kulcsár edina
A népszerû színésznõ nemcsak a színpadon, de a konyhában is elképesztõ alakításra képes! Ha ezt a menüt elkészíted, megnyalod utána mind a tíz ujjad!
- 8-10 szelet hús (bármilyen, ízlés szerint)
- 50 dkg sárgarépa
- 20 dkg fehérrépa
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1-2 db babérlevél
- 10-15 szem egész bors
- só, mustár
- 10 dkg cukor
- 10 dkg füstölt szalonna apróra vágva, zsírjára pirítva
- 50 dkg tejföl
A zsemlegombóchoz:
- 3 db zsemle
- 60 dkg liszt
- petrezselyemzöld
- 3-4 tojás
- víz
Elkészítés:
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, lisztbe mártjuk, majd forró olajban hirtelen kisütjük. Végezetül papírszalvétára szedjük, lecsepegtetjük. Ezután a húsokat egy nagyobb lábasba tesszük. A megtisztított sárgarépát, fehérrépát, felszeletelt vöröshagymát, babérlevelet, egész borsot és ízlés szerint sót, a szalonnát, a mustárt és a citrom levét rárakjuk a húsra, majd ráöntünk kb. 1 liter vizet, és feltesszük főni.
Addig főzzük, míg a hús meg nem puhult. A közben elfőtt vizet pótoljuk. A megpuhult húsokat kiszedjük, a babérleveleket és a borsszemeket is. A zöldségről leszűrjük a levet, majd félretesszük. A zöldségeket botmixerrel összeturmixoljuk, közben olajon karamellizálunk kb. 10 dkg cukrot. Amikor a cukor megbarnult, ráöntjük a zöldségturmixot, kicsit összeforraljuk, elkeverünk benne 2 evőkanálnyi lisztet, majd felengedjük a félretett lével.
Jól összeforraljuk az egészet, a végén egy nagy pohár tejfölt kis liszttel elkeverve a mártáshoz adunk. Mikor elkezdett forrni, akkor tesszük bele vissza a feldarabolt húsokat. Közben elkészítjük mellé a zsemlegombócot, melyhez 3 zsemlét felkockázunk, megpirítunk. A többi hozzávalóból nokedli tésztát készítünk, beletesszük a zsemlekockákat, valamint a felaprított zöldség-zöldet. Forró vízben kifőzzük a gombócokat, és a vadassal tálaljuk.
- 1,5 l tej
- 7 tojás
- 7 ek cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A tejet felforraljuk. Miközben forr, a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját meg habosra kikavarjuk a cukorral és a vaníliás cukorral. Mikor forr a hab, akkor kanállal kisebb kupacokat teszünk a tejbe, és kicsit főzzük, majd megforgatjuk, és a másik felét is megfőzzük. Ha megfőtt a fehérje, akkor tálba szedjük. Majd a tojássárgás cukrot abba a tejbe belekeverjük, amiben a hab főtt. Végül tálkákba szedünk a tojássárgás-cukros tejből, majd rákanalazunk a habból. Lehet melegen is fogyasztani, de hidegen az igazi!