Létrehozva: 2022.09.08.
Módosítva: 2022.09.08.

Akcióra készek a határvadászok

Nagy szükség van a határvadászokra.

Várhatóan még ebben a hónapban megkezdik szolgálatukat a rendőrség új határvadászegységei. Eddig ezerötszázan jelentkeztek szerződéses határvadásznak, közülük ötszázan már készülnek is az első bevetésre. Az illegális migránsok feltartóztatása, valamint a határsértők elfogása lesz a feladatuk, ezzel tehermentesítik a rendőröket és a katonákat.

Már a lőkiképzésnél tartanak a határvadászjelöltek Orosházán, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség közös gyakorlóterén. A hallgatók a lövészet mellett önvédelmi fogásokat, intézkedéstaktikát, rendészeti és jogi ismereteket, valamint elsősegélynyújtást is tanulnak.

A határvadászok alapfeladata az illegális migránsok feltartóztatása, a határsértők elfogása lesz. Az új egység tehermentesíti a rendőrséget és a honvédséget, mert a hivatásosok visszatérhetnek eredeti szolgálati helyükre.

Speciális képzettségüknek köszönhetően erősítik az illegális migrációval leginkább sújtott határ menti területek biztonságát.

A mai napon a lövészet és intézkedéstaktika mellett van egy úgynevezett police-medic képzés is, hiszen bármilyen helyzet kialakulhat akkor, amikor ők a szolgálatukat teljesítik. Az is lehet, hogy elsősegélyt kell nyújtsanak bárkinek, egy sérültnek, egy rosszul lett embernek, és ilyenkor is nagyon fontos, hogy meglegyen az az elméleti tudás és az a szakmai tapasztalat, amivel meg tudják ezt tenni” – mondta Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A Készenléti Rendőrség Határvadász Igazgatósága öt megyében működtet területi egységeket. Bács-Kiskun megyében 14, Csongrádban 6, Hajdu-Bihar, Békés és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 1-1 század teljesít majd szolgálatot.

„Már több mint ezerötszázan jelentkeztek szerződéses határvadásznak a Készenléti Rendőrség állományába, és közülük több mint ötszázan megfeleltek az egészségügyi, fizikai és pszichológiai alkalmassági vizsgálaton. Nekik folyamatos a kiképzésük. Az első, sikeresen vizsgát tett képzési csoport várhatóan még szeptemberben megkezdheti szolgálatát”  – fejtette ki Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A rendőrség továbbra is várja a leendő határvadászokat.

Kiskunhalason, Szegeden, Orosházán, Debrecenben és Nyírbátorban toborzó irodák működnek, de bármelyik megyei rendőr-főkapitányságon is lehet jelentkezni.

A jelölteknek egy 160 órás képzésen kell részt venniük. A határvadászok pótlékokkal együtt akár a bruttó 400 ezer forintot is megkereshetik.

 

Erősödik az illegális migráció, mivel a háború, a gazdasági válság és az élelmiszerhiány miatt egyre többen indulnak Európa felé - mondta a kiemelt társadalompolitikai ügyekért felelős miniszterelnöki biztos  Mórahalmon, a rendőrségi és polgárőr vezetők részvételével rendezett határvédelmi fórumon. Nyitrai Zsolt hozzátette: míg 2016-ban 19 ezren próbáltak illegálisan bejutni Magyarországra, addig 2021-ben 119 ezren, idén pedig már eddig több mint 150 ezren. Sokan erőszakosan, fegyverrel próbálják átlépni a határt, ezért van szükség határvadászokra.

A miniszterelnöki biztos megköszönte a polgárőrök munkáját, és leszögezte: "meg kell védeni hazánkat".

Már több mint 1500-an jelentkeztek a rendőrség határvadászezredébe, közülük pedig már több mint ötszázan szerződést is kötöttek a rendőrséggel, és megkezdődött négyhetes képzésük – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn a Police.hu oldalon.

Az ORFK közlése szerint megállás nélkül érkeznek az újabb jelentkezések és zajlanak az alkalmassági szűrések.

Hozzátették, hogy a Készenléti Rendőrség új határvadászezredébe jelentkezők száma meghaladta az 1500-at. Közülük több mint ötszázan már szerződést kötöttek a rendőrséggel, nekik meg is kezdődött a négyhetes képzésük.

A 180 tanórás – négy tananyagegységből álló – tréningek Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében folyamatosan zajlanak. A felkészítés során a határvadászok rendészeti, jogi, lövészeti és intézkedéstaktikai, valamint határőrizeti és határforgalom-ellenőrzési ismereteket sajátítanak el, hogy aztán a későbbiekben esküjükhöz híven tudják végrehajtani az államhatár őrzésére és az illegális migráció megakadályozására irányuló feladataikat – írta az ORFK.

A rendőrség továbbra is várja a jelentkezéseket a határvadászezredbe.

Jelentős nyomás a határon: ismét több mint 1000 migránst állítottak meg.

A szolgálatot teljesítő rendőrök 2022. szeptember 7-én 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 796 határsértőt tartóztattak fel és 266 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben. Folyamatosan magas a határsértéssel próbálkozó migránsok száma. Kedden a kormány 2023. március 7-éig meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 31 esetben összesen 129 határsértőt tartóztattak fel Bácsalmás, Bácsborsód, Bácsborsód, Balotaszállás, Bátmonostor, Gara, Hercegszántó-Hóduna, Hóduna, Homorúd, Kecskemét, Kelebia, Kiskunfélegyháza, Kisszállás, Madaras, Sárhát, Tompa, Újmohács és Vaskút közigazgatási területén, valamint Tompa közúti határátkelő helyen, számolt be a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 34 esetben összesen 540 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Balástya, Kistelek, Kübekháza, Mórahalom, Röszke, Szatymaz, Szeged és Üllés közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 7 esetben összesen 27 határsértőt tartóztattak fel Hegyeshalom, Jánossomorja, Kóny, Rajka és Várbalog közigazgatási területén.

