Létrehozva: 2022.05.30.
Módosítva: 2022.05.30.

Brüsszeli rezsiharc: ne járjunk úgy, mint a románok!

Orbán Viktor Brüsszelben kijelentette, Magyarország kész támogatni az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetni tervezett szankciós csomagját, ha abban szerepel megoldás a magyar energia-ellátás biztonságának szavatolására. Mindeközben megszűntek az államilag szabályozott árak Romániában, háromszorosára emelik a földgáz árát.

Magyarországnak jó az a megoldás, amelyet az Európai Tanács választani kíván, hogy az embargó a tengeri szállításon érkező, Oroszországból érkező olajra terjedjen ki, a vezetéken érkezőre pedig ne - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben, az uniós tagállami vezetők soron kívüli, kétnapos csúcstalálkozójára érkezve hétfőn. Orbán Viktor újságíróknak nyilatkozva kijelentette: Magyarországnak ez jó megoldás, ami azt jelentené, hogy nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra, hanem tud működni továbbra is, ahogy eddig. 

Kiemelte: a vita tétje az, hogy ha az Oroszországból csővezetéken érkező olajszállítással valami történne, vagyis nem érkezik vezetéken orosz olaj, akkor legyen Magyarországnak joga tengeren keresztül beszerezni és másként eljuttatni azt az országba.

Ez a garancia, ami nekünk kell. Ha ma elérem azt a garanciát, amit kértünk, akkor biztonságban vagyunk

- fogalmazott a kormányfő.

Kérdésre válaszolva közölte: Magyarország kész támogatni az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik szankciós csomagját, ha abban szerepel megoldás a magyar energia-ellátás biztonságának szavatolására. "A jelenlegi javaslat azonban rossz. Előbb megoldásokra van szükség, majd a szankciókra" - húzta alá.

Képünk illusztráció Fotó: Magyar Nemzet

A miniszterelnök elmondta: az uniós szankciókból profitot a nyugat-európai olajcégek gyűjtenek be elsősorban, ami azt jelenti, hogy ők a szankciós politika legnagyobb nyertesei. Magyarország extraprofithoz nem tud jutni, mert olyan beruházásokat, köztük csővezeték építését és az olajfinomítók átalakítását kellene végrehajtania, ami nagyon sok pénzbe kerülne. A termék pedig végül drágább lenne a magyar embereknek, mint a mostani - mondta. "Ezt nem engedjük, hogy bekövetkezzen" - hangsúlyozta  Orbán Viktor.

 

Romániában óriási a drágulás

Mindeközben két és fél-, háromszorosára emelik a földgáz árát júliustól a legnagyobb romániai energiaszolgáltatók, többnyire az ukrajnai háborúval indokolva a drágítást. A bukaresti kormányzati illetékesek nyugtatásnak szánt nyilatkozatai ellenére feltartóztathatatlan az energiahordozók tavaly elkezdődött meredek drágulása Romániában - szúrta ki a Krónika Online cikkét a Mandiner. 

A drágulás azzal áll összefüggésben, hogy 2020 júliusától a földgáz, 2021 januárjától a villamos energia lakossági árát is liberalizálták, vagyis megszűntek az államilag szabályozott árak.

A társaságok a világpiaci árak felfelé ívelésére hivatkozva előbb 15-20, majd 100-200 százalékos drágulást foganatosítottak, de vannak szolgáltatók, amelyek jelenleg négy-ötszörös áron értékesítik a földgázt és a villamos energiát a másfél évvel ezelőtti tarifákhoz képest. A Krónika Online kiemeli, hogy a drágulási folyamatnak egyáltalán nem látni a végét. Az egyik legnagyobb romániai gázipari vállalat, a hárommillió lakossági és ipari fogyasztót ellátó E.ON Energie a napokban arról értesítette ügyfeleit, hogy júliustól a jelenlegihez képest közel két és félszeres áron szolgáltatja a földgázt.

A földgáz beszerzési árának az elmúlt időszakban tapasztalt folyamatos emelkedésére, a romániai energiapiac feltételeinek változására tekintettel társaságunk nem képes meghosszabbítani az Önnel kötött szerződést a jelenlegi kereskedelmi feltételek mellett 

– szerepel az ügyfeleknek kiküldött szerződésmódosításban.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fontos beszédet mond Orbán Viktor - ÉLŐ

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

vg.hu

Romániai gigagyárba toboroznak munkaerőt Magyarországról, rendkívül magas fizetéssel

ripost.hu

Veszélyt jeleznek az égiek: ezeknek a csillagjegyeknek kell most óvatosnak lenniük

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: a Skorpió új periódust kezd, a Halak bevonzza, amire vágyik

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Okosabb vagy, mint egy általános iskolás? Ebből a tesztből kiderül!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HARCÉL

Kovács Zoltán: Magyarország tekintélyének, becsületének és intézményrendszerének megvédése kötelességünk

POLITIK

Ez a magyar CPAC igazi célja

POLITIK

A dollárbaloldal az utolsó perceket is kihasználná Brüsszelben

POLITIK

Orbán Viktor beszédével ma kezdődik a CPAC HUngary

POLITIK

Palesztinpárti tüntetések, zsidógyűlölet az USA egyetemein

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok