kulcsár edina
A híres színész szeretett jókat enni, szakácskönyvében pedig mindenki megtalálhatja a szájízének megfelelõ fogásokat.
"Aki nem eszik, az nincs, kedves Descartes barátom." Ezt állapította meg Bud Spencer azon az estén, amikor kényszerfogyókúrája miatt tévénézéssel próbálta elcsitítani korgó gyomrát. De hiába, mindenről az étel jutott eszébe. Ekkor született meg a szakácskönyv ötlete, az Eszem, tehát vagyok című művében pedig tizenkét kedvelt fogását osztja meg az olvasókkal.
Persze, aki nem mozog otthonosan a konyhában, még mindig készíthet egy adag hagymás babot, de ha ezeket a recepteket kipróbálod, garantáltan elismerő szavakat zsebelhetsz be!
Hozzávalók:
4 padlizsán
1 csomag liszt
Olívaolaj
10 dkg parmezánsajt
Friss mozzarella
4 tojás
Paradicsomszósz
A parmezánsajtot lereszeljük és félretesszük. A padlizsánokat hosszában felszeleteljük, megmossuk, lecsöpögtetjük. Megszórjuk sóval, és mindegyik szeletet lisztbe forgatjuk.
Majd egy tálban felverjük a tojásokat, a padlizsánszeleteket pedig megforgatjuk benne. Utána serpenyőben aranybarnára sütjük, majd egy sütőformába annyi paradicsomszószt öntünk, hogy épp befedje a forma alját.
A padlizsánszeleteket belefektetjük a szószos formába, végül a szeletekre egy réteg sonkát, mozzarellát, parmezánt teszünk, minderre pedig még egy kis paradicsomszószt.
180 fokon sütőbe tesszük, 30-40 perc után pedig kész is a könnyű, de mégis pikáns nyári főétel!
Hozzávalók:
Liszt
Gríz
5 dkg cukor
15 dkg porcukor
Õrölt fahéj
Vaníliakivonat
22 dkg vaj
1 tojás
2 tojássárgája
Ricotta
Forralj fel fél liter vizet egy kis sóval és grízzel. Öt perc keverés után vedd le a tűzről, hagyd kihűlni, majd töltsd egy tálba. Add hozzá a ricottát, a porcukrot, a tojást, egy csepp vaníliakivonatot és fahéjat.
Fedd le egy konyharuhával, és tedd be a hűtőbe! Közben készítsd el a tésztát: 50 dkg lisztet keverj össze 2 dl vízzel, 50 g cukorral és ugyanennyi vajjal. Gyúródeszkán nyújtsd ki olyan vékonyra, amennyire csak tudod, majd ezt is tedd be egy órára a hűtőbe.
Végül nagyjából 1,5 centi vastag szeletekre vágd, kávéskanálnyi adagban add hozzá a tölteléket, majd formázz belőle batyut. 180 fokon süsd aranybarnára, a ropogós külső és az omlós belső mindenkit el fog varázsolni!