RETRO RÁDIÓ

Minden volt a virsliben - csak hús nem

Minden volt a virsliben - csak hús nem
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 11. 08. 18:44

Alacsony hústartalom miatt hívott vissza baromfivirsliket a Nébih.

40 százalék helyett csak 18 százalék húst tartalmazott a lengyel gyártású BARONI baromfivirsli, így jogellenesen nevezték virslinek - közölte a Nébih. A virslit ezért kivonták a forgalomból.

 

Magyarországon a húskészítmények megnevezéseinek használatát a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) előírásai védik. A virsli minőségi jellemzőit is ez a dokumentum szabályozza - ami nem felel meg a követelményeknek, azt nem lehet virsli néven forgalomba hozni.

A jelenlegi szabályok szerint a virslinek legalább 40 százalék húst kell tartalmaznia - ezzel szemben a LIDL-ben talált 1 kilogrammos, vákuumcsomagolt BARONI termékben csak 18 százalék hús volt. A "virsli" hús helyett 43 százalékban „csontokról mechanikusan lefejtett baromfihúst” tartalmazott - ez azonban nem minősül húsnak. A terméket ezért kellett kivonni a fogalomból.

 

Jó hír az igazi virsli kedvelőinek, hogy nyártól még tovább szigorodnak a "virsliszabályok": augusztustól ugyanis a virsli legalább felének (51%) húsból kell állnia, és a csontról lefejtett "hús" nem lehet több 10 százaléknál.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.