Létrehozva: 2019.03.29.

Előkerült Radics Béla sok milliót érő legendás gitárja

Talán nincs is olyan rockrajongó ma Magyarországon, aki ne hallott volna már Radics Béla legendás gitárjáról! Nos, a 888.hu most kiderítette, mi a helyzet a hangszerrel.

Megnyugtatunk mindenkit, a hangszer előkerült, és majdnem teljesen hibátlan állapotban van, így azt bárki hamarosan megnézheti. De ennyire ne szaladjunk előre, azok számára, akik nem ismerték Radics Bélát, fontos elmagyarázni, Ki is volt a Kapitány, aki megváltoztatta a hazai zene életet.

"Hogy milyen minőségről volt szó az esetében, azt jól érzékelteti az, hogy a Magyarországon Béla mögött csak másodiknak számító Barta Tamásról, az LGT gitárosáról 1972-ben Londonban azt írták, hogy jobb gitáros, mint Eric Clapton. Sokszor Jimi Hendrixen is túltevő virtuozitással, nemegyszer a fogával játszva kápráztatta el a közönségét az a Radics Béla, aki akkor és azóta is Magyarország legjobb gitárosának számít. Õ egy olyan különlegesen tehetséges zenész volt, aki úgy volt világklasszis, hogy nem akart hasonlítani senkire. Õ csak saját magát adta" - mondja a 888.hu interjújában dr Kosik Kristóf, aki felkutatta az évtizedeken át eltűntnek hitt hangszert, amelynek értékét jól mutatja, hogy 1961-ben 20.000 forintba került, ami akkor egy lakás ára volt.

Radics 1982-es halála után még egy darabig, 1988-ig vissza lehetett követni a gitár történetét, akkor azonban A Kapitány özvegyéhez került, innentől kezdve pedig semmit nem lehetett róla tudni.

"Én 2004-ben tudtam meg, hogy Molnár Pál Bonaventúrához került. Aztán 15 évnyi egyezkedés kezdődött, aminek eredményeképpen tavaly láthattam és kézbe vehettem a gitárt.

Ekkor indultak el a bíbor Gibson megszerzésére irányuló komoly tárgyalások, amelyek eredményeképpen végre a közönség is láthatja és hallhatja a hangszert

- mondta Kristóf, aki azt is hozzátette, szervezés alatt van egy nagy buli, itt mutatják majd be – előre meghirdetett módon – Radics Béla gitárját. Előtte viszont lesz még legalább egy kisebb koncert is, ahol ez a gitár hamarosan látható és hallható lesz. Sőt, elképzelhető, hogy a Magyar Zene Házában is kiállítják.

"Az, hogy előkerült a gitár, lehetőséget biztosít arra, hogy Radics Bélát és a zenei teljesítményét tisztelők megkapják azt, ami jár nekik. Jogi értelemben az én tulajdonom ez a felbecsülhetetlen értékű gitár, de lelki és művészi értelemben a bíbor Gibson az egész magyar zenét és rockzenét szerető közösségé. Ott a helye a Magyar Zene Házában" - fogalmazott Kosik, majd hozzátette: "Az, amit ez a gitár szimbolikusan képvisel, akkor lesz látható igazán, ha közönség előtt rendszeresen meg is szólaltatják. Én is fogok rajta játszani, illetve azt szeretném, hogy fiatal, nagyon tehetséges zenészek játszhassanak rajta."

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ismét látható volt a tűzzuhatag a Yosemite Nemzeti Parkban - videó

origo.hu

Elképesztő dolog derült ki Putyinról

borsonline.hu

Szoboszlai visszatérése után óriási botrány tört ki

magyarnemzet.hu

Így kergetik az orosz vadászgépeket a NATO repülői + videók

life.hu

50 éves lett a világ egyik legszebb nője, aki 30-nak sem néz ki – 10 érdekesség Eva Mendesről

mandiner.hu

Sallai Roland szerint Szalai Attila fals információkat terjeszt róla

origo.hu

Erre költi a pornózásból szerzett vagyont Molnár Anikó

astronet.hu

Március havi horoszkóp 2024: jön a tavasz

lapcentrum.hu

Fizessen elő most hatalmas kedvezménnyel a Mandinerre és wellness-utalványt is nyerhet!

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HŰHA

"Szilikoncicim van" - többször is megműttette a mellét a Kőgazdag Fiatalok bombázója

HŰHA

Új jövevény érkezik Kulcsár Edina és G.w.M életébe

HŰHA

Berki Krisztián szelleme ismét megjelent: tisztázta a halála körülményeit

HŰHA

Kés alá fekszik Molnár Anikó

HŰHA

Végre: életjelet adott magáról Katalin hercegné

HŰHA

Ez forró, átszúrta a kebelcsoda fedetlen mellbimbója a felsőjét

HŰHA

Baukó Éva meglepte magát egy közel 2 millió forintos utazással

HŰHA

Micsoda fényűzés: Félévente drasztikusan megváltoztatja a külsejét Kőgazdag Szandi