3 éve

Kovács Zoltán: Nem támogatjuk Manfred Webert

Egyre nagyobb az egyetértés abban, hogy új jelöltekre lesz szükség, és az is nyilvánvaló, hogy az európai parlamenti választás után új erõviszonyok alakulnak majd ki - mondta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelõs államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten tárgyalt Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével. A kormányfő egyebek mellett közölte: a magyar kormány nem támogathatja Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a kampány alapján úgy látja,

a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelölt politikusok - az úgynevezett csúcsjelöltek - alkalmatlanok a testület vezetésére.

Arra számít, hogy egy bonyolult tárgyalássorozat előzi majd meg a leendő elnök megválasztását. "Keressük a megfelelő jelöltet" - mondta.

Kovács Zoltán az M1-en megjegyezte, olyan csúcsjelöltek jelentek meg, akik nem képviselik még akár országuk választóinak akaratát sem. Példaként említette Manfred Webert, aki egy olyan német tartományból jön, ahol nem pártja képviseli a többséget.

Az államtitkárt kérdezték arról is, hogy Orbán Viktor és az osztrák alkancellár megbeszélésén kiemelt téma volt a migráció. Kovács Zoltán azt mondta: az elmúlt három év bizonyíték arra, hogy

ha egy országban megvan az akarat, akkor lehetséges az, amit Európának kellene megtennie, amit a schengeni rendszer követel, hogy megvédje határait.

Ezért is hangzott el újra az a felvetés - amely Orbán Viktor hétpontos javaslatának egyik pontja -, hogy el kell venni a migráció kezelését a brüsszeli bürokratáktól és oda kell adni, a schengeni országok belügyminisztereinek.

Az államtitkár szerint egyre több európai országban megvan ennek a támogatottsága, még Németországból is pozitív reakciók érkeztek.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!