RETRO RÁDIÓ

Az olcsó kenyér fele vegyszer!

Az olcsó kenyér fele vegyszer!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 06. 22. 09:45

Mától kicsit javul a boltokban kapható kenyér minõsége - de még mindig lesz benne egy csomó adalékanyag, vegyszer, nem is beszélve a Hurrikánról és a Sirokkóról...

Egy kiló kenyeret vehetünk 250, de 1500 forintért is. Óriási a választék, és igencsak elcsodálkozunk, ha megnézzük, miből kotyvasztják össze a pékek a pultokra kitett árut. Ki gondolta volna, hogy a mindennapi kenyerünkben van Hurrikán, jót tesz neki a Sirokkó, nem beszélve az intenzív Tornádóról?

Rengeteg az adalékanyag

Mától szigorítottak a szabályokon, és például a rozskenyérben minimum 60 százalék lesz a rozs – de vajon mi a maradék 40 százalék? Persze a legolcsóbb, 250 forintos kenyérben is van liszt – de mellette még vagy 25 féle adalékanyag is, köztük glutén, dextróz, amiláz, xilanáz, szójaliszt, tejsavópor, savanyúságot szabályozó E270, E260. Nem is csoda, hogy némelyik kenyér szeletelés közben morzsákra hullik, a másik meg gumi állagú.

Hurrikán és Tornádó a kenyérben

Egy már nyugdíjas pék szerint a modern gépek valójában nem sütik, hanem valósággal megfőzik a kenyeret a "minél gyorsabban, minél többet" elv alapján. Kárhoztatta az adalékanyagokat is, amiket a nem megfelelő kovászolás miatt vetnek be. Ilyenek például a Hurrikán, ami nagy térfogat mellett puha bélszerkezetet ígér. Az Intenzív Tornádó állítólag ingadozó lisztminőség esetén is nagy térfogatot, megfelelő héjszerkezetet biztosít. A Sirokkót meg például ropogós héjú, puha bélszerkezetű sütőipari fehértermékek gazdaságos előállításához ajánlja a gyártója.

Mit hívhatnak kenyérnek?

A magyar élelmiszerkönyv szerint:

„Kenyérnek minősül a döntő részben gabonaőrlemény(ek)ből kovászos technológiával vagy kovászt helyettesítő kovászkészítmény felhasználásával, tésztakészítéssel, alakítással, lazítással, sütéssel majd csomagolással vagy csomagolás nélkül előállított élelmiszer. A csomagolatlan termék tömege 250 grammal osztható, de legalább 250 gramm. Formája lehet szabadon vetett, illetve sült.”

Mától nincs házi kenyér

Az biztos, hogy most javulni fog a kenyér minősége, mert mától véget ért a türelmi idő, és hatályba lép a Magyar Élelmiszerkönyv új, sütőipari termékeket érintő előírása. Mától nem lehet „házi kenyér” nevű pékárut kapni a boltokban. Helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér vagy búzakenyérként lehet majd a polcokra rakni. Több rozs lesz a rozskenyérben, és több teljes kiőrlésű liszt a teljes kiőrlésű kenyérben. - A fogyasztó ezentúl az elnevezés alapján is el tud majd igazodni a kenyerek, pékáruk világában, és azt kapja, amit vásárolni szeretne - üdvözölte a szabályozást Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A pékek többsége már átállt, hiszen a rendelet korábban lépett hatályba, csak ma járt le a türelmi idő, és szigorítják az ellenőrzést. A pékszövetség reméli, hogy ezért az árak sem fognak emelkedni.

Arról, hogy pontosan mi hogyan változik, mit szólnak ehhez, valamint az olcsó, pocsék kenyerekhez a pékek és a vásárlók, a csütörtöki %Ripost% napilapban számolunk be részletesen!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.