5 éve

Az olcsó kenyér fele vegyszer!

Mától kicsit javul a boltokban kapható kenyér minõsége - de még mindig lesz benne egy csomó adalékanyag, vegyszer, nem is beszélve a Hurrikánról és a Sirokkóról...

Egy kiló kenyeret vehetünk 250, de 1500 forintért is. Óriási a választék, és igencsak elcsodálkozunk, ha megnézzük, miből kotyvasztják össze a pékek a pultokra kitett árut. Ki gondolta volna, hogy a mindennapi kenyerünkben van Hurrikán, jót tesz neki a Sirokkó, nem beszélve az intenzív Tornádóról?

Rengeteg az adalékanyag

Mától szigorítottak a szabályokon, és például a rozskenyérben minimum 60 százalék lesz a rozs – de vajon mi a maradék 40 százalék? Persze a legolcsóbb, 250 forintos kenyérben is van liszt – de mellette még vagy 25 féle adalékanyag is, köztük glutén, dextróz, amiláz, xilanáz, szójaliszt, tejsavópor, savanyúságot szabályozó E270, E260. Nem is csoda, hogy némelyik kenyér szeletelés közben morzsákra hullik, a másik meg gumi állagú.

Hurrikán és Tornádó a kenyérben

Egy már nyugdíjas pék szerint a modern gépek valójában nem sütik, hanem valósággal megfőzik a kenyeret a "minél gyorsabban, minél többet" elv alapján. Kárhoztatta az adalékanyagokat is, amiket a nem megfelelő kovászolás miatt vetnek be. Ilyenek például a Hurrikán, ami nagy térfogat mellett puha bélszerkezetet ígér. Az Intenzív Tornádó állítólag ingadozó lisztminőség esetén is nagy térfogatot, megfelelő héjszerkezetet biztosít. A Sirokkót meg például ropogós héjú, puha bélszerkezetű sütőipari fehértermékek gazdaságos előállításához ajánlja a gyártója.

Mit hívhatnak kenyérnek?

A magyar élelmiszerkönyv szerint:

„Kenyérnek minősül a döntő részben gabonaőrlemény(ek)ből kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, sütéssel majd csomagolással vagy csomagolás nélkül előállított élelmiszer. A csomagolatlan termék tömege 250 grammal osztható, de legalább 250 gramm. Formája lehet szabadon vetett, illetve sült.”

Mától nincs házi kenyér

Az biztos, hogy most javulni fog a kenyér minősége, mert mától véget ért a türelmi idő, és hatályba lép a Magyar Élelmiszerkönyv új, sütőipari termékeket érintő előírása. Mától nem lehet „házi kenyér” nevű pékárut kapni a boltokban. Helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér vagy búzakenyérként lehet majd a polcokra rakni. Több rozs lesz a rozskenyérben, és több teljes kiőrlésű liszt a teljes kiőrlésű kenyérben. - A fogyasztó ezentúl az elnevezés alapján is el tud majd igazodni a kenyerek, pékáruk világában, és azt kapja, amit vásárolni szeretne - üdvözölte a szabályozást Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A pékek többsége már átállt, hiszen a rendelet korábban lépett hatályba, csak ma járt le a türelmi idő, és szigorítják az ellenőrzést. A pékszövetség reméli, hogy ezért az árak sem fognak emelkedni.

Arról, hogy pontosan mi hogyan változik, mit szólnak ehhez, valamint az olcsó, pocsék kenyerekhez a pékek és a vásárlók, a csütörtöki %Ripost% napilapban számolunk be részletesen!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!