5 éve

Vigyázat! Több ezer csaló természetgyógyász vadászik a pénzünkre

Börtönbe kell vonulnia a természetgyógyásznak, aki felelõs egy másfél éves agárdi kisgyermek haláláért - így döntött a "fényevõ-perben" a másodfokú bíróság. De ki ez az M. Bertalan, és hogyan mûködhetett gyógyítóként? Megismétlõdhet-e hasonló eset?

A %Ripost% kiderítette: egy elavult, húsz évvel ezelőtti szabályozás alapján működnek a természetgyógyászok, minden kontroll nélkül: több ezer olyan szélhámos lehet, aki mindenféle képesítés nélkül rendel, „gyógyít” és becsapja az embereket.

Éppen négy éve egy másfél éves agárdi kisfiúnak azért kellett meghalnia, mert a szülei és nagyszülei úgy vélték, anyatejen és biogyümölcsön kívül másra nincs szüksége. Az esetről, az azt követő eljárásról és végül a jogerős ítéletről a %Ripost% is beszámolt: a szülők és nagyszülők hosszú évekre börtönbe kerültek.

 

A varázsvesszős embert is lecsukják

Múlt héten végre a Fővárosi Ítélőtábla kimondta: rajtuk kívül az is felelős a gyermek haláláért, aki varázsvesszővel, kézrátétellel próbált javítani a kicsi állapotán, ahelyett, hogy orvoshoz juttatta volna.

 M. Bertalannak a döntés értelmében legalább két évig rács mögött kell élnie (hároméves börtönbüntetése harmadolható jó magaviselet esetén), és soha többé nem dolgozhat természetgyógyászként.  De hogyan működhetett eddig?

Húszéves, elavult törvény alapján működnek

A %Ripost% megtudta: M. Bertalan az 1990-es évek elején még hivatásos katonaként szolgált. Az elsők között szerzett bioenergetikus szakképesítést, miután 1997-ben megszületett a természetgyógyászatról szóló törvény. Abban az időben egyszerű volt ilyen papírhoz jutni. Hirdetése ma is elérhető a hetedik kerületi ittlakunk.hu oldalon, noha az agárdi esetet követően feladta fővárosi praxisát. De honnan tudhatjuk, hogy valaki rendelkezik-e a szükséges tudással?

Elképesztő dolgokra jöttünk rá: senki sem ellenőrzi a természetgyógyászokat!

Mint azt a Természetgyógyászok Szövetségétől megtudtuk, M. Bertalan nem volt tagja a szervezetnek. Ez egyébként nem is feltétel, hiszen ez nem egy szakmai kamara, a tagság nem jogosít semmire, és minőségi garanciát sem jelent. Korábban a természetgyógyászok a GYEMSZI Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetnél (ETI) tettek vizsgát, honlapjukon van is egy Természetgyógyász szakértői szaknévsor, melyben M. Bertalan nem szerepel.

Mint a Ripost kiderítette: ez egy elavult lista, semmiféle támpontot nem ad annak, aki szeretne meggyőződni róla, hogy képzett szakemberrel van-e dolga. Bárki állíthatja magáról, hogy tud gyógyítani! A további döbbenetes részleteket a szerdai Ripost napilapban olvashatod, mint ahogy arról is kaphatsz ötleteket, hogyan kerüld el a kuruzslókat!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!