6 éve

Kánikulában tüdőgyulladás? Nem is gondolnád, mitől kapod el

Alattomos betegség támadhat rád, ami könnyen végzetes lehet. És sokszor nem rajtad múlik, hogy sikerül-e megúsznod.

Influenzás tüneteid vannak, tüsszögsz, náthás vagy? És mindez kánikulában? Sajnos sokunkkal előfordul, különösen akkor, ha  légkondit használunk. Szerencsésebb esetben nem a légiós betegséget kaptad el, aminek kimenetele sok esetben halálos.

Enyhe változata lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jár.

Súlyosabb esetben a tüdőgyulladás mellé tudatzavar, hasmenés, nehézlégzés is társul.

A webbeteg.hu cikke szerint

gyanúra ad okot, ha a beteg légkondicionált buszban utazott, vagy légkondis szálláson lakott, esetleg nem kellően fertőtlenített vizű jakuzziban fürdött.

Gyanús az is, ha egy közösségben egyszerre többeknek van tüdőgyulladása.

A betegség kórokozója, a vízszerető Legionella baktérium mindenhol előfordul, ahol pangó meleg víz van. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvízrendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is.

Lehetséges fertőző források a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló és a spriccflaskák. 

 

A Wikipédia cikke szerint szerencsére a háztartási légkondik más elven működnek, azokban nem telepedik meg a Legionella baktérium. De az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy ezeket az eszközöket évente legalább két alkalommal fertőtlenítsd.

Ugyanis különböző mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) telepedhetnek meg a klímaberendezésben felhalmozódott porban, és a kórokozók a használat során kijutva allergiás, valamint asztmás megbetegedéseket okozhatnak.

Több fertőtlenítési módszer közül lehet választani (pl.: ózonos, ultrahangos, direkt fertőtlenítés, klímatisztító hab, vagy klímatisztító spray alkalmazása).

 

Hazánkban tavalyig nem volt szabályozva a Legionella baktérium kötelező szűrése az intézmények számára. Ezen változtat az Emberi Erőforrások Minisztériumának 49/2015. (IX.6.) rendelete, amelyet a Magyar Közlöny 2015. november 6-i számában tettek közzé. A rendelet 2016. február 4-én lépett hatályba.

A rendelet szerint a fokozott kockázatot jelentő közegekben (pl. egészségügyi és szociális létesítményekben, kereskedelmi szálláshelyeken, közfürdőkben a 30°C-nál melegebb, vízpermetet képző medencék esetén, nedves hűtőtornyokban) kötelező rendszeres vizsgálatokat, mintavételeket végezni a Legionella kiszűrése érdekében.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!