Orbán Viktor: A hazai szakemberek felkészültek az árvíz elleni védekezésre, van elegendő ember, pénz és megfelelő technika

POLITIK
FÜLES

Szerző K.B.

Létrehozva: 2024.09.10.

Eldőlt: ez a magyar kasszasiker indul az Oscar-versenyen

Az elmúlt évek egyik legnézettebb filmjét indítják harcba.

Az elmúlt öt év legnagyobb hazai sikerét küldi az Oscar© versenybe Magyarország. Döntött az Oscar©-díjra nevező bizottság: a SEMMELWEIS című mozifilm képviseli Magyarországot a „nemzetközi film” kategóriában. A Koltai Lajos rendezésben, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével, Lajos Tamás producer vezetésével készült filmet mintegy 350 ezren nézték meg a mozikban és diadalútja a legnagyobb streaming platformon folytatódott, miután a Netflixen is elérhetővé vált.

semmelweis
A film nem csak a mozikban, a Netflixen is nagyot ment /Fotó: NFI.hu/Szvacsek Attila/Intercom

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 97. alkalommal kiosztandó Oscar©-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2023. november 1 – 2024. szeptember 30. között mutatnak be az adott országban.

A hivatalos magyar Oscar©-nevezésről döntő testületben Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos, Koncz Gabriella vágó, Lukácsy György dramaturg-rendező, Novák Emil operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke, Pesti Ákos filmgyártási szakember, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendező (Dűne) és Szabó Csilla dramaturg vett részt - számolt be róla a Nemzeti Filmintézet a hivatalos oldalán.

A bizottság 18 magyar egész estés mozifilm közül választotta ki a hivatalos magyar Oscar©-nevezést.

Már bezsebelt egy hatalmas elismerést a film

Ahogy arról lapunk tavaly ősszel beszámolt, a nagy sikerű New York-i világpremiert és a Los Angeles-i vetítéseket követően Torontó közönségét is meghódította Koltai Lajos filmje az „anyák megmentőjeként” világhírű magyar orvosról, Semmelweis Ignácról. A Torontói EU Filmfesztiválon a magyar alkotás lett a legjobb a közönség szavazatai alapján, így elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat.

Az Oscar-díjra jelölt, legendás rendező-operatőr, Koltai Lajos hazai színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját, egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját.

Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az.

 – nyilatkozta filmje főhőséről Koltai Lajos.

A romantikában sem szűkölködő, fordulatos és izgalmas film egyszerre idézi meg a 19. századi Bécs hangulatát, egy korabeli kórház izgalmait, valamint az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket. A filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar© nevezései (entry) közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar©-díjért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját 2025. január 17-én hozzák nyilvánosságra és az Oscar©-díjak ünnepélyes átadására március 2-án kerül majd sor Los Angeles-ben.

Semmelweis előzetesét itt tudjátok megtekinteni: 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek