RETRO RÁDIÓ

Tovább drágul a cukor, lemondjunk a csokiról?!

Tovább drágul a cukor, lemondjunk a csokiról?!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2016. 08. 25. 22:42

Az aszály miatt Indiában, az egyik legnagyobb cukorgyártó országban alig tudnak cukrot termelni. Ez a magyar árakat is megdobja, hiszen külföldi cukorra szorulunk. Vajon kedvenc finomságaink ára hogyan változik?

Sok boltban már 300 forint körül van a cukor kilónkénti ára, és a gyárak is egyre drágábban tudják megvenni. A %RIPOST% utánajárt, hogy mi drágulhat még a cukor árának növekedése miatt.

A drágulás várhatóan tartós lesz

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a kristálycukor kilójának átlagára idén júliusban 249 forint volt. Tavaly júliusban 187 forintot kellett adni a kristálycukor kilójáért, vagyis egy év alatt 62 forinttal lett drágább. És a drágulásnak még nincs vége! Az árösszehasonlító oldalakon a héten a legolcsóbb egykilós kristálycukor már 265 forintba került, máshol 300 forintért lehet venni, sőt, ugyanazt a terméket egyes helyeken már 340 forintért árulják.

A magyarországi cukorár-emelkedés oka nem csak az indiai szárazság, hanem az is, hogy az európai uniós kvóta miatt behozatalra szorulunk. Magyarország kicsit több, mint évi 100 ezer tonna cukrot állíthat elő.

 

A magyarok otthon is imádják a cukrot

A magyarországi cukorfogyasztás több mint 50 százalékát az otthoni cukrozás adja

– mondta el lapunknak Benke Anna, a Magyar Édességgyártók Szövetsége titkára. Tehát ugyanannyit kanalazunk otthon a teába és a süteménybe, mint amennyit az édesség- vagy üdítőipar felhasznál.

Benke Anna a növekvő cukorárakról a %RIPOST%-nak elmondta:  Németországban például 15-20 százalékkal lettek drágábbak az édességek. Természetesen kicsit később ez Magyarországon is érezhető lesz.

Az ipar persze mindig megpróbálja „lenyelni” a költségnövekedést, és

a cégek csak a legvégső esetben emelnek árat.

Egy pont után azonban már nem lehetséges átvállalni a drágulást. Benke Anna hozzátette, hogy például a táblás csokik ára valamennyit már tavaly is emelkedett.

Az édesség drágulásának egyébként eddig nem is a cukor volt az oka, hanem az, hogy sosem volt még ilyen drága a kakaóbab. Egy éve még csak ez okozott gondot, most viszont a cukor is vészesen drágul, pedig eddig az olcsó édesítőszer ellensúlyozta a drága kakaó költségeit.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.