tóth gabi
Már most brutálisan drágul több kedvenc élelmiszerünk, de lesznek közülük olyanok is, melyekrõl örökre lemondhatunk...
Drágul a citrom, a narancs, a banán, eltűnik a piacokról a hazai málna. Csak néhány gyümölcs azok sorából, melyeket veszélyeztet, esetleg el is töröl a föld színéről a globális felmelegedés.
Lassan búcsút vehetünk a csokoládétól, ugyanis a kakaóbab 70 százalékát Nyugat-Afrikában termelik, és a növény igencsak érzékeny a hőmérséklet növekedésére.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) Vihar előtti csend című jelentése is azt hangsúlyozza, hogy
a fogyasztók hamarosan érezni fogják egyes termékek, mint például a kávé vagy a narancs árának brutális drágulását.
A világ kávétermésének felét jelenleg Brazília és Vietnam adja, de az évszázad közepére a jelenlegi termőterületek fele termelésre alkalmatlanná válhat az éghajlatváltozás következtében.
A banán léte is veszélyben van. A melegebb idő, a viharok és áradások kedveznek a veszélyes baktériumok és gombák elterjedésének. Külön kihívást jelent, hogy a banántermelés jó része egyetlen fajtán alapul, így egy-egy betegség szinte a teljes globális termést tönkreteheti.
A narancs számára a legnagyobb veszélyt az aszály jelenti. A világon elfogyasztott narancslé fele Brazíliából származik, és az ország narancstermelésének 80 százalékát egyetlen állam, São Paulo adja. A termeléshez jelenleg is egyre gyakrabban intenzív öntözés szükséges, ami az 1960-as és 1970-es években még egyáltalán nem volt elterjedt. A kaliforniai és floridai termelőterületek is egyre inkább érintetté válnak vagy a vízhiány, vagy pedig a tengerszint-emelkedés miatt.
A mogyoró világpiacát Törökország uralja, a globális termelés 70 százalékát meghaladó részesedésével. A török környezetvédelmi minisztérium szerint az országban a termőterületek eltolódására és terméscsökkenésre kell számítani, ami hatással lesz az ország gazdasági helyzetére is.
És, áll a WWF jelentésben, az éghajlatváltozás globális élelmiszerellátásra gyakorolt általános hatásai még nincsenek is felmérve.