kulcsár edina
A jó hír az, hogy már feltüntethetõ, hogy melyik élelmiszer GMO-mentes, de az esetek többségében továbbra sem tudhatod, mivel etetnek.
A jelölés ugyanis önkéntes, nem kötelező, és még csak azt sem lehet sugallni, hogy a termék egészségre gyakorolt hatása kedvezőbb, mint azoké az élelmiszereké, amiken nem szerepel a GMO-mentes jelölés, vagyis semmilyen módon nem tartalmaz genetikailag módosított részt.
Márpedig idehaza az állatok takarmányozására évi 400-500 ezer tonna szójadarát használnak, aminek jelentős hányada genetikailag módosított növényből származik. Vagyis a hús, a hal, a tojás, a tej jelentős része belátható ideig nem viselheti a GMO-mentes minősítést.
A feldolgozott hentesáruk gyártói hangsúlyozni szokták, hogy a szójaadalékuk, mondjuk a parizerben, GMO-mentes. Lehet, de mi van a hússal?
Nos, most már fel lehet tüntetni, hogy mondjuk a húspultban található sertés vagy a csirke GMO-mentes takarmánnyal volt etetve.
A leginkább ismert génmódosított növények, mint például a kukorica, szója mellett olyan génmódosított növények is vannak már, amiről ezt laikusként nem is gondolnád.
Heszky László akadémikus már 1999-ben arról írt egy szakmai lapban, hogy az akkor kereskedelmi forgalomban levő génmódosított növények mellett (1. táblázat)
milyen fejlesztések várhatók 2005-ig (2. táblázat)
Jelenleg az EU-ban élelmiszer- és takarmány-előállításban felhasználható 49 GMO termék között között 27 kukoricafaj, 8 gyapotfaj, 7 szójababfaj, 3 olajrepcefaj, 1 cukorrépafaj, 1 burgonyafaj és 2 mikroorganizmus szerepel.
De ezek forgalmát a tagországok a saját területükön korlátozhatják...