tóth gabi
Az Újszínház mûvésznõje elképesztõen tehetséges a konyhában is! Fõzz együtt vele!
Hozzávalók:
- 60-70 dkg marha lapocka
- 3 evőkanál olaj
- 2 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál paradicsompüré
- fél liter száraz vörösbor
- só, bors
Pogácsához:
- 35 dkg búzaliszt
- fél teáskanál sütőpor
- rozmaring
- 20 dkg vaj
- fél citrom leve
- só
Elkészítés:
Egy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele az összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a babérlevelet, majd pároljuk addig, míg a hagyma puha nem lesz. Tegyük bele a kis kockákra felvágott húst, daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval, majd fedjük le fedővel. Pároljuk addig, míg a húskockát pirulni nem kezdenek. Kanalazzuk hozzá a paradicsompürét, pirítsuk vele egy-két percig, majd öntsünk alá vörösbort. Fedjük le ismét, és pároljuk addig míg a hús puha nem lesz. Párolás közben az elpárolgott levet pótoljuk.
Amíg a hús puhul gyúrjuk össze a pogácsának valót. Szórjuk a lisztet és a sütőport egy tálba, vágjuk rá kis darabokra a vajat, ízesítsük sóval, és adjuk hozzá a kis darabokra felvágott rozmaringlevelet. Kezünkkel alaposan morzsoljuk össze, gyúrjuk közepesen kemény tésztává, majd tegyük egy tányérra, és pihentessük felhasználásig a hűtőszekrényben.
Ha a hússzemek kezdenek puhulni, öntsünk még alá a vörösborból, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát, és a zellerszárat. Főzzük még tíz percig fedő nélkül, hogy a szaftja jól besűrűsödjön, majd ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni.
Tegyük a pogácsatésztát egy liszttel meghintett deszkára, majd gyúrjuk át újra. Nyújtsuk ki másfél-két centi vastagságúra, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Öntsük a langyos ragut egy tűzálló edénybe, tetejére osszuk el a kiszaggatott pogácsákat. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, majd az egészet tegyük forró sütőbe, és 160 fokon süssük 30-35 percig, míg a pogácsák szép pirosra nem sülnek.