Létrehozva: 2020.01.29.

Jobb az óvatosság: így védekeznek a sztárszülők a koronavírus ellen

Egyre több országban jelenik meg a koronavírus. A járványba döntően az idősek és a legyengült immunrendszerű emberek halnak bele: lapzártánkig több, mint 4500-an fertőződtek meg szerte a világon, és 107 emberéletet követelt a vírus. A Ripost megkérdezte a magyar sztárokat, hogyan védekeznek a veszély ellen.

Egyre másra jelennek meg az aggasztó új hírek a koronavírusról. A járvány rendkívül gyorsan terjed. Ráadásul, mivel a lappangási idő egy-két hét, a mostani adatok a két héttel ezelőtti állapotot tükrözik: az, hogy mennyire veszélyes a vírus, majd néhány héten belül derül majd ki.

Keddig sajtóinformációk szerint, miután a dél-kínai Kuanghszi tartományban egy kétéves kislányt, Pekingben pedig egy kilenc hónapos csecsemőt diagnosztizáltak a betegséggel, megdőlt az a korábbi elképzelés, miszerint a vírus nem fertőz a fiatalok és a gyermekek körében.

A Ripost megkérdezte a magyar hírességeket, mennyire félnek az esetleges világjárványtól.

Szandi: Igyekszünk felkészülni

Az énekesnő három gyermek édesanyja, így számára természetes, hogy fokozottan követi a híreket, ha efféle járvány terjed.

Fotó: TV2

„Alapvetően odafigyelünk arra, hogy elkerüljük a vírusokat. A gyerekekben pici korukban tudatosítottuk, hogy mennyire fontos, hogy betartsák a higiéniai szabályokat és ők így is tesznek. Ez egyébként Blankára fokozottan igaz. Ő szinte már notórius kézmosó, és az éjjeliszekrényének az egyik fiókja jobban fel van szerelve, mint egy patika. Régebben mondogattuk is, hogy biztos gyógyszerész lesz belőle” – kezdte lapunknak Szandi, aki minden reggel kikészíti gyermekeinek a vitaminokat, így alapvetően reméli, hogy erős immunrendszerük ellenáll a fertőzésnek.

Igyekszik nem túlaggódni azt sem, hogy Blanka iskolájában sok kínai származású diák is tanul, akik a kínai holdújév miatt mostanában találkozhattak a Kínában élő rokonaikkal.

„A suli, ahová Blanka jár, egy igen jó hírű és kedvelt intézmény, ahová előszeretettel járatják gyerkőceiket a különféle nemzetiségű szülők. Csak az ő osztályába három kínai származású diák jár, de egyelőre nem hallottunk semmilyen óvintézkedésről. Az iskolának egy nagyon agilis igazgatója van, aki biztosan figyelemmel kíséri a híreket és időben tesz majd lépéseket, ha szükségét érzi. Remélem, hogy erre nem lesz szükség és sikerül izolálni a vírust még a határainkon túl” - fejtette ki az énekesnő.

Hajdú Péter: Konzultáltam az orvos barátommal

A műsorvezetőnek saját egészségközpontja van Törökbálinton, így ki is kérte az orvosai véleményét a koronavírus kapcsán.

„Azon kívül, hogy természetesen elolvastam mindent, amit jelenleg tudni lehet a vírusról, konzultáltam néhány orvos barátommal is. Az ő véleményük szerint ez a betegség inkább az idősebbek és a legyengült szervezet számára lehet végzetes, ennek ellenére igyekszem betartani az alapvető óvintézkedéseket” – mondta el a Ripost-nak Péter, aki szerint komolyan kell venni a vírust.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

„Már vettem kézfertőtlenítőt otthonra, de maszkot egyelőre nem. A gyerekekkel még nem beszélgettünk erről, nem szeretnénk ijesztgetni őket, de – függetlenül a vírustól – ők is tisztában vannak azzal, hogy mennyire fontos a rendszeres kézmosás. Nagyon nyugtalanító ez a járvány, de nem szabad pánikba esni. Nyilvánvalóan nem zárkózhatok be az otthonomba, míg elmúlik a veszély, hiszen az nem megoldás, de a nagyobb koncerteket és egyéb tömegrendezvényeket egy ideig kerülni fogom” - fogalmazott a műsorvezető.

Németh Kristóf: Kórházi fertőtlenítőt használunk otthon

A színész egyelőre nem fújt riadót, de azt mondja, folyamatosan figyelemmel kíséri a külföldi hírportálokat, hogy naprakész legyen a koronavírus terjedésével kapcsolatban. Elővigyázatos, hiszen kisfiuk, Levente csak két hónapos.

Fotó: Keller Mátyás / Ripost

„Nálunk nincs para, hiszen több orvos is van a családban, akikhez fordulhattam tanácsért és ők egyelőre megnyugtattak. Éppen úgy, ahogyan egy infektológus ismerősöm is. Én abban hiszek, ha kérdésem van, ne innen-onnan tájékozódjak , hanem egyenesen a szakemberektől” – mondta Kristóf, aki nem mondja le a közeljövőre tervezett utazását sem.

„Elővigyázatosak vagyunk, most pedig, hogy két hónapja megszületett a kisfiunk, különösen óvatosak vagyunk. Az otthonunkban is kórházi fertőtlenítőszereket használunk, ennél többet nem hiszem, hogy tennünk kéne. Az alap, hogy nem utazunk a járvány által leginkább érintett területekre, de egyelőre nem tervezzük, hogy bezárjuk magunkat. Olyannyira nem, hogy Lőrinc fiammal hamarosan Angliába utazunk egy kis apa-fia kalandra. Természetesen az út előtt tájékozódunk majd a pillanatnyi helyzetről, de nem hiszem, hogy le kellene mondanunk a programról” – szögezte le a színész.

