Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2017.06.09.

Nem tudják hazahozni a négy magyar árvát Egyiptomból

Tragikus hirtelenséggel halt meg egy magyar édesanya Egyiptomban. Bár a gyámügy hónapokkal ezelõtt a magyar nagynéninek ítélte az árván maradt gyerekeket, a négy kicsi azóta sem térhetett haza.

Kozák Zita kétségbeesett levelet írt Szijjártó Péter külügyminiszternek: tőle remél segítséget, hogy a két hónapja tartó huzavona után hazahozhassa Egyiptomból nővére, Hajnalka gyerekeit. A 39 éves édesanya április 4-én hunyt el teljesen váratlanul, a hivatalos értesítés szerint tüdőbetegség és szívmegállás következtében. Az apuka már korábban meghalt, ezért Egyiptomban az apai nagybácsik nevelik a gyerekeket, Zita szerint méltatlan és veszélyes körülmények között.

Õk magyar gyerekek!

Hajnalka Magyarországon ismerte meg egyiptomi férjét, évekig itt éltek, itt születtek meg sorra a gyermekeik is. A négy kicsi itthon járt óvodába, iskolába. A magyar nagyszülők és nagynéni napi kapcsolatban voltak velük, és azóta is szoros kapcsolatot tartottak, hogy Hajnalkáék kiköltöztek Kairóba a férj munkája miatt.  Miután a férfi tavaly meghalt, Hajnalka meggyászolta, majd úgy tervezte, hazaköltözteti családját. Ám április 4-én váratlanul ő is meghalt, árván hagyva a 4, 9 és 12 éves lányát és 11 éves kisfiát.

Õk magyar gyerekek, a kinti rokonságnak csak a terhére vannak

– mondja elcsukló hangon Zita. Õ és a szülei imádják a kicsiket, a nagyszülők már fel is újították a házukat, hogy elég hely legyen az unokáknak.

Rosszak az egyiptomi körülmények

A kicsik felügyeletéről április 13-án rendelkezett a magyar gyámhatóság: Zitára bízta a nevelésüket. Az egyiptomi rokonság viszont magának követeli őket: testvére halála óta Zita alig beszélhet velük, megfenyegették, hogy ne merjen értük menni. Az egyiptomi magyar konzulátushoz fordult segítségért. Testvére holttestét hazahozatták a baptisták közbenjárásával, itt temették el.

A temetésén nem lehettek ott a tulajdon gyermekei!

– sír Zita. "Azóta is hiába próbálkozunk, nem történik semmi. Pedig a kicsik nincsenek biztonságban Egyiptomban: egyiküket többször el is akarták rabolni az utcán, mivel kék szemű és szőke. A politikai helyzet sem kedvez a külföldieknek: amíg élt, Hajnalkát rendszeresen igazoltatták az utcán."

A helyettes konzul járt a rokonoknál, ahol egy aprócska, zsúfolt szobában, mindössze két ágyban helyezték el a négy gyereket. A lakás olyan rossz levegőjű, hogy az egész család tüdőproblémákkal küzd, szerinte a testvére is emiatt lett beteg. Ráadásul a rokonok konzervatív muszlimok, most van a ramadán, amit a gyerekeknek nem kellene tartaniuk, de a család a legkisebb kivételével rájuk kényszeríti a böjtöt, napkeltétől napnyugtáig egy falatot sem ehetnek! Zita telefonon is csak úgy beszélhet velük, ha közben folyamatosan fordítják arabra a kihangosított beszélgetést. Attól fél, hogy minél több idő telik el, annál inkább agymosáson mennek át, és a végén majd nem akarnak hazajönni.

Ki segít nekik?

Zita minden követ megmozgat, hogy hazahozassa a gyerekeket, ügyvédet is fogadott. Nemrég kiderült, hogy az egyiptomi gyámhatóság az apa testvéreinek ítélte a gyerekeket, ez a döntés viszont öt nappal a magyar után született. Berecz Sándor ügyvéd szerint a nemzetközi jogban az az általános szabály, hogy a korábban született döntés az érvényes. Emellett a gyerekek elhelyezésénél az édesanya rokonsága élvez előnyt, emiatt is Zitánál lenne az árvák helye.

Kiemelt ügyként kezelik

Az üggyel a konzuli és állampolgársági főosztály, valamint a Kairói Magyar Nagykövetség kiemelten foglalkozik – közölte a %Ripost%-tal a Külügyminisztérium. A konzuli szolgálat folyamatosan közvetít a magyar hatóságok, a segélyszervezetek és az egyiptomi hatóságok között, hatáskörét is meghaladóan egyeztetett egyiptomi hivatalokkal és kormányzati szervekkel, többek közt biztosította a közvetlen kapcsolat létrejöttét Zita és az egyiptomi ügyvéd között.


A magyar döntés ellenére az egyiptomi hatóság a gyerekek nagybátyját nevezte meg gyámnak. Ezzel egy jogi patthelyzet jött létre. A magyar konzul meglátogatta a családot, beszélt a gyerekek nagybátyjával is, aki nem volt együttműködő. Mivel családi ügyről van szó, a konzulátus nem rendelkezik hatáskörrel, ezért is segített abban, hogy a magyar család egyiptomi jogi képviselőt találjon. A külügy továbbra is minden lehetséges segítséget megad, de nem terjeszkedhet túl hatáskörén - tették hozzá.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

travelo.hu

Egészen őszig zárva tart az ország egyik legmagasabb pontján fekvő turistaház

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

Senkinek sem kell Zámbó Jimmy egykori nyaralója, drasztikus lépésre szánta rá magát a család

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó