Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.17.
Módosítva: 2024.09.17.

Orbán Viktor: tanultunk a 2013-as árvízből

Magyarország a 2013 utáni legnagyobb árvízzel néz szembe, de ma már sokkal fejlettebbek a védelmi rendszerek, mint akkor.

Meg fogjuk védeni a magyar emberek biztonságát és vagyontárgyait - minderről Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese beszélt kedd reggel az árvízi védekezés során létrejött operatív törzs ülése után. Majd ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök videót tett közzé a hivatalos Facebook-oldalán.

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A bejegyzéshez azt írta Orbán Viktor is azt írta, hogy 

Tanultunk a 2013-as árvízből. Visegrádon mobilgáttal védekezünk. Meg fogjuk csinálni!

 

 

S mindezt Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese is megerősítette: meg fogjuk védeni a magyar emberek biztonságát és vagyontárgyait. Nem rövid távú védekezésre kell felkészülni, mert az árhullám levonulása után is figyelni kell a gátakra.

390 kilométeren folyik a védekezés a Dunán, mindezek mellett 35 településen zajlik a védekezés. 

Rétvári Bence arról is eszélt, hogy a vízügy mellett a katasztrófavédelem, a rendőrség és a büntetés-végrehajtási intézetek is részt vesznek az árvízvédelemben. Sok helyen maguk a rendőrök zsákolnak és segítik a védekezést. 1400 honvéd vesz részt a védekezésben. Rétvári elmondta, hogy a honvédek oda mennek, ahová hívják őket. Pilismaróton területvédelmi tartalékosok segítik majd a védekezést - tette hozzá. Az oktatás és az egészségügy mindezek mellett megfelelő módon működik. Köszönetet mondott Rétvári a polgárőröknek is. 

A helyi védekezési kölktségeket az állam állja - mondta a miniszterehelyettes. 

Rétvári Bence beszámolt arról is, hogy 2013 óta jelentős mértékű árvízvédelmi fejlesztés történt.

tMindezeknek az értéke 150 milliárd forint volt. 

152 települést érintett a Duna-projekt elnevezésű árvízvédelmi projekt, ez 28 milliárd forinta került. 2022 júniusára fejeződött meg a Mosoni-Duna árvízvédelmi fejlesztése 30 milliárd forint értékben. 

Alacsonyabb lehet a vízállás

Láng István arról beszélt, hogy 35-40 centiméterrel alacsonyabb lesz az idei tetőzés a Dunán, mint 2013-ban. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója elmondta, hogy a társszervek nagyon jól működnek együtt, és így sikeres védekezést fognak végrehajtani. 

Góra Zoltán, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság altárbornagya arról beszélt, hogy jelentős átcsoportosítás volt a szervezeten belül a védekezés miatt. A hivatásos tűzoltók 24-48 órás szolgálati rendben dolgoznak. Öt vármegyében (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Pest és Vas vármegye) 24 -24 órás szolgálati rendszerre tértek át. 

 

Vitályos Eszter korábban már közölte, hogy az árvíz nem játék, Szigetmonostornál a gödi révfalat ezer tonna kővel erősítik meg.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek