Létrehozva: 2023.05.06.
Módosítva: 2023.05.06.

Botrány és fényűzés: Minden, amit csak tudni akarnál III. Károly koronázásáról – Exkluzív videók

Május 6-án, szombaton az egész világ Londonra és III. Károlyra figyel, aki 74 évesen került a trónra.

Hétvégén az egész világ szeme Londonra szegeződik: ekkor koronázzák királlyá II. Erzsébet fiát, Károlyt. A 74 éves előkelőség hivatalosan királlyá vált, mikor az egykori uralkodónő 2022. szeptember 8-án örökre lehunyta szemét, ám ezt nagyszabású ceremóniával most meg is pecsételik. A koronázási ceremóniára május első szombatján kerül sor a westminsteri apátságban, londoni idő szerint délelőtt 11 órakor.

III.karoly
Május 6-a Károly király nagy napja Fotó: Carl Court

Mit kell tudni a menetrendről?

A ceremónia kezdetén III. Károly király és Kamilla királyné elindul a Buckingham-palotából: hintón érkeznek a Westminster apátságba, ahol a Canterbury érsek istentiszteletet tart majd. Ezt követően Károly leteszi az esküt az országnak és az egyháznak. Az érsek ezt megpecsételendő felkeni szentelt olajjal, ezután Károly leveszi a palástját és helyet foglal a hétszáz éves koronázási széken. Itt először megkapja az országalmát és a jogart, majd a fejére helyezik Szent Eduárd koronáját. Ezután átül a trónra: a Canterbury érsek és más magas rangú tisztviselők féltérdre ereszkedve hűségesküt tesznek neki. Ezután Kamillát is megkoronázzák, ő Mária királynő egykori fejdíszét kapja meg, amit olyan gyémántokkal díszítenek, melyet egykor Erzsébet királynő viselt.
A pár ezután visszavonul a Buckingham-palotába, majd az erkélyen integetve fogadják a tömeg éljenzését.

A helyszínre turisták tízezrei özönlenek, az internetes- és tévés közvetítések által pedig több milliárd ember lesz szemtanúja a történelmi pillanatoknak. Az ünneplés három napig tart majd. A szombati koronázás után vasárnap nagyszabású ebéd és sztárparádés koncert várja az uralkodót és meghívottait, míg az ünneplő nép utcabálon tiszteleg előtte. Hétfőre munkaszüneti napot hirdettek.

A hintó aranyból van, viszont kényelmetlen

Régi koronázási hagyományokhoz hűen III. Károly király és Kamilla királyné hintóval indul útnak a Buckingham palotából a Westminster apátságba, ahol a koronázási ceremóniát tartják. Ezután egy másik fogaton ülve tér vissza a pár a palotába, ahol majd az erkélyen állva, integetve fogadja a nép ujjongását. A visszaúton már koronázott királyként és királynéként utazhatnak, a mosolyuk azonban talán mégsem lesz annyira őszinte. Ennek oka pedig a velük döcögő hintó lesz. A kocsi ugyanis hiába van aranyból, roppant kényelmetlen.

@hirtv_official III. Károly és felesége Kamilla Királyné 2 hintóval utazik majd a koronázási ünnepségen. Az egyik egy modern legkondicionálóval felszerelt, míg a másik egy több, mint 250 éves jármű lesz. Mutatjuk a részleteket. #hírtv #koronázás #nagybritannia ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

 

Kamilla nem viseli az "elátkozott" gyémántot

A királyi korona körül egy pillanat alatt felborzolódtak a kedélyek, az azt díszítő, roppant értékes Koh-i-Noor gyémánton ugyanis súlyos átok ül, ami a nőknek szerencsét hoz, ha viszont egy férfi birtokába kerül, akkor különféle balszerencsét és sorscsapásokat idézhet elő.

Bár a Koh-i-Noor gyémánt a mindenkori királynét illeti meg, Kamilla nem fogja viselni a csodás ékszert, és nem csak az átok miatt. India ugyanis visszaköveteli az ékkövet Nagy-Britanniától, és vélhetően hatalmas diplomáciai feszültséget okozna, ha május 6-án a gyémánt, és az azzal díszített korona kerülne a világ érdeklődésének középpontjába a koronázási ceremónián.

@hirtv_official Igaz lenne a Koh-i-Noor gyémánt átka? #hírtv ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

Tengerészeti egyenruhában koronázhatják meg

A HírTV felkérésére Schiffer Miklós divat- és stílustanácsadó a héten azt fejtegette, milyen ruhát viselhet majd Károly a koronázásán.

"Egyenruhában lesz, neki a legkedvesebb egyenruhája a tengerészeti uniformis. Ez talán a legünnepélyesebb, mert sötét kék, és hosszított frakk kabátja van. Nagyon valószínű − de az angoloknál mindig vannak meglepetések −, hogy tengerészeti, admirálisi ruhában, és az ehhez járó egyéb kiegészítőkben fog megjelenni" – taglalta a szakértő, aki úgy véli, ez azt is jelenti, hogy Károlyon nem lesz koronázási köpeny. Schiffer emellett felidézi, hogy a ceremóniára való meghívó alapján a meghívott vendégeknek városi, nappali ruhában kell megjelenni, tehát nem kell túlzottan kiöltözniük! Természetesen a család tagjai várhatóan formális ruhában érkeznek majd.

