4 éve

Ezzel komoly kockázatoknak teszik ki egymás egészségét a betegek

Hiába a szigorú szabályok, tehetetlenek a kórházak. Sok dohányos ugyanis fittyet hány a jogszabályokra és a tiltásokra, és úgy füstölögnek az intézmény udvarán, mint ha otthon lennének. Pedig ezzel nem csak saját egészségüket, hanem betegtársaikat is komoly veszélynek teszik ki.

Lebuktak! A %Ripost% több beteget is rajtakapott, amint cigarettázik a Szent Margit Kórház udvarán. Hiába tiltják az egészségügyi szolgáltatóknál a dohányzást, ezek a páciensek kockázatnak teszik ki betegtársaik egészségét. Pedig a kórház igyekszik kiszorítani a dohányosokat, de nem lehet minden beteg és látogató mellé rendőrt állítani… Láttunk olyat is, aki a kórházi épület belső ajtajánál cigarettázgatott, ahol sok, gyógyulni vágyó beteg is megfordul, mikor levegőzni megy. Nem egy cigarettacsikket találtunk a földön, a kukákban is cigisdobozok voltak.  De nem csak a Szent Margit Kórházban jelent ez problémát, néhány helyen a szülni készülő kismamák is rágyújtanak…

"Sajnos a fehérvári kórháznál rengeteg kismamát lehet látni, akik dohányoznak minden lelkiismeret-furdalás nélkül"

- háborog egy nő a Facebookon. Ez komoly magzatkárosodást, vagy koraszülést eredményezhet dr. Bense Tamás háziorvos szerint.

Többször is voltam kórházi vizsgálaton, teljesen szabálytalanul a kapu előtt álltak és dohányoztak a betegek, ráadásul a látogatóikkal!

- írja egy férfi is.

Hogy mit tehetünk? Ha dohányosok vagyunk, tartsuk be a szabályt, és ne dohányozzunk a rendelők közelében, ha pedig nem dohányzunk, és ilyet látunk, mindenki érdekében kérjük meg beteg- vagy látogatótársunkat, hogy tartsa be a szabályt…

Mi a szabály?

Az épületen belül gyakorlatilag tilos a dohányzás a kórházakban, és az épületen kívül is csak a betegútvonalaktól távol szabad, a kijelölt helyen: „egészségügyi szolgáltatónál, vagyis kórház, esetleg rendelő területén dohányzóhely az intézmény területén belül, az egészségügyi szolgáltatást igénybe vevők szokásos vagy szükségszerű útvonalától legalább 10 méteres távolságra elkülönülően jelölhető ki”. Vagyis a dohányzó kórházi dolgozóknak is ki kell járniuk az intézményből, ha élni szeretnének szenvedélyüknek, vagy pedig olyan dohányzóhelyet kell kijelölniük, amely még véletlenül sem esik a betegek útjába. A Ripost ezt a dohányzót az egyik melléképület mögött találta meg a Szent Margit Kórházban.

Az udvarra vezető ajtónál dohányzik papucsban a beteg.

A mellette lévő kukában egy cigarettás dobozt is találtunk.

A kórház parkjában üldögélve dohányzik az egyik beteg, épp a tiltó tábla mellett.

A kórház bejárata előtti kukán is találtunk cigarettacsikkeket, itt bizony nincs meg a tíz méter…

Az intézmény dolgozói próbálják betartani a jogszabályt: méterekkel arrébb dohányoznak a kórház bejáratától.

A hamutartónak használt cigarettacsikkes dobozokat helytelenül, a bejárat mellé helyezték el.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!