Létrehozva: 2017.04.05.

Adalékanyagok okozhatják a gyógyíthatatlan bélbetegséget

Rohamosan nõ a Crohn-betegek száma, a korábban csak tinédzsereket és felnõtteket érintõ betegség egyre többször jelentkezik már gyermekkorban. Az elmúlt tíz évben kétszer annyi fekélyes bélbetegséget diagnosztizáltak, mint korábban. A Crohn-betegség a civilizáció eredménye: minél fejlettebb egy ország, ott annál gyakoribb.

Magyarországon körülbelül 15 ezer ember szenved Crohn-betegségben, közülük minden ötödik gyermek.

Német Richárdot nyolc év alatt tízszer műtötték, ami lelkileg is nagyon megviselte. Először csak fájt a hasa. Másodéves egyetemistaként éppen vizsgára ment, amikor akkora görcsei támadtak, hogy görnyedve járt, végül segítséget kellett hívnia, azonnal kórházba szállították. Először vakbélgyulladásra gyanakodtak az orvosok, aztán a harmadik műtét után végül egy gasztroenterológus orvos közölte vele a hírt: Crohn-beteg, és ez nem gyógyítható, csak kezelhető.

Emlékszem, amikor félig felnyitva hagyták egy éjszakán át a hasfalamat. Önkívületi állapotban voltam, de sosem felejtem el azt a sokkot. Egyik nap még magabiztos, határozott férfiként éltem, vizsgára készültem, másnap magatehetetlen voltam – idézi fel Richárd a történteket.

Richárd megváltoztatta az étrendjét: kevés húst fogyaszt, kerüli a tejtermékeket. A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztását sem javasolták neki, de azt mértékkel fogyaszt. Szerinte azért sincs recept a gyógyulásra, mert mindenkinek más válik be. Nemcsak az étkezésre figyel, sokat biciklizik, túrázik, megtanult jógázni, gyógynövényeket használ. Otthagyta stresszes munkahelyét – a stressz az orvosok szerint szintén szerepet játszhatott a betegség kialakulásában –, és felcsapott borszakértőnek. A crohnosok számára egyébként tiltott az alkohol, de a kóstoló kortyot nem szokták lenyelni. Négy éve tünetmentes.

 

Példája lelkesítő lehet annak a 15 ezer embernek, aki hasonló tünetekkel kínlódik. 20-30 éve gyerekeket nem érintett ez a kór, ma évente százötvennel nő a számuk.

A krónikus gyulladás a tápcsatorna bármelyik részét megtámadhatja, de leginkább a vékony- és vastagbelet érinti. Legtöbbször hasmenés, hasfájás, fogyás és véres széklet kíséri, de ízületi vagy májgyulladással is járhat.

Riasztó, hogy egyelőre nem tudják, mi okozza a betegséget, de az biztos, hogy az étkezésnek és az antibiotikumos kezeléseknek is szerepe van benne.

Az orvosok az ételekben lévő adalékanyagokra gyanakodnak, különösen az emulgeálószerre, ami elősegíti az egymásban nem oldódó folyadékok (mint például a víz és az olaj) eloszlatását. Ilyen szereket nagyon sok ételhez használnak, például margarinokhoz, konzervekhez és édesipari termékekhez. A gyorsételek adalékai is szerepet játszhatnak a kór kialakulásában. A legtöbb adalék a félkész- és mirelitételekben, valamint a gyorsételekben található. Az antibiotikum pedig a bélflórát veszélyezteti.

 

Egyelőre csak feltételezés, hogy az élelmiszerekben lévő adalék szerepet játszik a betegség kialakulásában, ugyanakkor a statisztikák erre utalnak.

Mindezt abból is gondolhatjuk, hogy 2015-ben egy kísérlet nyomán emulgeálószereket adtak az állatoknak, amelyeknél később a Crohnhoz hasonló fekély alakult ki – tájékoztatta a %Ripost%-ot dr. Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese. - Nemrégiben kijött egy orvosi közlemény, ami szerint egy ázsiai családban a gyerekeknél azután mutatták ki a Crohn-betegséget, miután kiköltöztek az Egyesült Államokba. Vagyis nagy a valószínűsége, hogy az ottani gyorsételek és adalékok betegíthették meg őket. A táplálkozásuk változott meg – tette hozzá a gyermek-gasztroenterológus.

A betegség a fejlett világban annyira elterjedt, hogy már világnapja is van: május 19-én. Ebből az alkalomból Budapesttől Szegedig tartó kerékpártúrát szerveznek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország válasza a hadüzenetre

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

mandiner.hu

Akkorát vitázott Puzsér Róbert és Magyar Péter, hogy a végén majdnem mindenben egyetértettek

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

mandiner.hu

Hont András: Ha más nem is, de legalább Rogán megbukott. Vagy várjunk csak…

origo.hu

Hihetetlen dolog derült ki Marics Peti randizási szokásairól

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el