Létrehozva: 2020.09.04.

Fidesz-KDNP: A magyar baloldal antiszemita jelöltet támogat

Levélben figyelmeztették az európai szocialistákat a Fidesz-KDNP képviselői.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és Szájer József, a képviselőcsoport elnöke levélben fordult Iratxe García Pérez, az európai szocialisták (S&D) frakcióvezetőjéhez és Dacian Ciolos, az európai liberálisok (Renew Europe) frakcióvezetőjéhez, hogy felhívják a figyelmet az európai parlamenti képviselőcsoportjaikhoz tartozó magyar ellenzéki pártok riasztó lépésére: az október 11-i időközi választásokon a közös jelöltjük az antiszemita és cigányellenes kijelentéseiről elhíresült Bíró László lett.

Tiszaújváros – Szerencs választókerületében az október 11-i időközi választásokra az ellenzéki pártok választási koalíciója, melynek tagja az S&D családhoz tartozó Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Demokratikus Koalíció (DK), valamint a Renew Europe-hoz tartozó Momentum is a szélsőjobboldali Jobbikhoz tartozó Bíró Lászlót nevezte meg közös jelöltjükként.

Fotó: PestiSrácok

A Fidesz és a KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetői levelükben tájékoztatják a két európai parlamenti frakcióvezetőt, hogy Bíró László számos esetben tett rasszista, xenofób, antiszemita és romaellenes kijelentéseket közösségi média oldalain. Deutsch Tamás és Szájer József kijelentették, hogy meggyőződésük szerint egy nyíltan rasszista és xenofób jelölt támogatása legitimálja a gyűlöletbeszédet, táplálja a rasszizmust és az antiszemitizmust a közbeszédben. Felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy már az is összeegyeztethetetlen a demokratikus elvekkel és az európai értékekkel, hogy folyamatos választási koalíció van a magukat demokratikusnak mondó ellenzéki pártok és a szélsőséges Jobbik között.

A Fidesz és a KDNP képviselőcsoport vezetői szerint, ha egy polgári, nemzeti, kereszténydemokrata, konzervatív párt Kelet-Közép-Európában akár csak fontolóra vett volna egy hasonló hátterű jelölt állítását, az S&D és Renew képviselői lennének, akik a leghangosabban tiltakoznának, jelezve az európai értékek sérülését. A képviselők arra a kérdésre várnak ezért választ, hogy most miért hallgatnak? A levélírók szerint Bíró támogatása az S&D és Renew frakciókhoz tartozó pártok részéről fenyegetést jelent Európa valamennyi zsidó és roma polgára számára.

Elmenekült a Hír TV kérdései elől az antiszemita botrányba keveredett ellenzéki képviselőjelölt, Bíró László – olvasható a csatorna oldalán.

Bíró László a választási kampánya miatt volt Tiszaújvárosban, ahol a Hír TV azt akarta megtudni tőle, hogy korábban miért nevezte a fővárost „Judapestnek” és mit értett a kijelentés alatt? Az ellenzéki jelölt most választói előtt mentegetődzött kijelentései miatt, a televízió kérdései elől azonban már elmenekült.

Bíró korábban Facebook posztjaiban többször szélsőséges és kirekesztő megnyilvánulásokat tett. Az izraeli turistákat tetűcsúszdásoknak nevezte, Budapestet pedig „Judapestnek” hívta.

Az Origo eljuttatta kérdéseit a szociáldemokrata Michael Roth német külügyi államtitkárhoz is arról, hogy mi a véleménye az antiszemita politikus jelöléséről, és arról, hogy az SPD-vel egy európai frakcióban lévő MSZP és DK is zsidógyűlölő jelöltet támogat. Roth volt az, aki nemrég azt mondta, aggódik a magyarországi antiszemitizmus miatt. Kérdés, vajon kizárják-e ezután az MSZP-t és a DK-t az európai szocialisták közül. Korábban Bíró László, a baloldali pártok országgyűlési képviselőjelöltje a szerencsi és környékbeli szállodákban lakó izraeli, oroszországi, lengyelországi (általa vélelmezetten) zsidó turistákról a következőket írta a Facebook-oldalára: „A kutyám majd megveszik, amikor a <> elmennek a ház előtt. Dolgoznak barátaim a szállodaiparban, elmondják, mi a helyzet„.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

magyarnemzet.hu

Marozsán Fábián elképesztő bravúrja a Grand Slam-elődöntős ellen + videó

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Kiszivárgott Klopp titkos terve

vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HARCÉL

Kovács Zoltán: Magyarország tekintélyének, becsületének és intézményrendszerének megvédése kötelességünk

POLITIK

Már a héten megindulhatnak az új fegyverszállítások Ukrajnába

POLITIK

CPAC-Hungary: A békepárti és szuverenista erők összehozása a cél

POLITIK

Az amerikai tankok 16 százalékát már kilőtték az oroszok

POLITIK

A DK, Karácsonyék és Magyar Péter mögött ugyanaz a cég áll

POLITIK

Tüntetéshullám az amerikai egyetemeken

POLITIK

14 év alatt négyszeres lett a bölcsődei dolgozók bére

POLITIK

Drasztikus megszorítások várhatók Németországban