3 éve

Előkerült Radics Béla sok milliót érő legendás gitárja

Talán nincs is olyan rockrajongó ma Magyarországon, aki ne hallott volna már Radics Béla legendás gitárjáról! Nos, a 888.hu most kiderítette, mi a helyzet a hangszerrel.

Megnyugtatunk mindenkit, a hangszer előkerült, és majdnem teljesen hibátlan állapotban van, így azt bárki hamarosan megnézheti. De ennyire ne szaladjunk előre, azok számára, akik nem ismerték Radics Bélát, fontos elmagyarázni, Ki is volt a Kapitány, aki megváltoztatta a hazai zene életet.

"Hogy milyen minőségről volt szó az esetében, azt jól érzékelteti az, hogy a Magyarországon Béla mögött csak másodiknak számító Barta Tamásról, az LGT gitárosáról 1972-ben Londonban azt írták, hogy jobb gitáros, mint Eric Clapton. Sokszor Jimi Hendrixen is túltevő virtuozitással, nemegyszer a fogával játszva kápráztatta el a közönségét az a Radics Béla, aki akkor és azóta is Magyarország legjobb gitárosának számít. Õ egy olyan különlegesen tehetséges zenész volt, aki úgy volt világklasszis, hogy nem akart hasonlítani senkire. Õ csak saját magát adta" - mondja a 888.hu interjújában dr Kosik Kristóf, aki felkutatta az évtizedeken át eltűntnek hitt hangszert, amelynek értékét jól mutatja, hogy 1961-ben 20.000 forintba került, ami akkor egy lakás ára volt.

Radics 1982-es halála után még egy darabig, 1988-ig vissza lehetett követni a gitár történetét, akkor azonban A Kapitány özvegyéhez került, innentől kezdve pedig semmit nem lehetett róla tudni.

"Én 2004-ben tudtam meg, hogy Molnár Pál Bonaventúrához került. Aztán 15 évnyi egyezkedés kezdődött, aminek eredményeképpen tavaly láthattam és kézbe vehettem a gitárt.

Ekkor indultak el a bíbor Gibson megszerzésére irányuló komoly tárgyalások, amelyek eredményeképpen végre a közönség is láthatja és hallhatja a hangszert

- mondta Kristóf, aki azt is hozzátette, szervezés alatt van egy nagy buli, itt mutatják majd be – előre meghirdetett módon – Radics Béla gitárját. Előtte viszont lesz még legalább egy kisebb koncert is, ahol ez a gitár hamarosan látható és hallható lesz. Sőt, elképzelhető, hogy a Magyar Zene Házában is kiállítják.

"Az, hogy előkerült a gitár, lehetőséget biztosít arra, hogy Radics Bélát és a zenei teljesítményét tisztelők megkapják azt, ami jár nekik. Jogi értelemben az én tulajdonom ez a felbecsülhetetlen értékű gitár, de lelki és művészi értelemben a bíbor Gibson az egész magyar zenét és rockzenét szerető közösségé. Ott a helye a Magyar Zene Házában" - fogalmazott Kosik, majd hozzátette: "Az, amit ez a gitár szimbolikusan képvisel, akkor lesz látható igazán, ha közönség előtt rendszeresen meg is szólaltatják. Én is fogok rajta játszani, illetve azt szeretném, hogy fiatal, nagyon tehetséges zenészek játszhassanak rajta."

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bekérették a külügyminisztériumba Észtország budapesti nagykövetét

vg.hu

Ingyenesek lesznek a menstruációs termékek a közintézményekben

borsonline.hu

Cellatársai öltek meg egy rabot a Kozma utcai börtönben

mandiner.hu

Zelenszkij tanácsadója: Az a taktikánk, hogy káoszt okozunk

ripost.hu

A kórházi ágyon fotózták le Gáspár Beát, nagy a fájdalom, ápolók hada veszi körül

magyarnemzet.hu

Budai Gyula: Kiderült, hogy a Cseh Katalinhoz köthető cégek csápjai külföldre is elértek + videó

mandiner.hu

Olyan nukleáris rakétát villantott Amerika, amivel Moszkvát és Pekinget is elrettentheti

mindmegette.hu

7 nyári főzelék szezonális zöldségekből, ha spórolnál a kaján

ripost.hu

Se bugyi, se más, totál pucéran nyúlt ki a homokon a bomba testű üzletasszony

ripost.hu

Brutális fotók: Súlyosan bántalmazták Gáspár Győző kamuszeretőjét

ripost.hu

Kulcsár Edina: Úgy érzem, az én időm most jött el

ripost.hu

8 milliót követelnek Majkától a lemondott koncert miatt

További cikkek

HŰHA

Perverz üzenetekkel csábítják szexre a TV2 kisgyermekes sztárját

HŰHA

Sziget Fesztivál: Ki a legdögösebb magyar híresség?

HŰHA

Sztárok bikiniben 4: szavazz a legszexibb hírességre!

HŰHA

Megőrülnek a fiatalok Korda Györgyért: a Reptér a tinik kedvenc dala lett

HŰHA

Hűha, menyasszonyi ruhában fotózták le a TV2 elvált sztárját

HŰHA

Forró dekoltázs, szexi comb: ez a test már nem lehet Brad Pitté - Fotó

HŰHA

Tolvai Reni kitálalt: ezért nem szerepel a tévében

HŰHA

Hoppá! Budapestre érkezett a Vámpírnaplók szívtiprója