg a hipermarketekben kapható olcsó - húsféleségeket vízzel pumpálják fel!

Aki előrelátó, már most beszerzi az ünnep legfontosabb étkét: a sonkát. A boltok hűtőpultjai roskadásig telve húsvéti finomságokkal, akciós és kedvező árak csábítják a vevőket. A Nielsen piackutató felmérése szerint a magyar háztartások ebben az időszakban 7 milliárd forintért 4000 tonnányi főtt sonkát spájzolnak be! Ám aki nem vigyáz, szó szerint megtapasztalhatja: olcsó húsnak híg a leve.

Bizonyos szint felett kötelező feltüntetni a húsárun, hogy hozzáadott vizet tartalmaz. Bár sokan csak az árat és a méretet nézik, érdemes a részletekre is figyelni.

A %Ripost% munkatársa talált olyan füstölt, kötözött sertés combsonkát, amely 17% hozzáadott vizet tartalmaz! Egy füstölt, főtt, kötözött sertés lapockasonkában 18%, egy füstölt, főtt sertéstarjában 23%, egy szellősonkában 24% vizet találtunk. Vagyis a termék árának közel negyedét-ötödét sima vízért fizetjük ki!

A vizet a gyártási technológia során adagolják a húskészítményhez, illetve előfordul az is, hogy injektálják, vagyis tűvel juttatják a hús rostjai közé.

Egy rendelet előírja, hogy ha a húskészítményben a hozzáadott víz a késztermék tömegének 5 százalékát meghaladja, akkor fel kell tüntetni, hogy a termék hozzáadott vizet tartalmaz – tájékoztatta a %Ripost%-ot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Hozzátették:

a nyers sonkák, a hőkezelt sonkák, a parasztsonka és a parasztlapocka esetében nincs víztartalmi előírás. Ezeknél ráadásul nincs minimális hústartalom-előírás sem.

 

Ám a formában vagy bélben hőkezelt sonkáknál a készterméknek legalább 68 százalékos hústartalommal kell rendelkeznie.

 

Hogy mikre érdemes még figyelni a húsvéti sonka és húsáru vásárlásakor, hogy ne járjunk pórul? Kiderül a szombati %Ripost% napilapból. Keresd az újságárusoknál!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.