6 éve

Szerelemes őzek az utakon - így kerüld el őket!

Elkezdõdött az õzek násza, emiatt minden autós veszélyben van augusztus végéig az utakon...

Szerző Ripost

Elkezdődött az őszek násza... augusztus közepén emiatt megszaporodnak a vadbalesetek. A Zala megyei rendőrség segítségével összeszedtük, mit kell tenni ahhoz, hogy elkerüljük a csattanást:

Lassíts!

A megengedett legnagyobb sebesség nem azt jelenti, hogy annyival is kell haladni. Ha lakott területen kívül 90 helyett csak 80 km/h sebességgel mész, jóval több időd lesz reagálni egy hirtelen felbukkanó vadra. Ha sok autó jön szembe, nehezebb észrevenni a közelben lévő vadállatokat, ezért is hajts lassabban.

Ne telefonálj!

Ha másra figyelsz, lassabban tudsz reagálni. Lehet, hogy egy őz áll az úton a következő kanyarban, vagy a következő bukkanó mögött, te pedig éppen belemerültél egy beszélgetésbe a barátoddal. Csak néhány másodperced lesz, vagy annyi sem...

Öv és reflektor

Kapcsold be a biztonsági övet, mert ha ütközöl, nem repülsz ki az ablakon át. Este kapcsold fel a távolsági fényszórót, így nagyobb területet láthatsz át. Szembejövő forgalom esetén természetesen kapcsold le a reflektort!

Tarts nagyobb követési távolságot!

Mert ha az előtted haladó autó elé ugrik az őz, hirtelen fog fékezni. Folyamatosan figyeld az út mindkét oldalát! Vezetés közben az ember hajlamos elgondolkodni – különösen éjszaka egy kihalt úton.

Egy után jön a többi

A vadállatok kiszámíthatatlanul viselkednek. Van, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy megugranak és valamelyik irányba vágtatni kezdenek. Ha egy őzet vagy szarvast látsz, számíts többre is! Általában ezek az állatok csoportokba verődve járnak.

Dudálj!

A fényszóróba nézve nem biztos, hogy látják a kocsit, a hangjelzés segíthet nekik, hogy tudják, merről jön a veszély. De vigyázz, ha az állat nem az úton áll – lehet, hogy a hangtól megriad és pont a kocsi elé ugrik.

Ha úgy alakul, inkább üsd el!

Vészfékezz, ha hirtelen őz kerül a kocsi elé. Dudálj rá, de ne rántsd félre a kormányt, még ha így el is kell ütnöd az állatot. Ugye nem akarsz egy fának csapódni, vagy összeütközni a szemben jövő autóval?

Nem viheted el, mert az lopás

Ha elpusztult, vagy haldokló vadállatot látsz az úton, hívd a 112-es segélyhívó számot! Ne próbáld meg lehúzni az úttestről, mert lehet, hogy még életben van és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival, agancsával vagy harapásával.

Az elpusztult állatot ne vidd magaddal, mert az lopásnak számít!

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!