Komárom-Esztergom megyében a járőrök 4 esetben összesen 50 határsértőt tartóztattak fel Tata, Tatabánya és Vérteskethely közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 5 esetben összesen 18, Szabadegyházán 4, Inárcson 2 esetben összesen 16, Balatonlellén 10 és Lentiben 2 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, kongói, líbiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, togói, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun 2, Csongrád-Csanád megyében 16 esetben a rendőrök összesen 266 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 6 embert fogtak el, embercsempészés miatt 14 ember ellen indult büntetőeljárás.

Mint ahogyan arról korábban a police.hu beszámolt, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a rendőrök az M1-es autópályán 2022. szeptember 7-én 0 óra 5 perckor egy személygépjárművet akartak ellenőrzés alá vonni.

A gépjármű vezetője azonban a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, tovább hajtott, majd gépjárművével szalagkorlátnak ütközött. A baleset után a jármű vezetője és utasai elszaladtak, őket később a rendőrök elfogták.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján a járőrök Szabadegyháza közigazgatási területén, lakott területen kívül, a 62-es főúton 2022. szeptember 7-én 4 óra 5 perckor ellenőrzés alá akartak vonni egy német és egy lengyel honosságú személygépkocsit.

A német honosságú gépjármű vezetője azonban a rendőri jelzéseket figyelmen kívül hagyta, a gépjárművel nem állt meg, a sofőr később egy iparterület kerítését átszakítva vízelvezető árokba hajtott.

A baleset után a jármű vezetője elfutott a helyszínről. A gépjárműben 4, magukat török állampolgárnak valló férfi utazott.
A lengyel honosságú személygépjárművet egy ukrán férfi vezette, melyben egy moldáv állampolgár utazott, ellenük a rendőrség embercsempészés miatt indított eljárást.

A járőrök 2022. szeptember 7-én Kóny közigazgatási területén, lakott területen kívül 6 óra 25 perckor az M85-ös számú autóúton, ellenőrzés alá akartak vonni egy brit honosságú személygépkocsit,

azonban a sofőr a rendőri jelzés ellenére nem állt meg, hanem tovább hajtott.

Később a gépkocsi vezetője megállt, kiszállt a gépjárműből és elfutott. A gépjárműben 15, magukat pakisztáni állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. A gépjárművezető felkutatása jelenleg is folyamatban van.

A rendőrök Jánossomorja közigazgatási területén, lakott területen kívül 2022. szeptember 7-én 7 órakor ellenőrzés alá vontak egy román honosságú személygépkocsit, amit egy 23 éves román férfi vezetett. A járműből a megállás után 8 illegális migráns ugrott ki, akik elszaladtak, felkutatásuk jelenleg is folyamatban van.

Pénteken alakul meg a Határvadász Ezred, az ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Tájékoztatásából valamint a sajtóiroda meghívójából az is kiderül, az eseményt pénteken délelőtt 10 órakor tartják meg Budapesten, a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti bázisán.

Orbán Viktor júliusban a közösségi oldalán jelentette be, hogy a magyar kormány határvadász egységek felállításáról döntött. Ezt azzal indokolta, hogy az ukrajnai háború „nemcsak a gazdaságunkat, hanem a biztonságunkat is fenyegeti”.

Számos afrikai ország élelmiszerellátása veszélybe került, az élelmiszerválság miatt arra számítunk, hogy tovább nő a migrációs nyomás a déli határainkon – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: több százezer illegális migráns kelhet útra Magyarország és Európa irányába a következő hónapokban.

Utalt arra, hogy az illegális határátlépők száma megnőtt, fellépésük egyre erőszakosabb, sőt brutálisabb. Ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy megerősítjük a déli határainkat, és megvédjük az ott élő magyarok biztonságát – indokolta a határvadász egységek létrehozását Orbán Viktor.

 

origo.hu

Orkánszerű széllel csapott le a szörnyű vihar Magyarországra

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

borsonline.hu

Erősebb, mint a reggeli kávé: überszexi testet villantott Palvin Barbi

ripost.hu

"Egyre nehezebb" – Mellékhatásokkal küzd Katalin hercegné, sokat fogyott és hullik a haja

mandiner.hu

Halálos fenyegetést kapott Zelenszkij – és nem is akárkitől

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. május 20-26.: a Nyilas telihold szenvedélyt hoz

ripost.hu

Te felismered a magyar retró slágereket a szövegük alapján? - Kvíz

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Te tudtad? Ez a sztár volt a tavaly elvált Meryl Streep nagy szerelme

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HARCÉL

Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij telefonon tárgyalt

HARCÉL

Menczer Tamás: A június 9-i választás tétje háború vagy béke

HARCÉL

Kovács Zoltán: Magyarország tekintélyének, becsületének és intézményrendszerének megvédése kötelességünk

POLITIK

Eszméleténél van Robert Fico.

POLITIK

NATO gépeket akar az ukrán légtérbe Zelenszkj

POLITIK

A német külügyminiszter újabb támogatásokat sürget Ukrajnának

POLITIK

Kétszázmilliót és lakást kapott Niedermüller csókosa

POLITIK

Orbán Viktor: A baloldali politikusok letagadnák, hogy háborúpártiak