5 éve

Egyre gyakoribb a lakásokban a bogár, ami veszélyesebb az egereknél is!

Egyre többen találkoznak otthon a csupán szezámmag nagyságú, barna színû, páncélos koprabogárral. Mérete olyan kicsi, hogy szabad szemmel aligha állapítható meg, hogy vele van dolgunk.

Leggyakrabban lisztekben, zsemlemorzsában, valamint a szekrények, parketták légréseiben izegnek-mozognak. A rovarirtókat újabban heti szinten riasztják koprabogarak miatt – még ha a pontos megnevezésével nincsenek is tisztában a lakók.

Tavaly augusztus óta a világ legveszélyesebb kártevőjeként ismerik ezeket a bogarakat, sikerült ugyanis kártékonyságban utolérniük az egereket.  Általában mindig nyáron van belőlük a legtöbb.

Ez a rovarfaj képes kiszorítani az őshonos fajokat. A kereskedelem felgyorsulása miatt mindenhová képesek nagyon rövid időn belül eljutni, csupán a konténereken keresztül

– magyarázza Szántó György, az ArtPooldesign Kft. kártevőirtó szakembere. 

A fémen és a gumin kívül szinte mindent képesek megrágni. A szakember szerint minden lakásban megfordulnak, van, hogy észrevétlenül, máskor akár látványosan, de egyre több helyen szaporodnak el, főleg a panellakásokban.

"Az áruházakban vásárolt élelmiszerekkel is hazavihetjük őket. Nem hiába ismerték ezeket korábban raktári kártevőként" – mondja Szántó György. A szakértő szerint ilyenkor a rovarirtó szerek csak ideiglenesen segíthetnek, a felszínen nem látható koprabogarakat hozzáértők tudják szakszerűen eltávolítani.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!