A marhahús szeleteket ízesítsük a fűszerekkel, majd kevés zsíron serpenyőben süssük elő őket, amíg szép barna kérget kap mindkét oldaluk. Egy edényben fektessük egymásra a szeleteket, és felhasználásig fedjük le. A vöröshagymát vágjuk finomra, a sárgarépát és a fehérrépát karikázzuk fel, a zellert pedig kockázzuk össze. Lábasban, zsíron pirítsuk meg a szalonnakockákat. Kezdjük a karikázott zöldségekkel a pirítást, adjuk a zsírhoz a sárga és fehérrépát. Pár perc elteltével a vöröshagymát is. Amikor kissé lepirultak, adjuk hozzá a cukrot, és jól karamellizáljuk a zöldségalapot. Adjunk hozzá kevés alaplevet, fél citrom levét, kakukkfüvet és tárkonyt. Forraljuk néhány percet, majd tegyük vissza a húsokat a belőlük kifolyt húslével együtt, és öntsük fel annyi alaplével, amennyi a húsokat éppen ellepi. Amikor a húsok kellőképpen megpuhultak, vegyük ki őket egy tálra. A főzőlevet szűrjük át egy edénybe, majd tiszta lábasba öntsük vissza. A leszűrt zöldségeket egy kevés alaplével, mustárral turmixoljunk le egy kis edényben. A tejfölt keverjük el a forró alaplével egy csészében habverővel, majd amikor már szép sima, adjuk a többi alapléhez. Habverővel keverjük simára, lassú forralás közben. Most adjuk hozzá a leturmixolt zöldséget, forraljuk össze, és ellenőrizzük mind az állagát, mind pedig a mártás ízét. A jó mártás pikáns ízű, nem túl híg és nem is sűrű, nem érezhető külön egyik összetevője sem. Ha esetleg nem elég intenzív az íze, adhatunk hozzá kevés citromlevet és mustárt.
Zsemlegombóc:
5 db zsemle
3 db tojás
1 csokor petrezselyem
30 dkg finomliszt
1 közepes vöröshagyma
só, bors
tej
A zsemléket vágjuk fel kockákra, és pirítsuk őket aranysárgára. Amíg a zsemlekockák pirulnak, vágjuk apróra a petrezselymet, a hagymát pedig finomra. Tegyük keverőtálba a megpirult zsemlekockákat, majd öntsünk rá a tejet. Kevergessük, amíg szépen be nem szívja. Ezután adjuk hozzá a tojásokat, a hagymát és a lisztet. Sózzuk, borsozzuk, rakjuk bele a petrezselymet és gyúrjuk össze a tésztát. Akkor jó, ha se nem túl lágy, se nem kemény az állaga. Vizes kézzel készítsünk egy gombócot, és lobogó sós vízben főzzük meg próbaként. Ha lágynak érezzük, lisztet, ha kissé keménynek, akkor kevés vizet adjunk a többi tésztához. Formázzuk meg a gombócokat, és főzzük ki őket.