4 éve

Po­los­ka­ri­a­dót hir­det­nek a ma­gyar la­kó­te­le­pe­ken

A lakók már hosszú évek óta küzdenek a büdös bogarakkal, ám csak egy dolog oldaná meg a problémát: az összefogás.

Ellepték az ágyi poloskák a fővárosi, Havanna utcai lakótelep egyik házának a lakásait, ám a bogárirtás csak ideig-óráig használ. A rovarirtókat ugyanis nem engedik be mindegyik lakásba, így a kártevők újra meg újra megjelennek.

"Kilakoltatták a ház egyik lakásából a lakókat, mert hatalmas kosz volt náluk, és a rovarirtókat sem engedték be. Akkor a bútorok mozgatásával felbolydították a bogarakat, azóta folyamatosan szenvedünk az ágyi poloskáktól" – mesélte az egyik lakó a %Ripost%-nak, aki a nevét nem akarta elárulni: fél, hogy megszólják, amiért poloskás helyen lakik. Pedig ez nem az ő hibája.

Nekem 150 ezer forintomba került, hogy eltűnjenek az ágyi poloskák az otthonunkból, háromszor is kihívtam a szakembert. Végül elköltöztünk

– mesélte lapunknak Gábor. Majd így folytatta: – "Az emberek nem merik elmondani egymásnak, hogy poloskás a lakásuk, pedig csak teljes összefogással, egyszerre irtással lehetne tartósan megoldani ezt a helyzetet."

A %Ripost% a lakóház bejáratánál és a liftben is talált felháborodott felhívást.

"Ne dugd a fejed a homokba! Ez ágyi poloskával fertőzött háztömb! Ha mindenki szól, ingyenes! Vagy így jó sok embernek?"

- áll a papíron, arra utalva, hogy ingyenes az irtás, ha az egész lakótömb fertőzött. A %Ripost% által megkérdezett szakember is azt tapasztalja, hogy szinte lehetetlen egy házban egyszerre elvégezni a poloskamentesítést.

Nem alakultak ki a társas együttélés szabályai, nincs egyetértés, egységes fellépés a lakóközösségekben, és ez megnehezíti a dolgunkat

– mondta lapunknak Szántó György, az Artpooldesign Kft. rovarirtó cég szakembere.

Pedig nincs azon mit szégyellni, ha valahol megjelenik az ágyi poloska, amit többnyire lomtalanításból származó bútorral visznek be a házba, vagy ha a háztömbben egyetlen lakást nem takarítanak rendszeresen, a tiszta lakásokban is megjelenik.

Úgy öt évvel ezelőtt, szinte egyik napról a másikra hirtelen megnőtt az ágyi poloskákkal fertőzött lakások száma

– teszi hozzá Szántó György, aki szerint az a fontos, hogy ha megjelenik, a lakók azonnal és közösen kérjék az irtásukat, s minden lakásba engedjék be a szakembereket, mert csak így várható tartós eredmény!

 

Többféle módon irtják

A vegyszeres irtás mellett néhány éve elérhető az úgynevezett bio poloskairtás is, ami hőkezelést jelent.

"50 fok felett az állatok fehérjeegyensúlya megbomlik, így minden fejlődési stádiumban elpusztíthatók az ágyi poloskák. Ám ott, ahol már más lakásban is elszaporodtak, nem válik be a módszer, mert hatástartó anyagokat kellene használni" – mondta Szántó György. - "Sokan az interneten talált tippek alapján próbálkoznak, ám azokkal gyakran csak a rovarok további szaporodását segítik elő."

Õsidők óta velünk élnek

Az ágyi vagy vérszívó poloska már akkor az ember társa volt, amikor az a barlangban lakott. Mivel rejtett életmódot folytat, ezért leginkább a csípéseit veszik észre. Jelenlétéről árulkodnak a vérpöttyök az ágyhuzaton, a kis fekete pöttyök (ürülék) az ágykeretek alján és a matracokon, valamint a krémszínű apró peték. Sokáig bírja táplálék nélkül, de a hónapokra magára hagyott tárgyakat elhagyja. Budapesten a fertőzöttség 1997 óta folyamatosan emelkedik, 2015-ben ágyi poloska térkép is készült.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!