@hirtv_official Mit visel majd Károly a koronázáson? Aki válaszol: Schiffer Miklós divat- és stílustanácsadó #hirtv #hirtv_official #charles #koronázás #fyp #divat #protokoll ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

Az asztrológus szerint erős kezű király lesz Károly

Mindenki azt szeretné, hogy tökéletes legyen III. Károly nagy napja, de mi a helyzet a csillagok állásával? Igaz, nem mindenki hisz az asztrológiában, a spirituális beállítottságúak igenis fontosnak tartják, hogy ránézzenek a bolygók állására a koronázás napján, valamint arra is, hogy a Skorpió jegyében született Károly vajon milyen uralkodó lesz!

"Nagyon jó, hogy most van a koronázás, a Jupiter nagyon védi őt. Az asztrológiában minden pillanat kezdő pillanattá tehető. Károlynak nagyon erős az igazságérzete, emellett globálisan gondolkodik. Nem csak a saját nemzetére gondol. Ha visszanézünk, a korábbi munkássága is arról szólt, hogy nagyobb területeket igyekezett összebékíteni, összehozni. Hogy ez milyen sikerrel jár, azt majd meglátjuk. Ő nagyon nagyban gondolkozik, nagy távlatokba tekint" – árulta el az asztrológus a HírTV stábjának Károlyról, akinek a választottja, Kamilla az érzelmes és családcentrikus Rák jegyében született, így remekül kiegészítik egymást.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett koronázzák királlyá Károlyt

A Hír TV stábja már napokkal a ceremónia előtt megérkezett Londonba, egy Tiktokra feltöltött videóban pedig azt is megmutatták, milyen látványosságokat érint majd a koronázási menet.

Az útvonal érinti majd a Trafalgar teret, a Downing Srteetet, a Big Bent és a Westminster apátságot, mintha csak egy városnéző buszon ülnének a meghívottak.

@hirtv_official A koronázási menet London legismertebb nevezetességeit érinti! #london #koronázás #király ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

Mivel Károly király koronázása az évtized egyik legfontosabb, történelmi jelentőségű eseménye, a helyi biztonsági emberek fokozott készültséggel lesznek jelen. A renitens rendbontókat és az elvetemült, mindenre képes rajongókat például egy automata arcfelismerő rendszerrel szűrik ki, hogy semmi se zavarhassa meg Károly király nagy napját. A koronázás színhelye vélhetően teljesen be lesz majd kamerázva, valamint Károly és Kamilla hintójának útvonalát is végig kamerák pásztázzák majd.

@hirtv_official A koronázási menet London legismertebb nevezetességeit érinti! #london #koronázás #király ♬ eredeti hang – HírTV - HírTV

 

Különleges kapcsolat fűzi egy erdélyi faluhoz

III. Károly rajong az erdélyi vidékért, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy tíz évvel ezelőtt, 2013-ban már a negyedik ingatlanját vásárolta meg Erdély egyik legszebb részén. Egészen pontosan a székelyföldi Zalánpatakon vett magának egy kis házat, de már van három falusi ingatlanja a bájos településen.

A HírTV stábja a május 6-i koronázást megelőző napokban ellátogatott a Kovászna megyében található településre, ahol a helyi íróval, Préda Barnával is találkoztak. Barna elárulta, hogy már többször is találkozott Károllyal, aki 2007-ben vásárolta meg első birtokát a településen.

"2007-ben a településen birtokot vásárolt Károly herceg, a mostani III. Károly király. Volt szerencsém többször is találkozni vele. Népzenész lévén volt, hogy muzsikálhattam neki, vagy volt részünk közös gyalogtúrában a természetben. Nagyon szereti a vadvirágokat. Közvetlen embernek ismertem meg én is. Az a szándéka, hogy Zalánpatakot megtartsuk a mai archaikus formájában, persze a mai kornak megfelelően" –  mondta Barna a kamerák előtt.

Nem botránymentes a királyi család élete

Talán a legnagyobb visszhangot kiváltó botrány a brit királyi családban Károly és Kamilla viszonya, majd frigye volt. Bár fiatal koruk óta szerelmesek voltak, mindketten mással házasodtak össze. Ez nem tántorította el őket a viszonyuk folytatásától, Károly rendszeresen megcsalta a nála két évvel idősebb, férjes asszonnyal a nép által annyira imádott Dianát. Végül Károly megözvegyült, Kamilla pedig elvált, s 2005-ben összeházasodtak. A közvélemény megbocsátotta a viszonyt, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy szombaton királlyá és királynévá koronázzák őket.

 

III. Károly koronázás Hír TV
Ha élőben szeretnéd követni Károly király koronázását, akkor kapcsolj a HírTV-re!


 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen, hogy milyen medencéket hozott létre a feltörő termálvíz - képek

origo.hu

Itt van Oroszország válasza az Amerikai segélyre

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

hirtv.hu

Ilaria Salis újabb nyílt levelet írt magyarországi börtönéből

origo.hu

Mikes Annát ölelgeti Krausz Gábor újabb képén, nagy hírt jelentett be

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HŰHA

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

HŰHA

Újabb álompár van születőben? Nagy Ő Natira hajt a magyar rapper

HŰHA

"Csak dolgozni ne kelljen..." – közel félmilliót keresett egy nap alatt Aurelio

HŰHA

„Hű, de taplón beszél” — új szerelme miatt féltik Berki Mazsit

HŰHA

Salma Hayek egyenesen a kamerába tolta hatalmas melleit – Forró fotó

HŰHA

Baukó Éva: "Biztos vagyok benne, hogy megátkoztak!"

HŰHA

„Ezt ha meglátja a Petike…” – Csúnyán lealázta Majkát a felesége

HŰHA

Dua Lipa nem vett fel melltartót, megőrülnek szexi képeiért a férfiak