Pachmann Péter: A rendszeres kézmosásban hiszek

A Mokka műsorvezetője tisztában van azzal, hogy bizonyos területeket nagy a baj, ám ennek ellenére óvatosságra intette 14 éves fiát, Balázst. Igaz, az ő osztályába nem is járnak kínai gyerekek.

Fotó: TV2

„Én egyelőre azoknak hiszek, akik szakemberként elmondják a véleményüket, miszerint Magyarországon egyelőre nincs nagyon mitől félni. Tudom, hogy Ukrajnában már felütötte a fejét a vírus, az pedig semmit sem jelent, hogy van egy határ. Ennek ellenére a fiammal még nem beszélgettem erről. Hétfőn volt egy hölgy a Mokka stúdiójában, aki Kínában él, a családja is kint van, de eszünkbe nem jutott volna, hogy felvegyünk egy maszkot vagy kesztyűben fogjunk vele kezet” – jelentette ki Pachmann.

Persze, ha a koronavírus hazánkban is kimutatható lenne, a kétgyermekes apuka megtenné a szükséges óvintézkedéseket. A TV2-ben már a 2003-as, szintén nagy pánikot keltő SARS-vírus idején is ki volt írva a helyes kézmosás menete, Pachmann pedig egyébként is azok közé tartozik, akik az átlagnál sokkal gyakrabban mos kezet.

Jaksity Kata: Az ismerősöm miatt aggódom

Bár Jaksity Kata nem szeretné túldramatizálni a helyzetet, azt nem tagadta, hogy izgul. Egy ismerőse ugyanis épp most tart hazafelé Kínából!

Fotó: Sulyok László / Ripost

„A várost már lezárták, de ők még ki tudtak jönni, mert volt repülőjegyük. Most izgulunk, hogy felengedik-e őket a gépre. Így természetes, hogy a gyerekekkel is beszélgettem már erről a témáról, nekik még naprakészebb információik vannak, mint nekem, mivel az összes közösségi oldalon megy a riogatás” – mondta a Ripost-nak Kata, aki nem pánikol.

„Borzalmasnak tartom a helyzetet, főleg, hogy ha a vírus felkerül egy repülőjáratra, akkor bárhová eljuthat a világban” – nyilatkozta a műsorvezető.

Czippán Anett: Beszéltem a fiammal, hogyan lehet megelőzni a betegségeket

A kétgyermekes édesanya is folyamatosan követi a híreket. Azt mondja, most sem csinál semmit másképp, mint amit amúgy is, a mindennapokban megtesz a betegségek ellen.

„Én természetesen utánajártam, hogy mit is lehet pontosan tudni a koronavírusról. Aztán végül úgy döntöttem, hogy nem kezdem el ijesztgetni Olivért, és inkább nem is beszélek erről vele, hiszen még kicsi, és nem érti. Persze arról már régen is beszéltem vele, hogy az egyébként is veszélyes időszakokban, hogyan lehet megelőzni a betegségeket. Tudja jól, hogy mindig kezet kell mosni. Ha valaki beteg a környezetében, nem megy a társaságába, amíg meg nem gyógyul. Kézfertőtlenítő pedig mindig van nálunk, erre én nagyon odafigyelek” – mondta el a Ripost-nak Czippán Anett.

A koronavírus tünetei A légutakat támadja meg a koronavírus, így a fertőzés tünetei kezdetben különösen hasonlítanak az influenza vagy egyéb megfázásos légúti fertőzéshez. A tünetek:

- láz

- fáradékonyság és gyengeség

- légzési nehézségek

- légszomj

- száraz köhögés A koronavírus megelőzése Jelenleg nincs védőoltás a koronavírus ellen, de több nemzetközi kutatócsoport már dolgozik a kifejlesztésén. Mivel a náthához és az influenzához hasonló, cseppfertőzéssel terjedő fertőző betegségről van szó, a megelőzéséhez hasonló szabályokat kell betartani.

  • Rendszeres és alapos kézmosás, alkalmanként legalább 20-30 másodpercig!
  • Tüsszentéskor, köhögéskor tegyünk zsebkendőt az arcunk elé, vagy köhögjünk, tüsszentsünk a könyökhajlatunkba!
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket!
  • Viseljünk az orrot és a szájat takaró arcmaszkot!
  • Lehetőség szerint ne utazzunk az érintett területekre, főként Kínába, vagy ha mégis kénytelenek vagyunk, kerüljük azokat a helyeket, ahol élő állatokkal vagy nyers hússal kapcsolatba kerülhetünk (pl. a piacokat).
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Őrülten izgalmas kérdés, amely sorsdöntő a magyar fociválogatott életében

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Új sorozat érkezik a Fix Magyar Állampapírból

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HŰHA

Aurelio mégsem változott meg? Videóban őrjöng az interneten

HŰHA

Ez már döfi: menő szexjátékot reklámoz a TV2 sztárja - Videó

HŰHA

Nagyon morbid: Szexoldalon tűnt fel Diana hercegné hasonmása — Fotók

HŰHA

Büfés forradalmár? Nagy Ő Virág szendvicseket osztogatott volna a szabadságharcban

HŰHA

Oroszlán Szonja lapos hasat villantott: „Legyen ennyi elég”

HŰHA

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

HŰHA

Kommentekből írt extrém locsolóverseket a magyar tiktokker

HŰHA

Szépséges királynő: elképesztő szettben jelent meg az Operaházban Kiszel Tünde