Létrehozva: 2019.11.27.

Máté Gábor megtörte a csendet Gothár Péter zaklatási botrányáról

A Katona József Színház igazgatója szerint el is sumákolhatták volna a hatalmas botrányt kiváltó ügyet. Máté elismerte, ma már másképp járna el.

Máté Gábor először adott interjút azóta, hogy kiderült: Gothár Péter erkölcsileg elfogadhatatlan módon viselkedett több színésznővel is, ezért azonnal távoznia kell a Katonából.


Fotó: Marjai János / MTI

Az interjúból kiderül, a színház igazgatója már rögtön az eset után tudomást szerzett a zaklatásról és állítása szerint utána is járt a dolognak. Megkereste a sértettet, aki elmondta, hogy ő maga szeretné tisztázni Gothár Péterrel az ügyet. Ezután beszélt a rendezővel is, aki azt mondta, hogy bocsánatot kért és kapott a kollégájától.

Azt azonban valamiért nem gondolta, hogy egy ilyen eset után azonnal retorziónak kellene következnie. Igaz, ezt már mélyen megbánta.

„Most már nyilván másképp látom a helyzetet. Sajnálom, hogy akkor nem vontam be azonnal az ügy kezelésébe az üzemi tanácsot, vagy hogy nem tettem azonnal drasztikusabb lépéseket az elkövetővel szemben. Megbántam ezt” – ismerte el Máté a 24.hu-nak.

Az igazgató arra is kitért, miért nem nevezte meg a színház Gothár Pétert már rögtön, az első közleményben. Máté szerint a személyiségjogi pereket szerették volna elkerülni, Gothárral viszont leültek, és megpróbálták meggyőzni arról, hogy megnevezzék a közleményben. A zaklató művész azonban ebbe nem egyezett bele, csak később küldte el a színháznak beismerő vallomását.

Fotó: MTI

Az interjúból egyébként úgy tűnik, hogy Máté hárít és Gothárra hárít minden felelősséget, aki szerinte bajba sodorta őt is meg a színházat is. Arra a Gothárra, akit egyébként 41 éve ismer. Állítása szerint már a rendező beismerő nyilatkozata is „nagyon rafináltan” van megfogalmazva, hiszen bár csak egy esetet ismert el, többes számban kért bocsánatot áldozataitól. Az igazgató azt is elismerte, hogy aláíratott egy papírt, ami kimondja, hogy a társulati üléseken elhangzottakról tilos bármilyen felvételt készíteni, magyarán a résztvevőket titoktartásra kötelezte.

Bár többször is beismeri, hogy hibázott, az meg sem fordult a fejében, hogy lemond a pozíciójáról.

Úgy érzékelem, hogy a társulat bizalma nem rendült meg irányomba, sőt megerősödött. Azt viszont el kell mondjam, hatalmas problémának tartom, hogy ha egy intézmény az eljárásrendjének megfelelően, az áldozatokat védve kezel egy ügyet, majd – talán példátlan módon – saját döntéséből nyilvánosság elé áll, olyan brutális reakciókkal találja szembe magát, mint amiket mi kaptunk az elmúlt napokban. Meggyőződésem, hogy ez nem segíti elő további áldozatok vagy intézmények kiállását, a transzparenciát az ehhez hasonló ügyekben. Ezt az ügyet el is sumákolhattunk volna, de mi az összes következményt vállalva úgy döntöttünk, hogy megtesszük a szükséges lépéseket és a nyilvánosság elé lépünk” – fogalmazott Máté kissé büszkén, mintha hálásnak kéne lenni azért, hogy ők nem sumákoltak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy fájdalmai voltak, megműtötték Balázs Klárit

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

hirtv.hu

Varga Judit interjúja után feljelentést tettek

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-