Létrehozva: 2017.06.17.

Tönkreteszi a látást a mobil: Veszélyben a gyerekek!

A számítógép, de különösen a mobiltelefon kis képernyõje tönkreteszi a látást. Különösen nagy veszélyben vannak a gyerekek, akik ma már jószerével mobillal a kezükben születnek. Egy alapítvány a látszerészek szövetségével akciót indított: egyelõre ezer hátrányos helyzetû gyereknek biztosítanak szemüveget.

Riasztó változást hozott magával a technika fejlődése: az emberiség fokozatosan elveszíti a látását! Az elmúlt 15 évben az egész világon drámaian megnőtt a rövidlátók száma, és a változás hazánkban is hasonló. Ázsiában az emberek 70 százaléka, Európában a lakosság negyede nem lát jól. Azt, hogy ez a mobiltelefon és a számítógép alkalmazás eredménye, mutatja, hogy minél nagyobb egy országban ezen eszközök használata, annál rosszabb a lakosság látása: Kelet-Ázsiában már minden gyerek szemüveges!

Magyarországon az elmúlt öt évben ötmillió szemüveg talált gazdára, és átlagosan háromhavonta cserélik a lencsét, ami elég gyors látásromlásra utal. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a felnőtt népesség fele valamilyen látási nehézséggel küzd, de sokan észre sem veszik, mert fokozatosan hozzászoknak, hogy rosszabbul látnak, és nem járnak szemorvoshoz. Ha ez így folytatódik, akkor 2050-re az emberiség fele rövidlátó lesz. Elsősorban az életmód változások állnak a háttérben.

A túlzott számítógép- és mobilhasználat hozzájárul a rövidlátás kialakulásához

– jelentette ki a %Ripost%-nak dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója. – "Aki rövidlátó, annak tovább rontja a látását. Ha pedig az elektronikus eszközöket a továbbiakban is így használjuk, akkor a következő generáció nem idős korára, hanem már fiatal felnőttként rövidlátó lehet."

A szemészek arra figyelmeztetnek, hogy a szülőket is felelősség terheli a látásromlásért. A gyerekek egyre többször néznek közelre, a mobilon, tableten kicsik a betűk, az ábrák, erőltetik a szemüket. Ráadásul ezt észre sem veszik, mert a szemizmok automatikusan dolgoznak. Csak abból tudhatja az ember, hogy túlerőltette a szemét, ha estére már nem lát élesen, és megfájdul a feje. A gyerekek erre ritkán panaszkodnak, a szemük erőlködik, hogy korrigáljon, és a látásromlás sokszor észrevétlen marad. Ezért kell rendszeresen szemorvoshoz vinni őket.

Ezer gyerek kap ingyen szemüveget

2010 óta csak hat dioptria felett jár a szemüvegre TB-támogatás. Pénzbe kerül az utazás a szemorvoshoz, optikushoz. Ezért sok hátrányos helyzetű gyermek marad szemüveg nélkül. A Gyermekétkeztetési Alapítvány és a Magyar Látszerész Szövetség összefogott, hogy orvosolja ezt.

"A legnagyobb gond a falvakban a szemorvoshiány. Messzebb van csak orvos, ahová 2-3 hónappal későbbre kapnak időpontot a gyerekek – mondja Barát József, az alapítványi program vezetője. - A Szemészeti Klinikával együtt azon dolgozunk, hogy szemorvosokat vigyünk ezekbe a falvakba, főleg Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében."

"Ha egy gyerek nem lát jól, az egy életre megbélyegzi őt. Lemarad a tanulásban, ez pedig további nehézségekhez vezet" – indokolja a segítségnyújtást Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

Eddig háromszáz gyerek kapott ingyenesen szemüveget, és még hétszázra van keret. Mindenképpen szeretnék tovább folytatni a programot.

Dr. Nagy Zoltán Zsolt azt is elmondja, mire kell figyelniük a szülőknek, hogy megóvják a gyerekeik látását. A részleteket a szombati %Ripost% napilapban találod!

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

mandiner.hu

Az RTL egykori sztárja lerántotta a leplet a Pressman-bébik szörnyű titkáról

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Tragédia a Gyáli úton, egy ember meghalt a szörnyű balesetben

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal