Létrehozva: 2022.02.23.
Módosítva: 2022.02.26.

Márki-Zay Péter magyar katonákat küldene Ukrajnába

A baloldal miniszterelnök-jelöltje szerint úgy kell tennünk, ahogy a NATO tesz. Akár magyar katonákat is küldene a háborús övezetbe.

Márki-Zay Péter a baloldal miniszterelnök-jelöltje kerek-perec kijelentette, hogy fegyvereket és magyar katonákat is küldene Ukrajnába. A baloldali politikus először Gulyás Márton baloldali aktivistának beszélt erről:

Gulyás Márton: Miniszterelnökként segítenéd-e Ukrajnát a háborús konfliktus megelőzésében? Vagy adott esetben, hogyha kirobban a konfliktus, segítenéd-e őket annak a kezelésében?

Márki-Zay Péter: Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk. Nyilván, itt Magyarország, azért valljuk be… (Gulyás Márton: Akár katonai segítséget is biztosítanál-e?) … hogyha nem Putyin ügynökeként működne Magyarország, akkor természetes, hogy a NATO tagjaként, minden módon, amit a NATO eldönt azon belül a szövetség keretein belül, mindenféle segítséget megadhat Ukrajnának?

Gulyás Márton: Akár katonait is?

Márki-Zay Péter: Hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is. De egyelőre erről szó sincs. Nyilvánvalóan, azt, hogy milyen kötelezettséget vállal a NATO, amelynek Magyarország a tagja kell legyen, nyilván Magyarország hasonló misszióban már részt vett Afganisztántól a Közel-Keletig és Afrikáig ésatöbbi. Sőt, Orbán maga ajánlott NATO együttműködést különböző külföldi missziókban. Nem lehet kizárni, hogy lesz ilyen majd egyszer Ukrajna vonatkozásában is. 

Gyurcsány jelöltje egy német lapnak megerősítette: fegyvert is szállítana Ukrajnába, tehát kiderült, hogy megint összevissza beszél. Korábban Márki-Zay azt mondta, hogy Magyarországnak magyar katonákat és fegyvereket kellene küldenie Ukrajnába, ezzel szemben ma már azt követeli, hogy Magyarország függessze fel a Paks II. beruházás engedélyezési eljárását, és utasítsa ki a Nemzetközi Beruházási Bankot Budapestről.

A baloldal nincs tisztában a felelőtlen kijelentéseinek súlyával, hiszen miközben Nyugat-Európában egy nap alatt 50 százalékal emelkedett a gáz ára, ehhez képest Magyarországon a magyar emberek továbbra is a rezsicsökkentett árat fizetik. Azzal, amit tesznek, és amilyen gazdasági intézkedéseket követelnek, belesodorhatják az országot a háborúba, és ennek a magyar családok ihatják meg a levét. 

Gyurcsány jelöltje azt mondta a német Der Tagesspiegelnek:  Néhány héttel ezelőtt még azt mondtam, mi is támogatjuk a békés, közös érdekeken alapuló gazdasági és kulturális együttműködést Oroszországgal. Nos, ez a jelenlegi válsággal megváltozott. Természetesen Magyarországnak, mint NATO- és EU-tagnak, csatlakoznia kell minden Oroszország elleni szankcióhoz. Ez elvi kérdés - még akkor is, ha ez gazdaságilag árt nekünk. A fegyverszállításokat is támogatnám, amennyiben a NATO és az EU e mellett döntene. Mindig a közös döntéseket követnénk.

Nyilatkozatai alapján háborúba küldené honvédeinket

A baloldal kormányfőjelöltje nem érti, mi a különbség a háborúban való részvétel és a békefenntartó misszió között, nyilatkozatai alapján készséggel támogatná magyar csapatok részvételét egy esetleges háborúban. 

Magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába Márki-Zay Péter – derült ki abból az interjúból, amelyet Gulyás Márton baloldali aktivistának adott nemrég Gyurcsány „kapitánya”, aki ezt megerősítette az ATV Egyenes Beszéd című, kedd esti műsorában is. „Mindent, amit a NATO szövetségi rendszere megenged, azt nagyon szívesen segítenénk” – mondta, majd arra a kérdésre, hogy akár katonákat is küldene-e, közölte: „hát hogyha a NATO úgy dönt, akkor akár katonait is”.

Márki- Zay Péter tegnap is megerősítette a Partizánban elhangzottakat. Kedden az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt, hogy nem csak katonákat, fegyvereket is küldene Ukrajnába. 

Műsorvezető: Ha önön múlna, adna fegyvereket Ukrajnának?

Márki-Zay Péter: Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy most anélkül, hogy a konkrét kérdést meg tudnánk ítélni, a NATO-val való együttműködés, a NATO-tagság kell, hogy meghatározza ezt a döntést is.

Műsorvezető: Tehát, amit a NATO tesz, azt kell tennie a magyar kormánynak is ebben az esetben. Értem.

Márki-Zay Péter: Pontosan, azt kell, abszolút. A NATO közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is. Tehát, hogyha a NATO úgy dönt, hogy akár fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, akkor természetesen ezt mi is támogatni fogjuk.

 

Fekete-Győr András is fegyvereket küldene Ukrajnába

 

Nem csak Márki-Zay, hanem szövetségese, Fekete-Győr András is arról beszélt egy interjúban, hogy elrettentés-politikára van szükség, ezért fegyvereket is küldene Ukrajnába.

A jelenlegi helyzetben egy felelős magyar kormánynak a háború megelőzésén kellene dolgozni. Elrettentés-politikára van szükség.

(…)

„Először is – szövetségeseinkhez hasonlóan – fegyvereket és humanitárius segítséget kell felajánlani az ukrán kormány számára, hogy ezzel is hozzájáruljunk a kárpátaljai magyar kisebbségek védelméhez.”

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

origo.hu

Mindenkit megdöbbentett Oroszország fontos szövetségese, mi történhetett?

borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

magyarnemzet.hu

Fájó emlékeket idézhet fel a liverpooliakban a mai meccs

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

origo.hu

Hatalmas botrányba keveredett Majka

mindmegette.hu

Ne a boltban vedd meg: ezeken a helyeken magad szedheted az epret!

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HARCÉL

Menczer Tamás: A június 9-i választás tétje háború vagy béke

HARCÉL

Kovács Zoltán: Magyarország tekintélyének, becsületének és intézményrendszerének megvédése kötelességünk

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér

POLITIK

Kijev kirobbanthatja a III. világháborút

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek

POLITIK

Egy hét alatt 380 orosz támadás Ukrajnában

POLITIK

Magyarországra küldené a migránsokat egy francia politikus

POLITIK

Zelenszkij váratlanul összehívta a teljes ukrán vezérkart