tóth gabi
Gondoltad volna, hogy a mindennapi kenyerünkben van Hurrikán, jót tesz neki a Sirokkó, nem beszélve az intenzív Tornádóról...? Készül az új kenyérszabvány, ezentúl a rozskenyérben több lesz a rozsliszt, a teljes kiõrlésû kenyerekbe pedig legalább fele részben teljes kiõrlésû lisztet raknak...
Egy kiló kenyeret vehetünk 1500 forintért és 250 forintért is. Óriási a választék, és igencsak elcsodálkozunk, ha megnézzük, miből kotyvasztják össze a pékek a pultokra kitett árut.
Van a piacon olyan, 1000 Ft/kg-ba kerülő rozsvekni, melyben 32 százalék a rozsliszt, 21 százalék a búzaliszt. Ez a kenyér az aktuális szabályozás szerint is csak „rozsos” megnevezésű lehetne. Mert a „rozs” minősítéshez minimum 40% az előírt rozsliszt aránya. Az új kenyérszabványban pedig 60 százalék lesz ez az érték, ami Nyugat-Európában már 80-90 százalék.
A legolcsóbb, 250 forintos kenyérben is van liszt, és még vagy 25 féle adalékanyag,
köztük glutén, dextróz, amiláz, xilanáz, szójaliszt, tejsavópor, savanyúságot szabályozó E270, E260.
De ha van a kenyérben minden földi jó, akkor az egyik fajta miért hullik szeletelés közben morzsákra, a másik meg miért gumi állagú?
Egy már nyugdíjas pék szerint, aki még fatüzelésű kályhába vetette a kovászolt, kellő ideig pihentetett kenyértésztát, a modern gépek valójában nem sütik, hanem valósággal megfőzik a kenyeret a "minél gyorsabban, minél többet" elv alapján.
Kárhoztatta az adalékanyagokat is, amiket a nem megfelelő kovászolás miatt vetnek be.
Ilyenek például a Hurrikán, ami nagy térfogat mellett puha bélszerkezetet ígér. Az Intenzív Tornádó állítólag ingadozó lisztminőség esetén is nagy térfogatot, megfelelő héjszerkezetet biztosít. A Sirokkót ropogós héjú, puha bélszerkezetű sütőipari fehértermékek gazdaságos előállításához ajánlja a gyártója.
A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a kenyér döntő részben gabonaőrleményekből áll.
Az új szabvány szerint készült kenyér pedig „még döntőbb” részben áll majd lisztből.
De ezek a kenyerek, minden bizonnyal, drágábbak lesznek. A kenyerek mercedeszének, audijának kilónkénti ára akár a 2000 forintot is elérheti.
Az új kenyérszabványban meghatározták például a kukoricás, a burgonyás, a tönkölybúza-, valamint a többgabonás és a szójás kenyér fogalmát is. A kenyér és a pékáruk lehetséges összetevői közé bekerültek az álgabonák – a hajdina és az amaránt – is, amelyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének. Az élelmiszerkönyvben szereplő szabályokat kötelező lesz betartaniuk a pékségeknek.
A csak búza- és rozslisztet tartalmazó kenyerek összetétel szerinti osztályozását és azonosítását az alábbi táblázat tartalmazza: A búzaliszt aránya, %-ban
A rozsliszt aránya, %-ban
Megnevezés
Azonosító szám
100,0 − 85,1
0,0 −14,9
búzakenyér kenyér
MÉ 2-81/01/01
100,0
0,0
fehér kenyér*
85,0
15,0
félbarna kenyér*
84,9 − 60,1
15,1 − 39,9
rozsos kenyér
MÉ 2-81/01/04
60,0 − 0,0
40,0 −100,0
rozskenyér
MÉ 2-81/01/05